Köşe YazarlarıManşet

Beylikdüzü Voleybol Avrupa Challenge CUP’tan Çekilmemeliydi

Merhaba Voleybol Aktüel Takipçileri;

Beylikdüzü Voleybol İhtisas takımının Kadınlar Süper Ligde üçüncü sezonu. Başantrenör Mehmet Bedestenlioğlu yönetiminde geçen yıl elde ettiği süper lig beşinciliğiyle CEV Challenge CUP Şampiyonasına katılma hakkı kazandı. Süper ligde ikinci sezonlarında, değişmez ilk dörtten sonra lig beşinciliği başarısıyla voleybolumuzun yükselen yıldızı olmaya adaydılar.

1.Ligde mücadele ederken, maçlarını izlemiştim. Bedestenlioğlu Hoca’nın başarılı kenar yönetimiyle oyuncularına güven veriyor, teknik ve taktiksel anlamda oyunun yönünü değiştirerek başarılı maçlar çıkarıyordu. 2016-2017 sezonunda 1. Lig Kadınlar A Grubu’nu lider tamamladıktan sonra, yarı final ve final gruplarını da lider tamamlayarak süper lige çıkan iki takımdan biri oldular.

2017-2018 süper ligde ilk sezonda ligi onuncu sırada tamamlayarak, baraj maçlarına gidildi. Baraj grubunu lider olarak tamamlayınca, grup dokuzuncusu olarak sezonu tamamladılar.

2018-2019 süper ligde ikinci sezonda ligi sekizinci sırada tamamlayarak, play-off final maçlarına katıldı. Beşincilik maçı finalini kazanarak ligi beşinci sırada tamamladı. Avrupa Kupalarına katılma hakkı elde etti.

Kadınlar 1. Ligde ve süper ligde iki sezonda yakaladığı başarının mimari Başantrenör Mehmet Bedestenlioğlu’ydu.

2019-2020 sezonunda hazırlık döneminde iyi oyuncular transfer edildi. CEV Challenge Cup’ta mücadele edecek takımın hazırlıkları yapıldı.

Sezona başlamadan önce başarılı ve deneyimli antrenör Mehmet Bedestenlioğlu takımdan ayrıldı. Sezon başladı, ancak Beylikdüzü Voleybol İhtisas, son iki sezonda süper ligde yükselen bir yıldız iken, artık maç kazanamaz oldu. Hiç puansız ilk yarıyı tamamladı.

CDEV Challenge Cup’ta ilk maçında 3 Aralık’da deplasmanda Slovakya’nın Slavia EU Bratislava takımına 3-0 yenildi.

17 Aralık’ta İstanbul Burhan Felek Voelybol Salonu’nda; Tuğçe Atıcı, Merve Tanyel, Bahar Akbay, Elçin Rusut, Buse Çetin, Deniz Uyanık (Simay Kurt) ilk altısıyla çıktığı maçı 3-0 kazanarak, altın sete taşıdılar. Altın seti 15-8 kazanan Beylükdüzü Voleybol, Avrupa Challenge Cup’ta adını son 16’ya yazdırdı.

Ligde kötü günler yaşarken, Avrupa’da rakibini eleyerek yoluna devam ediyor dediğimiz anda, 20 Ocak 2020 günü kulübün sosyal medya hesabından şöyle bir açıklama yapıldı:

AVRUPA VOLLEYBALL CHALLENGE CUP’TAN ÇEKİLDİK.

Ülkemizi, Avrupa Cev Challenge Cup’ta temsil eden ve ilk turda tamamı Türk sporculardan oluşan kadrosu ile Slovakyan’nın Slavia EU Bratislava takımını eleme başarısı gösteren, genç sporculardan kurulu takımımız son 16 turunda karşılaşacağı Avusturya’nın Askö LİNZ-STEG müsabakasına katılabilmemiz için, sponsor ve finansal destek amaçlı olmak üzere;

Öncelikle Beylikdüzü Belediyesi Başkanlığı, ayrıca özel ve resmi kurum ve kuruluşlarla da Türk Sporu ve ilçe sporunun desteklenmesi amacıyla yaptığımız iyi niyetli çaba ve gayretlerimize rağmen başarımıza destek bulamadığımızdan dolayı Avrupa Liginden çekilmek zorunda kaldığımızı kamuoyuna ve voleybol camiasına üzüntüyle bildiririz. Saygılarımızla.

Beylikdüzü Voleybol CEV Challenge CUP’tan çekilmemeliydi. Bu görev aslında bir milli görevdir. Uluslararası alanda ülkemizin temsil edilmesidir. Beylikdüzü Voleybol geçtiğimiz sezon elde ettiği beşincilikle, Avrupa’da ülkemizi temsil etme hakkı kazanmıştı. Bu hak maddi imkansızlıklar nedeniyle yerine getirilemediğinden dolayı hepimizi üzdü. Tam da A Milli takımımız 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılma hakkı kazandığının ertesinde kulübün açıklaması gündemi sarstı.

Gelelim bir başka konuya. Bu takımın oyuncularının yaşadığı bu dramatik ve travmatik durum, onları bizden daha çok üzmüştür. Bir voleybolcu kolay yetişmiyor, ortalama 8-10 yaşlarında başlanan voleybol gelişim süreci en az 10 yıl sonra bir kulüp takımında oynayacak olgunluğa erişebiliyor.

Her oyuncunun 10 yıllık emeğinin umudu, hayalleri dahası ufku köreldi. Oyuncular Avrupa arenasına çıkmak, yeteneklerini ve meziyetleri sergilemek için bu kulübün oyuncusu olmayı tercih ettiler. Ligde kötü gidişlerini Avrupa’da elde edecekleri başarılarla spor yaşamına motivasyon kaynağı oluşturacaklardı. Önlerinde bir hedefleri vardı, birden bu hedef ortadan kalktı. Hayatta var olmak için mücadele ediyorlardı, voleybol bu var olma mücadelesinin önemli bir aracıydı.

Şimdi ne yapacaklar bu çocuklar? Bu ligi nasıl sürdürürler? Maçlara nasıl motive olurlar? Anne-baba ve aile çevresinin verdiği emeklerine karşılık şimdi ne diyecekler? Bu sorular uzar gider, bu çocuklarımıza hiç derman olmaz bile…

Oyuncunun yaşadığı bu travmatik durum, ailelerini de tek tek etkiledi. İnsan kolay yetişmiyor, voleybolcu da kolay yetişmiyor. Bir anne ve baba için voleybolcu yetiştirmek, bir insanı yetiştirmekten daha zor. İnsanı, bir insan olarak yetiştiriyorsunuz, ancak voleybolcuyu hem insan hem de voleybolcu olarak yetiştiriyorsunuz. Bu oyuncuların ana babaları yakın aile çevresinin hayalleri vardı, çocuklarına verdiği emeğin karşılığını, çocuklarının başarısıyla görmek istiyorlardı. Bir anda tüm umutlar tükendi.

Beylikdüzü Voleybol takımının içinde çok yetenekli oyuncular var. Özel yetenekleri olan ve özel voleybolcular var. Bu çocuklar bizim çocuklarımız, bu ülkenin yetiştirdiği yetenekler, bu çocuklara sahip çıkılmalıdır.

Sezon başı iyi bir kadro oluşturmuşlardı. Kadroda bakın kimler var.

Selime İlyasoğlu: Smaçör mevkiinde uzun yıllar Eczacıbaşı, Galatasaray, Seramiksan, Beşiktaş, Bursa BŞB, Ereğli takımlarında oynadı. Yurt dışı deneyimi olan tecrübeli oyuncu, 2018 Şampiyonlar Ligi’nde Alba Blaj’la gümüş madalya kazandı.

Tuğçe Atıcı: Pasör mevkiinde bir çok süper lig takımlarında oynadı. Emlak TOKİ forması giydikten sonra 2002 yılında İller Bankası’na transfer oldu ve 2012-2013 sezonuna kadar da İller Bankası’nda oynadı. Ereğli Bld, İdmanocağı, Çanakkale Bld, Manisa BŞB, Sarıyer Bld, Samsun Anakent formaları giydi. Yurt dışında Lokomotif Bakü takımında oynadı.

Merve Tanyel; Voleybola Vakıfbank alt yapısında başladı. Gönül verdiği Fenerbahçe alt yapısına transfer oldu. Fenerbahçe’de küçük, yıldız, genç ve PAV takımlarında oynadı. Yetenekleri fark edilen Merve Tanyel’i, ABD San Diego Üniversitesi’nin teknik ekibi Türkiye’ye gelerek, takip etti. Amerikan Kadın Üniversite Voleybol Ligi’nde (NCAA) San Diego Üniversitesi Voleybol takımına seçildi. Üniversitede hem psikoloji eğitimi aldı, hem de voleybol oynadı. Dört yılda eğitimini ve voleybol yaşamını başarılı bir şekilde tamamlayarak Türkiye’ye döndü. Gönül verdiği Fenerbahçe kadrosunda yer aldı. Bir yıl sonrada, bu sezon başı Beyklikdüzü’ne transfer oldu. Voleybol sporu için çok gerekli olan psikoloji eğitimi alması Tanyel’e sosyal yaşamında ve spor yaşamında vizyon kattı.

Simay Kurt: Libero mevkiinde Milli takımlarda alt yapılarda oynadı. 20 yaş altı, Meksika’nın ev sahipliğinde Dünya Voleybol Şampiyonası’nda dördüncü olan Milli takımımızın liberosuydu.

Beylikdüzü Voleybol; Zekiye Ünal, Bahar Akbay, Buse Kaygusuz, Elçin Rusut, Deniz Uyanık, Dilara Elmacıoğlu, Buıse Çetin, Fatma İklimya Demir, Berra Tuğçe Tok gibi büyük takımların alt yapılarında yetişen ve Milli Takım geniş kadrolarına çağrılan yetenekli oyunculardan kurulu bir takımdır.

Beylikdüzü Kulübü bir çözüm üreterek, bu ülkenin yetiştirdiği yeteneklerin umudunu yarınlara taşımasını diliyoruz.

Konuya ilgi duyan tüm voleybol severlere sevgi ve saygılarımla…

Atila İNCE

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu