Genel HaberlerManşet

Başarılı Bir Koçun Sırları

Hem VakıfBank hem de Türk Milli Takımı’nın başında bulunan Giovanni Guidetti’nin şimdiye kadarki koçluk kariyeri, gelecekte daha fazla başarı için umut verici bir bakış açısıyla hem kulüp hem de milli takım seviyelerinde inanılmaz bir başarı yolculuğuna çıkmasına neden oldu.

Antrenör bir aileden gelen Guidetti, 1972 yılında Modena’da doğdu. Antrenörlük kariyerine 1994 yılında Volley 2000 Spezzano’nun ikinci lig takımında yardımcı antrenör olarak başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kısa bir koçluk macerasından sonra Guidetti, Metodo Minetti Vicenza’nın başına geçti. Takımına Supercoppa’yı kazandırdı ve hem ulusal ligde hem de CEV Kupası’nda yarı finallere ulaştılar.

2005 yılında Bigmat Kerakoll Chieri’nin baş antrenörü olarak Top Teams Cup ı kazandılar.

Guidetti, 2008 yılında VakıfBank ile anlaştı ve bu hamle hem koçluk kariyerinde hem de özel hayatında çok önemli oldu. O zamandan beri Türk takımında koçluk yapıyor ve en üst düzeyde sayısız kupayı kazandı. Ayrıca VakıfBank’ın eski oyuncularından Bahar Toksoy ile evlendikten sonra İstanbul’da bir aile kurdu.

Guidetti’nin yönetiminde VakıfBank, FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası tarihinde toplam yedi kez podyumda yer aldı ve bunlardan dördünde şampiyonluk (2013, 2017, 2018, 2021) kazandı. Ayrıca,  Ljubljana’da yapılacak 2022 Süper Finali de dahil olmak üzere sekiz CEV Şampiyonlar Ligi finaline ulaştılar ve dört kez (2011, 2013, 2017, 2018) şampiyonluk kazandılar.

İtalyan teknik adam ayrıca Türkiye’nin en üst düzey yerli müsabakalarında takımı ile altı ulusal şampiyonluk, beş ulusal kupa ve dört ulusal süper kupa kazandı.

VakıfBank üçüncü kez FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya şampiyonluğunu elde ettiğinde Guiness rekorlar kitabına girmişti. Geçen Aralık ayında dördüncü kez kazanarak bu rekoru da kırmış oldular. Böylece ilk kez Guiness dünya rekorunu da kırmış oldular.

2003 yılında, İtalyan çalıştırıcı, ilk milli takım görevini üstlendi ve o yıl Bulgaristan’ı CEV Avrupa Şampiyonasında yedinci sıraya taşıdı.

Guidetti, 2006’dan 2015’e kadar neredeyse on yıl boyunca Alman milli takımına koçluk yaptı. Bu süre içerisinde takımına  CEV Avrupa Ligi’nde ve FIVB World Grand Prix’de bronz madalya, iki kez EuroVolley gümüş madalyası ve bir altın ve bir gümüş madalya kazandırmayı başardı.

Ardından birkaç sezon Hollanda milli takımını çalıştırdı. Bir Dünya Grand Prix bronz ve bir başka EuroVolley gümüş madalyası elde etmenin yanı sıra, Guidetti Hollandalıları Rio 2016 Olimpiyatları’nın yarı finallerine taşıdı.

Guidetti, 2017’den beri Türkiye milli takımının baş antrenörü ve Avrupa Şampiyonası’nın en son üç organizasyonunda bir gümüş ve iki bronz madalya kazandı. Ayrıca FIVB Voleybol Uluslar Ligi’nin üç sezonunda da yarı finallere ulaştılar ve bir gümüş ve bir bronz olmak üzere iki madalya kazandılar. Guidetti yönetiminde Türkiye, tarihlerinde ikinci kez Olimpiyat Oyunlarına katılmaya hak kazandı ve Tokyo 2020 çeyrek finallerine ulaşarak şimdiye kadarki en iyi sonucunu kaydetti.

Guidetti, iyi bir insan olmanın hayatın her alanında  yardımcı olacağına inanıyor. Herkesle bire bir ilgilenmek ve onlara gerçekten önem verdiğinizi hissettirmek sizi lider olarak ileriye taşımakla kalmaz, aynı zamanda ekibinizin size olan güvenini de artırdığı düşüncesinde. Bağlılık duygusunu herkese hissettirebilirseniz, tüm insanların birlikte çok daha iyi çalıştığını görebilirsiniz diyor.

Nikolay Markov

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu