Genel HaberlerManşet

Basketbol ve voleybola var, futbolda yok!

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun sponsorluklar konusundaki başarısı taraflı tarafsız herkesin övgüsüne mazhar olurken, futbolda  uzun zamandır böyle bir isim sponsorunun olmaması konusunda Ajanspor’dan Ceyhun Kuburlu’nun yazısını paylaşmak istiyoruz.

 

Türkiye Voleybol Federasyonu’nun en üst liglerle birlikte Kadınlar Voleybol 1.Ligi ve Kupa organizasyonunun da sponsor ismi ile anılıyor olması da önemle altı çizilecek bir başarı olarak dikkatleri çekiyor.

Voleybol Aktüel

 

 

 

Basketbol ve voleybola var, Süper Lig’e yok! Kulüp başına 10 milyon TL kayıp

Basketboldan voleybola kadar bugün birçok branşın lig sponsorluğu bulunuyor. Ancak en çok izlenen Süper Lig’in 3 yıldır sponsoru bulunmuyor. Lige en son sponsor olan Spor Toto yıllık 25 milyon dolar ödüyordu. Bugün hakları yayıncı kuruluşta olan Süper Lig için bir sponsor bulunamadı. Kulüplerin bu alandaki minimum gelir kaybı ise 10 milyon TL.

İki branş öne çıkıyor

Son yıllarda Türkiye’de birçok branş sponsorluk gelirlerini arttırmayı başardı. Basketbol ve voleybol ise bu alanların başında geliyor. Avrupa’daki başarıların ardından birçok şirket bu liglere sponsor olmak için adeta yarış halinde. Bir şirket gidiyorsa hemen diğeri geliyor. Gelirler de sürekli yükseliyor. Şans oyunlarından tutun da sigortacılığa kadar birçok sektör bu alanlara yarırım yapıyor ve karşılığını alıyor.

Futbol neden bulamıyor?

Türkiye’de futbol ligine ilk sponsor olan şirket Turkcell’di. Yıllarca lig bu isimle anıldı. Daha sonra Spor Toto girdi. 5 yıllık 125 milyon dolarlık anlaşma sağlandı. 2015 yılında yapılan futbol yayın ihalesi ile Süper Lig’in isim sponsorluğu yayınca kuruluşa verildi. Daha sonra yayıncı kuruluş lige isim sponsoru almadı. Bugün gelinen noktada sektör temsilcilerinin önerileri şöyle: “Lige bir isim sponsoru bulalım yıllık 25 milyon dolar versin. Bu parayı da eşit olarak kulüplere dağıtsınlar. Zaten yayıncı kuruluş indirim talep ediyor. Böylece kulüpler para kazanır. Kulüp başına minimum 10 milyon TL gelir sağlanır.”

Ancak ne kulüp yöneticileri ne de TFF bu olayın üzerine düşmüyor. Olan yine kulüplerin gelirlerine oluyor.

 

Ceyhun KUBURLU – AJANSSPOR

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu