Genel Haberler

Eğitim ve Sporun Birlikte Yürütülmesinin Çocuk Üzerindeki Etkileri

Sporun çocukların bedensel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkilerinin son derece olumlu şekilde seyrettiği her geçen gün açıklık kazanıyor. Evrensel kültürün en temel yapı taşlarından biri olan spor, her yaştan bireyin zihinsel ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Düzenli spor yapmanın en önemli faydalarından biri, hiç şüphesiz vücut sağlığını korumaktan geçiyor. Ancak sporun sosyal yaşam ve ruh sağlığı üzerindeki etkileri de azımsanamayacak ölçüde. Söz konusu çocuklar olduğunda ise, gelişim sürecinde ve büyüme çağında spor yapmanın etkilerini daha detaylı olarak incelemek gerekiyor. Özellikle okul ve spor hayatı bir arada yürütüldüğünde, çocukların yaşamında birçok olumlu değişikliği gözlemlemek mümkün hale geliyor. Dilersen çocukların paralel giden okul ve spor hayatı dinamiklerine daha yakından göz atalım!

Sosyal, Dinamik ve Mutlu Çocuklar

Spor yapmanın temel unsurları dendiğinde birçok insanın aklına disiplin, motivasyon, başarı ve hedefler geliyor. Bu kavramlar, düzenli ve keyifli spor yapmanın çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkilerini de gözler önüne seriyor. Din, dil, ırk, yaş ve cinsiyet gibi kavramlar gözetilmeden çocukları bir araya getirme gücüne sahip olan spor dalları, çocukların sosyal ve moral kazançlar sağlamasını son derece kolaylaştırıyor.

Özellikle çocuklarının okullarında ve yakın çevrelerinde kurdukları sosyal ilişkilerin güçlü ya da kalıcı olmasını arzu eden ebeveynler; çocuklarını, onların ilgilerini çeken spor dallarına yönlendirmeyi tercih ediyor. Çünkü bu sayede çocuklar, akranlarıyla çok daha kolay ve çeşitli başlıklarda iletişim kurabiliyor. Ergenlik döneminde olan çocukların is enerjilerinin doğru kulvarlara kanalize edilmesi ve özgüven duygularının yüksek tutulması, spor dallarına yönelmeleri sayesinde son derece kolaylaşıyor.

Çocuklarda Düzen ve Disiplin Kavramlarının Benimsenmesi

Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili temel endişeleri, onların okulda gösterdikleri başarı ve kurdukları iletişim üzerinden şekilleniyor. Başta ilkokul ve ortaokul çağındakiler olmak üzere birçok çocuk, okul hayatına adapte olmakta ya da gereken düzen ve disiplini sağlamakta zorlanabiliyor. Son derece olağan karşılanması gereken bu sorun, çocukların düzen ve disiplin kavramlarını keyif aldıkları bir aracı yardımıyla hayatlarına entegre etmeleri sayesinde çözülebiliyor.

2013 yılında Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre, çocuklarının okulda gösterdikleri başarı konusunda endişe taşıyan ebeveynlere verilen uzman tavsiyelerinin büyük çoğunluğu, çocukları ilgilerini çeken bir spor dalına teşvik etmekten geçiyor. Çünkü çocuklar bir spor dalına merak saldıklarında, çevrelerinden gördükleri ilgi ve takdir yardımıyla çok daha kolay bir şekilde motive olabiliyor. Özellikle takım sporları söz konusu olduğunda çocukların akranlarıyla kurdukları bağlar ve aldıkları destek de güçleniyor. Spor yapan çocukların sağlık durumu, becerileri ve motivasyon seviyeleri, dolaylı olarak okul hayatındaki başarılarını da olumlu anlamda etkiliyor.

Zamanın Doğru Değerlendirilmesi

Elbette hiçbir çocuk herhangi bir spor dalına tutkuyla bağlanmak ya da söz konusu branşa ilgi duymak zorunda değil. Çocukların ilgi alanları büyüme çağı boyunca her geçen gün değişebiliyor ya da şekillenebiliyor. Ancak bir spor dalını düzenli olarak yapmayı tercih eden çocuklarda ister istemez düzen ve zaman kavramları da gelişiyor. Spor branşlarının tümü, kendi içlerinde bir disiplin ve rutin gerektiriyor. Okul ve spor hayatı bir arada yürütüldüğünde, çocukların uyku ve beslenme düzenleri de daha sağlıklı bir çerçevede seyredebiliyor. Sporun gerektirdiği disiplin, çocukların zaman yönetimi konusunda daha pratik düşünmeye başlamalarını ve öz denetim güdülerini güçlendirmelerini sağlıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için spor, hayal gücü ve yaratıcılık kavramlarının da oldukça gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.

Ebeveynlerin Tutumu Nasıl Olmalı?

Her çocuğun ilgi alanları, düşünme biçimi ve kişiliği bir diğerinden farklı. Bu nedenle özellikle okul ve spor hayatı konusunda ebeveynlerin, çocuklarının kendi seçimlerini yapmalarına izin vermeleri büyük önem taşıyor. Çocukların fiziksel sağlığını korumak açısından, onların yaş grubuna ve sağlık durumuna uygun spor dallarını tercih etmek gerekiyor. Çocukların spora ayırdığı vaktin ebeveynler tarafından zaman kaybı olarak değerlendirilmemesi, çocukların gerektiğinde cesaretlendirilmeleri son derece önemli. Yapıcı eleştiriler ve doğru yönlendirmeler sayesinde her çocuk, ilgi duyduğu spor dalına yönelebiliyor.
Sağlıkla ve sporla kalın!

 

Kaynak: Decathlon

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu