Genel HaberlerManşet

22 Nisan Dünya Günü. Daha yaşanılır bir dünya için neler yapmalıyız?

Bugün 22 Nisan Dünya Günü.

Geçtiğimiz 2 yılda, özellikle 2020 yılının gelişi ile birlikte bir çok felaket gördüğümüz ve son olarak küresel olarak neredeyse dünyanın tamamını etkisi altına alan Coronavirüs Covid19 pandemisi ile çok daha yakından anladığımız bazı kavramları 54 yıl önce düşünenlerin ortaya attığı Dünya Günü için bazı önemli bilgiler paylaşmak istiyoruz.

Yaşamımızı sürdürdüğümüz dünyada, doğal hayatın daha sağlıklı ve güvenlik bir şekilde devam etmesi, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen bu anlamlı günde yapılan kamuoyunu bilinçlendirmek ve çevreye daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla ne yapılması gerektiğiyle ilgili ‘Tembel İnsanlar için Dünyayı Kurtarma Rehberi’ne dikkatinizi çekmek istiyoruz.

İnsanların yapması gerekenleri 1’den 4’e önem sıralamasına göre değerlendirip evde, iş yerinde ya da başka bir yerde ne yapılması gerektiğini anlatıyor.

Listeye göre en önemli dördüncü seviyede yapılması gerekenlerden bazıları şöyle:

  • Bilgisayarınız dahil evde kullandığınız birçok elektronik aletin fişini bulunduğu prizden çekin ya da bir düzenekle elektrikle ilişkisini tamamen kesin.
  • Bankayla ilgili işlemlerinizi internet ya da cep telefonu üzerinden yapın ve posta hizmetlerini durdurun.
  • Paketlenmiş ürünleri almayı en aza indirin.
  • Kısa sürede duş alın. Banyo küvetini doldurmak çok fazla su gerektiriyor. İşinizi 5-10 dakika içerisinde bitirin.
  • Yemek atıklarını (organik atıklar) karıştırıp toprağa gömün.
  • Saçlarınızı ya da elbiselerinizi doğal yoldan kurutun. Makine kullanmayın. Çamaşır makinesini kullanıyorsanız tam dolu olduğundan emin olun.
  • Kırmızı et, tavuk ve balık etini daha az tüketin.
  • Öğünlerinizi planlayarak yiyin. Yüksek miktarda gıda ürünü almaktan kaçının.
  • Toplu taşımayı tercih edin. Bisiklet sürün ya da yürüyün. Şahsi araç kullanmaktan kaçının.
  • Su, çay ya da kahve için tek kullanımlık bardak ve şişe kullanmaktan sakının.

Dünya Günü Nedir?

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart’ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

John Mcconnel Kimdir? 

John McConnell (22 Mart 1915 – 20 Ekim 2012 ), Dünya Günü’nün kurucusu olarak bilinen Amerikalı aktivist. İnsan ıstırabını hafifletmek ve ortak iyiliği teşvik etmek için fikirler geliştirdi. Davis City, Iowa’da bir seyyar doktorun oğlu olarak dünyaya geldi.

İklim Değişikliği Nedir, Sonuçları Nelerdir?

Yaygın kullanımda iklim değişikliği, küresel ısınmayı (küresel ortalama sıcaklıkta süregelen artış) ve bunun Dünya’nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini tanımlamaktadır. Daha geniş anlamda iklim değişikliği, Dünya’nın iklimindeki önceki uzun vadeli değişiklikleri de içerir. Küresel ortalama sıcaklıktaki mevcut artış, önceki değişikliklerden daha hızlıdır ve esas olarak insanların fosil yakıtları yakmasından kaynaklanmaktadır. Fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma ve bazı tarımsal ve endüstriyel uygulamalar, başta karbondioksit ve metan olmak üzere sera gazlarını artırmaktadır. Sera gazları, Dünya’nın güneş ışığından ısındıktan sonra yaydığı ısının bir kısmını emer. Bu gazların daha büyük miktarları Dünya’nın alt atmosferinde daha fazla ısı tutarak küresel ısınmaya neden olur.

İklim değişikliği nedeniyle çöller genişlerken, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları daha yaygın hale gelmektedir. Kuzey Kutbu’nda artan ısınma donmuş toprakların erimesine, buzulların geri çekilmesine ve deniz buzu kaybına katkıda bulundu. Daha yüksek sıcaklıklar aynı zamanda daha yoğun fırtınalara, kuraklıklara ve diğer aşırı hava koşullarına neden olmaktadır. Dağlarda, mercan resiflerinde ve Kuzey Kutbu’nda yaşanan hızlı çevresel değişim, birçok canlı türünün yer değiştirmesine ya da neslinin tükenmesine neden olmaktadır. Gelecekteki ısınmayı en aza indirme çabaları başarılı olsa bile, bazı etkiler yüzyıllar boyunca devam edecektir. Bunlar arasında okyanus ısınması, okyanus asitlenmesi ve deniz seviyesinin yükselmesi yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu