Genel Haberler

2020 Tokyo’dan Geriye Kalanlar

Dışarıda bir üst düzey şampiyona olmadıkça, Olimpiyatlarda voleybol en üst düzeydedir. Olimpiyatlar sona ererken, mümkün olduğunca çok maç ve etkinlik izlemek söz konusu oluyor. Yeteneklerinin sınırlarını zorlayan bu sporculara sonsuz saygımız var.

Bunlar dünyanın en iyi oyuncuları olmasına rağmen, oyun en üst düzeyde oynandığından bir lise takımına bazı tekniklerin adapte edilebileceği herhangi bir yönü var mı?
En iyi oyuncuların tüm becerilerini kopyalayamayabilirsiniz ancak gördüklerinizin bazı yönlerini alıp oyuncularınıza uyarlayabilirsiniz.

Erkek voleybol takım maçları, kadın maçlarından daha ilgi çekici ve daha iyi oynanmış gibiydi. Erkeklerde, en iyi oyuncular iyi oynadı, maçlar zorlu, rekabetçi ve oyun standardı son derece yüksek bir şekilde geçti. Kadınların maçları ise oyun düzeyi açısından biraz tutarsızdı. Oyun seviyelerine göre en tutarlı iki kadın takımı olan Brezilya ve ABD finale kaldı. Her zaman iyi olmak çok zordur. Hem Brezilya hem de ABD kadın takımlarının diğer özelliği, tüm puanları almak için tek bir oyuncuya bağlı olmamaları. Her iki takım da savunmayı zorlaştıran mükemmel bir hücum dengesine sahip. Altın madalya maçında ABD ile rekabet etmek Brezilya için performansını arttırmak durumundaydı çünkü ABD yetenek ve icrada üstündü.
El/top temasının çok uzun olduğu düşünülen açık el üçüncü temaslarda hakemlerin kararları memnunluk vericiydi. Bu hakemlik görevi FIVB tarafından emredildi. Son NCAA Kadınlar Şampiyonası’nda, bu duruma çalınmayan düdük sayısı dayanılmazdı. Umarım bu kuralın uygulanması üniversite oyunlarını da kapsar.

Neden Fransa erkek takım altın madalya kazandı?
Fransa-ROC maçını izledikten sonra, bir lise koçunun antrenmanlarına dahil etmeyi düşünebileceği Fransa’nın birkaç becerisini görüldü. Sistem dışı hücum, Fransa için çok etkili oldu. İlk temas onları sistemden çıkardığında sayı aldılar. Çok ender olarak ROC’ye serbest top ya da atak yapmama olanağı sağladılar. İlk temasta topun nereye gittiğine bakılmaksızın, ikinci temas kaliteli bir hücuma izin verdi.. Geçiş hücumlarının bu yönüne öncelik verdikleri açıktı. Tüm oyuncular, bir hücum oyuncusu gibi vurabilmekte ve pas vermek için ön kollarını kullanmakta veya kullanmakta ustaydı.
Dikkat çeken ikinci öğe, servislerinde kullandıkları taktiklerdi. Evet, birçok hata yaptılar, ancak hem iyi gizlenmiş hem de isabetli kısa servislerle ne kadar isabetli oldukları görüldü. Pasörler için ikilem, benzer bir yörüngeye sahip bir servis ile karıştırılan yüksek hızlı bir sıçrama servisi ile karşı karşıya gelmektir.

Çoğu takım maç süresinin %50’sinde sistem dışı olduğundan, bir lise koçu sistem dışı hücumunuz için eğitim süresini ayarlamalıdır. Bu sistem dışı durumlarda sayı almak için her türlü çabayı göstermek istersiniz. Özellikle son iki adımda kaliteli yaklaşımlar benimseme konusunda vurucularla çalışın ve rakibe serbest top vermekten kaçının. Topu vuranı etkili olabileceği bir alana yerleştirerek, eller veya önkollarla ikinci temasta doğru olmak için tüm oyuncularla çalışın. Hem derin hem de kısa servis için yörünge benzer olmalıdır. Top karşılayıcıların her servis için çalışmaları gerekir.
Bu Olimpiyatlarda tüm servis stilleri kullanıldı erkekler arasında ise baskın servis şekli, Jump Topspin idi.

Sayı alabilecek isimleri sahada tutmak esastır. Olimpiyatlarda hem erkekler hem de kadınlarda en iyi takımlar arka alandan hücum ettiler. Erkeklerin bu hücum çeşidini kadınlardan daha sık kullandığına şüphe yok. Ancak kadın takımları da bu taktiği başarıyla kullanıyorlar. Özellikle Brezilya’nın arka alan hücumunu kullanması oldukça ilgi çekici. Arka alanda ortadan hücum etmek, blokörlere çok fazla baskı uygular. Ortadaki blokçuya yardım mı etmeliler yoksa dış hücum oyuncusuna mı odaklanmalılar? Tabii ki, bu hücumda etkili olmak için, koçların en iyi hücumcusunu sahada arka pozisyonda bulundurması ve hem ayar hem de hücum bileşenlerinde yeterlilik geliştirmek için zaman ayırması gerekir. Genç takımlarla ilgili temel sorun, yalnızca sistem dışı durumlarda arka alanda oynayan oyuncuyu kullanmalarıdır. Hücumu ayarlarken, onu sistem içi hücumunuzun bir parçası haline getirmeye çalışın ve seti vurucularınızın verimli bir şekilde saldırabileceği kadar hızlı yapın.

Hücum Temposu
Eski ABD Kadın Voleybol Antrenörü Arie Selinger, daha düşük seviyede bir set oyununun daha yüksek seviyedeki bir setten daha kolay hücum edeceğine inanıyor. Olimpiyatlarda hem erkekler hem de kadınlar voleybolunda dış ve orta oyunculara uygulanan set yüksek bir tempodaydı. Geleneksel olarak, bir pasör fileden uzaklaştığında topu daha yükseğe yollama eğilimindedir. Setlerde tempoyu değiştirmek, hücum oyuncusu için zor bir iştir ve genellikle tutarsız yaklaşma zamanlaması ile sonuçlanır. Tamamen sistem dışında olmadıkça, hücum temposunu mümkün olduğunca korumak gerekir.
Bir lise programının hücumunu ne kadar hızlı uygulayabileceği, pasörün becerilerine bağlıdır. Antrenörlerin takımının hücumlarını daha hızlı bir tempo yönünde geliştirmesi gerekir. Bunu uygularken tempo değişikliğine yavaş gidilmesi gerekir. Çünkü takımdaki oyuncuların buna alışması zaman alacaktır. Selinger’in ifadesinin diğer bir bileşeni, libero hücumu ne kadar hızlı hissederse, savunmanın o kadar iyi olduğunu hissetmesidir! Takımın daha hızlı oynamaya alışması savunma tarafında daha hızlı hareketler ve daha hızlı okumalar anlamına geliyor.

Geçiş Hücumları
Her oyun mükemmel değildir. Hücum oyuncusunun, savunmadan hücuma geçerken 4 adımlı mükemmel bir yaklaşıma sahip olmaması alışılmadık bir durum değildir.
Olimpiyatlarda hızlı geçiş oyunları sıklıkla uygulandı. Hücum oyuncularının, yalnızca iki aşamalı yaklaşımları olacaktır. Saldırı noktasına kadar hızlanmak ve etkili bir hücum yaratmak için bu iki adımı kullanacaklardır. Smaç amaç ile yaklaşımın son iki adımı en kritik olanlardır. Lise koçları, standart saldırı yaklaşımı ayak çalışmalarına sahip olmasalar bile, bir vuruş yaklaşımının son iki adımının dinamik olduğundan emin olmak için hücum oyuncusu ile birlikte çalışmalıdır. Bunu yapmak, takımınızın daha güçlü hücumlar yapmasına ve rakibin daha az serbest top elde etmesine yardımcı olacaktır.

Blok
Bir çok antrenör, bloktan kaçınmak için oyuncularına çeşitli taktikler veriyor. Tüm koçlar, hücum oyuncularına bloğun yanından vurmanın önemini vurguluyor. Blok yapanın ellerini kullanmak, savunmayı daha fazla sahayı kapsamaya zorlar. Hücum sistemini vurgulamak için sık sık antreman yapılmaktadır. Antenler arasına iki blok oyuncusu yerleştirmek ve hücum oyuncusunun anten ile blok oyuncusunun kolları arasından hücum ederek sayı ürettirmek çok kullanılan bir hücum sistemidir. Bu nitelikteki çalışmalar, hücum oyuncusunu, blok oyuncusunun ellerini bulmaya ve kullanmaya zorlayacaktır.

What Can the High School Coach Take From the Olympics? | SportsEdTV

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu