Köşe YazarlarıManşet

Bir Dünya Şampiyonluğu Öyküsü

Genel Yayın Yönetmenimiz Savaş Eskigülek, Aydınlık Gazetesi'ndeki 'Haberiniz Olsun' isimli köşesinde voleybola ait farklı konuları ele almaya devam ediyor.

Merhaba Kıymetli Okurlarımız,

Önceki gün adı Burhan Felek Spor Salonu’yla özdeşleşmiş, eski salon amiri Ramiz Kayın’ı kaybettik.  Allah’tan rahmet, ailesi ve camiamıza baş sağlığı diliyorum. Voleybola hizmetleri unutulmaz.

Milli maçlar bitti, gözler Avrupa kupalarıyla ligdeki mücadeleye çevrildi. Erkeklerde 5.hafta maçları oynanacak.
Kadınlarda ise 21-23 Ekim tarihleri arasında Kupa Voley 1.etap maçlarıyla sezon başlıyor. Ardından VakıfBank ile Fenerbahçe, Şampiyonlar Kupası’na sahip olmak için 29 Ekim’de İstanbul’da sahaya çıkacaklar. Sultanlar Ligi ise 1 Kasım’da başlayacak. İlk haftada Fenerbahçe – Eczacıbaşı derbisi yaşanacak.

Okur yorumları benim için çok değerli. 17 Ekim tarihli ‘Voleybola Yakışanlar, Yakışmayanlar’ başlıklı yazıma eski milli voleybolcu ve Muhammet Görken’in eski eşi Hamiyet Demiroğlu’nun yorumu çok anlamlıydı. Demiroğlu yorumunda kampanyaya verdiğimiz destek için teşekkür ederken yazıda geçen Görken ile Egonu’nun gözyaşları konusunda ‘Yazınızda iki gözyaşı var: Biri vefanın, diğeri vefasızlığın simgesi. Gözyaşlarımız her zaman iyi şeyler için olmuyor maalesef, biz de buna hayat diyoruz işte’ demiş. Çok beğendim, paylaşmak istedim.

14 Ekim tarihinde yayımlanan ‘Milli Takım ve Değişim’ başlıklı yazıma birçok yorumlar geldi. Okurumuz Atılay Yakar, zihinsel performans konusuyla ilgili olarak ‘Yazıdan sadece voleybol ve sporcular değil her bireyin kendisi için çıkaracağı şeyler var. Hayata dair yol gösterici’ diyerek akademisyen görüşüyle desteklenen yazıyı çok beğendiğini yazmış. Kendisine teşekkür ediyorum.

Her Şey Avustralya’da Başlamış

‘1999’da yüksek lisans için Sydney’e gittiğimde kendimi çok şanslı hissediyordum’ diyerek başladı Prof. Rıdvan Ekmekçi.
2000 Sydney Olimpiyatlarında gönüllü olarak yer alacak, yüzme ve basketbolda olimpik sporcuların antrenmanlarını gözlemleyecekti. Antrenmanda farklı konulardaki uzmanların çalışmalarını da gören Ekmekçi’nin şaşkınlığı artmış.
Avustralya’da basketbol hakemliği de yapan Rıdvan Hoca, olimpiyatlara Avrupa’dan da hakemler geleceği ve sporcuların Avrupalı hakemlerin tarzını öğrenmelerine yardımcı olmak amacıyla kendisine hazırlık maçı yönettirilince bir sporcunun mental hazırlık sürecinde detayların ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlamış.

NBA ve Futbol Yıldızlarının da Yöntemi Aynı

‘1990’lı yılların efsane takımı Chicago Bulls’un koçu Phil Jackson’ın sporcularına yoga yaptırması, Boston Celtics koçu Doc Rivers’ın takıma Afrika’da “BEN DEĞİL, BİZ” anlamına gelen “UBUNDU” felsefesini benimsetmesi, Cristiano Ronaldo, Novak Djokovic, Lebron James gibi sporcuların zihinsel hazırlığa verdikleri önemi röportajlarında belirtmeleri, başarıda hem fiziksel hem de zihinsel hazırlığın eşit paya sahip olduğunu gösteriyor’ diyen Ekmekçi, ABD ve Almanya’dan sonra 2011’de ülkemizde sporcularla Zihinsel Performans konusunda çalışmalara başlamış.

Dünya Şampiyonluğuna Giden Yol

Cimnastik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Birol Yalçın’ın teklifi ile Başkan Suat Çelen’le bir araya gelen Ekmekçi, süreci başlatmışlar. ‘8 ay boyunca kamplarda yaptığımız gen testleri, psikometrik testler, meditasyonlar, beslenme, zihinsel ve fiziksel antrenman programları gibi tüm detayların düşünüldüğü bir süreci milli takım antrenörleriyle birlikte yönettik. 4-13 Ekim 2019 tarihinde Stuttgart’ta yapılan Dünya Şampiyonasına giderken her detayı düşünerek yaptığımız hazırlığın sonucunu alacağımıza emindim. Sporculara inancım tamdı. Meditasyon sandalyemizi bile Almanya’ya getirmiştik. Yarışma sabahı tek tek odama gelen sporcularla son zihinsel çalışmamızı yaptık. Kendilerine yarışma öncesi rutinlerini hatırlattım. O gün Türk cimnastik tarihinin en başarılı günüydü. İbrahim Çolak Dünya Şampiyonu, Ahmet Önder Dünya ikincisi oldu. Beş olimpiyat kotası aldık. Devamında başarılar gelmeye devam ediyor.’ diyerek başarıyı özetledi.

Voleybolun da İhtiyacı Olan Yöntem Bu

Bence, en başarılı takım sporumuz olan voleybolun ihtiyacı olan yöntem bu! Elit ve üst düzey sporcuları diğerlerinden ayıran en önemli özellik, sporcuların zihinsel hazırlık durumudur. Bir sporcu kendini fiziksel olarak ne kadar hazır hissetse de zihinsel olarak hazır değilse becerilerini sahaya yansıtamaz. Başarı; istemek, inanmak ve çok çalışmak ile bilimsel, akılcı ve disiplinli çalışmayla kalıcı olur.
‘Başarı yeteneklilerin değil çalışkanların alışkanlığıdır’ diyen Rıdvan Ekmekçi’den bir kez daha ‘Haberiniz Olsun’ istedim.

Kalın Sağlıcakla.

 

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu