Genel Haberler

Voleybol Koçluğunda Başarı İçin Yedi Temel Odak Alanı

GİRİŞ

Benim inancım, amatör atletizmin tüm seviyelerinin sadece bir oyundan daha fazlası olması gerektiği, zihinsel ve duygusal gücü, liderlik becerilerini, istihdam edilebilirlik becerilerini ve ağ oluşturma fırsatlarını geliştirmek için bir araç olarak hizmet etmeleri gerektiğidir. Sporcuların çoğu, bir noktada spor sevgisi ve eğlence için spora katılmaya başladı, bu nedenle onlara bir eğlence aracı sağlamak bir program önceliği olmalıdır. Antrenörler olarak çalışmakla o kadar meşgul oluyoruz ki, sporcuların gerçekleşmesi için en iyi fırsatı deneyimlemeleri için istediğimizi vermek için en iyi atmosferi yarattığımızdan emin olmak için kasıtlı olarak yeterince düşünmeyi ve planlamayı genellikle ihmal ediyoruz. Antrenörlerin çoğu, antrenman sırasında sporumuzun tüm alanlarını kapsadığımızdan emin olmak için günlük antrenman planlarını bölümlere ayırır (ısınma, bireysel beceriler, savunma antrenmanları, hücum antrenmanları, kondisyon). Ayrıca bir baş antrenör olarak çalışmalarıma rehberlik etmesi için zaman harcadığım yedi kilit sonuç alanı veya rol tanımladım. Programımızı geliştiren tüm alanlarda düşünmek ve çalışmak için zaman harcadığımdan emin olmak istiyorum. Bu yedi rol listesi, düşüncelerimi tam da bunu yapmaya odaklamama yardımcı oluyor. Kendinize sürekli olarak sormanız gereken kilit soru şudur: Programımızın bu alanlarının her birini geliştirmek için bugün ben ve personelimiz ne yapıyoruz? Bu yedi alanın her biri, siz ve personeliniz profesyonel gelişiminize ve büyümenize devam ettikçe sürekli olarak gelişecektir.

Yedi Anahtar Sonuç Alanı

1.Felsefe ve Liderlik—

Programınızın ideallerini, değerlerini ve kültürünü her gün tanımlamak ve sporcularınıza aşılamak.

  1. Organizasyon ve Yönetim—elinizin altındaki kaynakları en üst düzeye çıkarmak.
  2. Bireysel Katılımcı Gelişimi—Sisteminizde oyuncularınızın becerilerini ve tutumlarını geliştirmek.
  3. Takım Geliştirme—Oyuncularınızın güçlü yönlerine ve yeteneklerine uygun takım oyunu sistemleri geliştirin, uygulayın ve öğretin.
  4. Rol Tanımı—Her oyuncuya takım sistemi içinde en uygun rolleri atayın, onları bu rollerde tutmak için çalışın ve oyuncular değiştikçe veya takımın ihtiyaçları değiştikçe rolleri yeniden tanımlayın.
  5. Koçluk Ekibi Gelişimi—Tüm koçluk ekibi için profesyonel gelişim.
  6. Hizmet, Tanıtım ve Halkla İlişkiler—Programımızı bir bütün olarak ve oyuncuları bireysel olarak tanıtmak.

Oyun sezonu boyunca her gün hedefim, bizi ilk beş alandan birinde ileriye taşıyan bir şeyler yapmaktır. Oyun sezonumuz bittiğinde, Alan #5 (Rol Tanımı) günlük olarak değerlendirilecek bir alan değildir, ancak diğer tüm maddeler her iş günü için gündemdedir. Bununla birlikte, geliştirme sezonumuzla (bazıları buna sezon dışı diyor, geliştirme sezonunu severim) beceri antrenmanları, becerileri ve dolayısıyla her oyuncunun bir sonraki (yaklaşan) için takıma katkıda bulunabilme yollarını genişletmek için çalışıyoruz.

Odak Alanı #1: Felsefe ve Liderlik

Her gün programınızın ideallerini, değerlerini ve kültürünü tanımlayın ve aşılayın. Bir baş antrenör olarak ilk önceliğim, programımızın her yönünü üzerine inşa edeceğimiz net bir yön ve felsefeyi (yazılı olarak) tanımladığımdan emin olmaktır. İşimin büyük bir kısmı onu geliştirmek, sunmak ve koç yardımcılarımızın, oyuncularımızın, yöneticilerin ve diğer tüm paydaşlarımızın sadece “kabul etmesi” değil, buna inanmaları, desteklemeleri ve hissetmeleri için somutlaştırmaktır. Hiç şüphe yok ki, oyuncu gelişimi kazanma ve kaybetme üzerinde en büyük etkiye sahiptir. Felsefemi 1 numara olarak yerleştirmeye öncelik vermemin nedeni, tüm programımız kapsamında oyuncu geliştirme çalışmalarımıza yön vermesidir. Oyun tarzımızı, yoğunluğumuzu, tavrımızı (hem saha içi hem de saha dışındaki davranışlarımız) ve vurguladığımız diğer tüm maddi olmayan varlıkları içerir. Program, bir koçun bireysel bir oyuncuya veya oyuncu grubuna karşı olarak algılandığı bir düşmanlık atmosferi yaratmak yerine, takım için neyin en iyi olduğuna ve katılımcıların neye inandığına odaklanır. Uğruna çalıştığımız koçun yolu değil, programımızın tarzıdır ve programımızın bir parçası olmuş herkesin çabalarıyla oluşturulmuştur. Bu yaklaşımı benimsemek için, ekibiniz için “Yolun” ne olduğunu yazılı olarak net bir şekilde tanımlamalı ve ardından sürekli olarak bu yönde ilerlemelisiniz. Bir koçun açıkça tanımlanmış ve yazılı bir vizyonu yoksa, oyuncular, antrenör yardımcıları ve yöneticiler değiştikçe bir programın yıldan yıla başarılı olması için ihtiyaç duyduğu tutarlılık, birlik ve maddi olmayan unsurları elde etmesi imkansızdır. Bizim için temel yapımız, programımızın dayanıklılık, beceriler ve planlar ve temel değerlerimizle ilgili olmasıdır. Programımızla ilgili her şey bu yapıya uygun olmalıdır.

Odak Alanı #2: Organizasyon ve Yönetim

Elinizdeki kaynakları en üst düzeye çıkarmak için  Spor yöneticiniz satın alma, tesis bakımını ve programınız için planlamayı yapsa bile, çoğu kişi koçlarından gelen istekleri memnuniyetle karşılayacak ve bu durumu teşvik edecektir. Organizasyonel öğelerle ilgilenmek koçluğun en heyecan verici kısmı değildir, ancak ihmal edilirse kesinlikle programınız üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Tepkisel olmaktan ziyade proaktif olarak ele alınması daha tercih edilen bir yöntemdir. Gerekli ekipman, forma, top ve benzeri diğer öğelerin düzgün ve zamanında sipariş edildiğinden, alındığından, mali değerinin ödendiğinden ve gerekli şekilde saklandığından emin olun. Büyük  kalemlerinin finansmanı için uzun vadeli bir plana sahip olmak, daha fazla planlama ve hatta muhtemelen kaynak yaratmak gerekebilir. Programınızı özel kılmaya yardımcı olan daha küçük “ekstra” öğeler bile bütçeleme gerektirir. Yapılması gereken bu tür işleri ne kadar verimli bir şekilde halledebilirseniz, ekibinize koçluk yapmaya daha fazla odaklandığınızda diğer işler o kadar az acil hale gelirler.

Odak Alanı #3: Bireysel Katılımcı Gelişimi

Oyuncularımızın becerilerini ve tutumlarını sistemimizde geliştiren çoğu koç, “En iyi oyunculara sahip takım genellikle kazanır” konusunda hemfikirdir. Tabii ki, oyuncularda doğal olan belirli bir miktar yetenek vardır. Tecrübelerime göre, çoğu koçluk durumunda, iki ila dört yıllık bir süre boyunca programınızdaki takımların çoğunluğu muhtemelen sizinkine benzer yeteneklere sahip olacaktır. Koçlar olarak bir numaralı işimiz, onlara öğrenme ve insan olarak büyüme fırsatları vermektir. Maç kazanma açısından bir numaralı işimiz, oyuncularımızın sahadaki yetenek ve becerilerini geliştirmektir. Takımın iyiliğini bireyin önüne koyan bir sistem ve oyun tarzını geliştirmek için gerekli olan becerilere ek olarak, oyuncuların atletizmlerini,  rekabet ve baskılarla başa çıkmak için zihinsel kapasitelerini geliştirmek için çalışabiliriz. Bu, hem sezon içinde hem de oyun sezonunuz dışında gerçekleşmelidir. Her yıl, bireysel beceri ve spor performansı geliştirme tatbikatlarımız için oyuncuların bildiği belirli ve ölçülebilir performans hedefleri geliştiriyoruz. Bunlar, antrenmanlarımız için ölçülebilir hedeflerdir ve bunları sezon içinde ve dışında kullanır. Sezon dışı spor performansı ve kondisyon antrenmanlarımızda yaptığımız koşu, ağırlık kaldırma ve çevikliklerimizde benzer ölçülebilir hedefler kullanıyoruz. Ne olduğunu ve ne olmadığını tanımlamayı, programdaki hiç kimsenin mazeret kullanmasına veya kabul etmesine izin vermemeyi, paspaslamayı, surat asmayı, zayıf vücut dilini kabul etmemeyi ve pratikte prova yapmayı içeren, oyuncularımızda zihinsel dayanıklılık geliştirmek için özel bir planımız var. Bu, bir oyunun baskısını pratikte simüle edebileceğimiz anlamına gelmiyor, ancak pratikte prova yaparsak, oyuncuya oyunlar için bir saldırı planı olduğu konusunda güven verdiğini hissediyorum.

Odak Alanı #4: Takım Geliştirme

Oyuncularınızın güçlü yönlerine ve yeteneklerine uygun takım oyunu sistemleri geliştirin, uygulayın ve öğretin. Oyun sistemimiz sadece her oyuncunun ne kadar iyi yaptığını değil, aynı zamanda kadro derinliğini, karşılaşmada kazanmak için ne gerektiğini de hesaba katmalıdır. Bu, takım oyuncularının yıl boyunca üzerinde çalıştığı bir şeydir, ancak takımı seçtikten sonra, oyun sistemini kadrodaki oyuncuların yeteneklerine göre ayarlamanın ve uygulamanın zamanı gelmiştir. Oyunlar sezonu boyunca devam eden bir süreçtir. Toptan bir planlama yapılmaz ancak planın bir parçası olarak düşünülen takımda iyi çalışmayan şeyleri programa eklenir veya çıkarılır. Bu, bir koç olarak vermeniz gereken felsefi bir karardır, ancak benim felsefem şu ki, oyun sistemlerini kullanacağız ve pratikte vurguladığımız alanlarımızı yapılandıracağız ve bu bize sezon sonu durumumuzda ilerlemek için en iyi şansı verecek. Örneğin bir turnuvanın ilk turunda esnek çalışan bir takımı yenmemiz gerektiğini biliyorsak, oyuncularımıza ne yaptığımızı söylemeden, tüm sezon boyunca esnekliği savunmak için antreman gerekir. Takım savunması bize kazanma şansı veriyorsa, sezon boyunca oynadığımız ve her gün çalıştığımız şey budur. Normal sezonda bir veya iki maçta etkili olsalar bile normal sezonda diğer savunma tarzlarını oynamıyoruz. Bu role takım geliştirme adını veriyorum çünkü bu sadece bizim hücum ve savunma sistemlerimizi içermekle kalmıyor, aynı zamanda takım oluşturma ve takım kimyasını da içeriyor. Oyuncular arasında uyum ve dostluk olmadıkça potansiyelinize ulaşacağınızı düşünmüyorum. Açıkçası, bir takımın ne kadar iyi geçindiği; oyuncuların bireysel kişilikleriyle, birbirleriyle olan geçmiş deneyimleriyle ve takımınızın başarısıyla ilgilidir. Ancak koçlar olarak, sergilediğimiz ve oyuncularımıza aşıladığımız tutumlar, yaptığımız takım oluşturma faaliyetleri ve buna verdiğimiz vurgu ile bu birlikteliği etkileyebiliriz.

 Odak Alanı #5: Rol Tanımı

Sistemdeki her oyuncuya en uygun rolleri atayın, onları bu rollerde tutmak için çalışın ve oyuncular değiştikçe veya takımın ihtiyaçları değiştikçe rolleri yeniden tanımlayın. Her oyuncunun, her koç yardımcısının ve her menajerin takıma nasıl yardımcı olacağına karar vermek ve ardından o takım üyesiyle birlikte çalışarak onlara koçluk yapmak ve onları bu rolde daha iyi hale getirmek çok önemlidir. Oyuncuların ve koçların not defterlerinde bu rolleri yazılı olmasını sağlamak, başlamaları için ihtiyaç duydukları yönü vermenin çok açık bir yoludur. Ancak, başlamak için bir plana sahip olmak kadar önemli olan, her bir kişinin kendi rolünü nasıl yerine getirdiğini, onları rolleri içinde nasıl tutacağını ve bu rolün dışında büyürlerse ne yapacaklarını değerlendirmek için bir plana sahip olmanızdır. Bir oyuncunun kabul etmesi en zor rol, fazla oynamamaktır. Her oyuncunun bölgedeki beklentilerinin neler olduğunu ve benimkiyle uyuşup uyuşmadığını görmek için sezon başında kullandığım bir belgeyi bu makalenin sonuna ekledim.

Odak Alanı #6: Koçluk Personeli Gelişimi

  • Çalışanlarımızdan beklentiler neler olmalıdır?
  • Sorumlulukları nasıl bölmeliyiz?
  • Sorumluluklarla ilgili güncellemeleri iletmenin en etkili yolu nedir?

Sezon boyunca, personel gelişimine herhangi bir zaman ayırmak çok zordur. Oyuncularınızdan sezon dışında kendi oyunları üzerinde çalışmalarını istemeniz gibi, koçluk ekibinin de becerilerini geliştirmesi gerekiyor. Her koçun üzerinde çalışabileceği beş alan olduğuna ve tıpkı oyuncuların bireysel bir antrenman planı olduğu gibi koçların da bireysel bir gelişim planına sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Geliştirilecek beş alan şunlardır:

  1. Voleybol oyununun teknik bilgisi.
  2. Oyunu öğretebilme.
  3. Takım oluşturma yeteneği.
  4. İçlerindeki en iyiyi ortaya çıkarmak için oyuncuları geliştirme yeteneği.
  5. Liderlik Becerileri

Bir personel olarak koordineli bir plan yapın, böylece farklı alanlarda çalışan farklı koçlarınız olur ve herkesin birbirinin çalışmasından faydalanması için bilgilerini paylaşabilirsiniz.

Odak Alanı #7: Hizmet, Tanıtım ve Halkla İlişkiler.

Programı bir bütün olarak ve oyuncuları bireysel olarak tanıtmak. Bu benim rollerimin ana odak noktası değil, ancak eksiksiz bir programa sahip olmak için sizin ve çalışanlarınızın biraz düşünmeniz ve biraz zaman ayırmanız gereken bir alandır. Karmaşık şeyler yapmıyoruz, ancak oyuncularımız ve topluluğumuz arasında ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Programımızı tanıtan basit bir web sitemiz var, basit bir sezon öncesi medya rehberi yazıp okulda dağıtmak için kopyalar oluşturuyoruz, yaz gençlik kampları düzenliyoruz, babalar gününden önceki Cumartesi günü bir baba/oğul yaz kliniğimiz var, Oyuncularımızın ilgilenen herkes için oyun programlarımızı imzaladığı bir imza gecesi düzenleyin. Tüm bunları bir yıl önceden planlıyoruz, böylece ihtiyacımız olan tesislere ve idari nimetlere sahip oluyoruz.

Brian Williams (bwilliams@volleyballtoolbox.net)

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu