Genel Haberler

Voleybolda İstatistik Okuma ve Anlama

Voleybol istatistikleri, oyuncu ve takım performansına objektif bir bakış sunar ve gelecekteki antrenman için uygun odak noktalarının belirlenmesine yardımcı olarak optimum rotasyonları belirlemek ve genel olarak akım performansına geniş bir bakış alanı sağlamak için hayati öneme sahiptir.

Bireysel istatistiklere bakmak, oyuncuların güçlü ve zayıf yönlerini anlamalarına ve maç performansını analiz etmelerine yardımcı olabilir.

Bazı takımlar yalnızca bir rallinin sonunda nasıl puanlandığını izler, diğerleri her bir dokunuşu takip eder ve hatta bazıları uygulamalar kullanarak sağlanan yüzde ve geri bildirimler ile ÖTESİ istatistiklere gider.

Bazı takımların, yedek kulübesinde istatistiklerini güvenilir bir şekilde takip edebilen oyuncuları vardır, diğerleri  ise antrenörün aynı anda hem stat hem de antrenörlük yapabilmesine güvenmek zorundadır ve bazen 2-3 yardımcı antrenör maç boyunca farklı istatistikleri izler.

Bir oyuncunun aldığı ace sayısı genellikle a) izlemesi çok kolay ve b) oyuncular daha yüksek rekabet seviyelerine girdiğinde rapor edilen bir istatistikdir. Bir ace, basitçe servis temasının hemen ardından rakip tarafın saha içlerine doğrudan giden bir servis veya rakip takımın kontrol edemediği bir servis sonucu meydana gelir.

Kazı, bir oyuncunun rakibinin hücum ettiği bir topu çıkartmasıdır. Hücum kısmı, bu istatistiğin etkili bir şekilde belirlenmesi için kritik öneme sahiptir. Bir oyuncu tarafından yapılan bir kazının doğrudan pasöre gitmesi gerekmez. Elbette olmasını istediğimiz şey budur, ancak filenin üzerinden geri dönen bir atak bile kazı olarak kabul edilir.

Asist, bir oyuncunun topa saldıran başka bir oyuncuya topu göndermesi ve topun ölmesiyle sonuçlanan herhangi bir zamanda olabilir. Muhtemelen izlenmesi en zor istatistiktir.

Topu öldürme, takımınızın topa hücum hareketi yaptığı ve rakip saha ile temas anında bir durumla sonuçlandığında meydana gelir. Bir ace gibi düşünün. Ya doğrudan yere gider ya da rakip takımdaki bir oyuncu, takımındaki başka hiç kimse tarafından oynanamayacak bir şekilde yere temas eder.

İstatistikte izleyeceğimiz blok türü, anında bir sayı ile sonuçlanan bir bloktur.

Blok sayısı, top öldürmeler, asistler vb. ancak oyuncuların kaç sette oynadıklarını belirlenirse bir anlam taşır.

Bazı kulüpler, takımlarının puanlarının çoğunu nerede kaybettiğini görmek için yalnızca hatalara odaklanır. Bu hataları büyük ölçüde azaltmak için antrenman programlarını bunun için düzenlerler. Diğer takımlar, takımın en çok puanı nasıl kazandığına odaklanırken, bu herhangi bir durumda en iyi başarı şanslarının nerede olduğunu bildiklerinden hücumda daha etkili olmalarını sağlayacaktır.

Bir takım rakip servislerden pas hatalarını kaydetmek isteyebilir, çünkü bu servis almada zorluk çeken oyuncuları vurgulayacaktır. Rallilerdeki pas hatalarını da kaydetmek isteyebilir çünkü bu oyuncu pozisyonları ile bazı sorunları ortaya çıkarabilir.

Olumsuz noktalara odaklanmak korkutucu görünse de bir oyuncu olarak gelişmesine ve büyümesine yardımcı olmak için bir oyuncunun zayıf yönlerinin ne olduğunu bilmek hayati önem taşımaktadır. Bir takım olarak bir oyun boyunca ok fazla ace atılmamışsa, bu durum takımın servislerde yeterli olmadığı görülebilir. Ayrıca, ace atma konseptiyle mücadele eden bireysel oyuncuların vurgulanasına olanak tanır. Bu istatistiği bilmek bir takımın hücumunun gerçekte ne kadar etkili olduğunu öğrenmek için önemli olabilir.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu