Köşe YazarlarıManşet

Eylem Şenkal’dan Zihin Sağlığını Coronavirüs Haberlerinden Koruma Yolları

Sevgili Voleybol Aktüel takipçileri,

Psikolog “Uzman spor psikoloğu” Zeynep Eylem Şenkal ile gündeme özel bir söyleşi yaptık.
Kendisinin ZİHİN SAĞLIĞINI CORONAVİRÜSÜ HABERLERİNDEN KORUMA YOLLARI tavsiyelerini dikkatli okumanızı öneririm.

Dünyanın gündemi tamamı ile coronavirüsü haberleriyle değişti. Bu değişim sadece haberler ile kısıtlı bir durumda kalmayıp hayatımızı ve algımızı da tepetaklak hale getirdi. Tabi bu durum müthiş bir tehditin de habercisi haline geldi. Her haberi duyan kendi algısı, tecrübeleri ve bakış açısıyla anlattığı için durum içinden çıkılmaz korku filmi kıvamına geldi. Öyle ki coronavirüsü neredeyse dünyanın her yerinde yaşamı durdurdu. Tabi böylesi bir durumda nasıl olurda akıl sağlığımızı korur ve mantıklı hareket edebiliriz?
1. Haberler ve sosyal medya takibine biraz ara verin: Şimdiye kadar coronavirüsünden korunma yöntemlerini itinalı bir biçimde öğrendik. Eğer dışarı çıkmak durumundaysak, eldiven takıyor, gözlüğümüzü takıyor ve kapalı mekanlarda maskemizi yüzümüze geçiriyoruz. Maskemizi açık havada iken takmamıza gerek olmadığını artık biliyoruz. Ayrıca kişiler ile mesafe konusunun önemi en az 1 metre uzaklıkta birbirimizden durmamız gerektiğini, bir süreliğine sarılıp öpüşmememiz gerektiği konusunda bilinçleniyoruz. Dışardan eve girerken ayakkabılarımızı evin kapısının önünde çıkarıyoruz ve doğru banyoya gidip elimizi, kollarımızı ve yüzümüzü 1 dakika boyunca yıkıyoruz. Mümkünse kıyafetlerimizi banyoda çıkarıp, duş alıp temiz kıyafetler giyerek evin içinde ki hayatımıza katılıyoruz. Yaşlılar var ise evimizde onlara yakın oturmuyoruz çünkü bilmediğimiz bir şekilde mikrop taşıyor olabiliriz diye. Bu kadar bilinçlenmişken, artık neyi nasıl yapacağımızı, kişisel bakım ve dışardan getirdiklerimizin de hijyenini sağlayıp temiz kaplara koyuyorken daha fazzla moral bozan haberleri, görüntüleri takip etmenin bizi üzmekten ve paniğe sokmaktan başka birşeye hizmet etmeyeceğini bilmeliyiz. Tüm gün haber seyretmek vücudumuzda bulunan stres hormonu (Kortizol hormonu) salınımını arttıracaktır. Onun yerine haber takibi zamanınızı sınırlayın.

2. Her gün 20 dakika evde hareket yapın: Fiziksel kuvvetlilik, zihnimizin de güçlü olmasını sağlayacaktır. Her gün evde bir müzik eşliğinde bilinçli hareketler yapmak hem metabolizmanızı hızlandırır hem de yeterli oksijenin beyninize ve vücudunuza gitmesini sağlar. Nefes eğzersizi, meditasyon yapmak stresinizin azalmasını sağlayacaktır. İnternetten her türlü yönlendirici eğitmenler var ve bunlar sayesinde isterseniz, pilates, yoga, nefes egzersizi veya meditasyon yapabilirsiniz. Hareketler sırasında pencerelerinizi açıp evinizi havalandırmayı ihmal etmeyin. Davranışın düşünceyi etkilediği bilimsel araştırmalar sonucunda ispatlandığını biliyoruz bu sebeple ne yaparsanız yapın gülümseyip çenenizi yukarı kaldırmayı unutmayın çünkü beynimiz gülümsediğimizde ve başımızı yukarı kaldırdığımızda olumlu bir durumun olduğu sinyali alır ve mutluluk verici hormonları salgılamaya başlar.

3. Evde yapacağınız rahatlatıcı aktiviteler bulun: Esasında hayatın akışının bu kadar yavaşladığı bir zamanda şu an yaşadığımız krizi fırsata çevirebiliriz. Düşünsenize kimseye kendinizi süslü püslü çok özenli göstermenize gerek kalmadan, ihtiyacınız olmayan bir kıyafeti, ayakkabıyı, çantayı almadan, aşırı derecede para harcamadan bir kafede ya da restauranta sosyalleşmemize lüzum olmadan yani zorunlu yapmak durumunda olmadığımız bir halde en son ne zaman kalmıştık? Sanırım ancak çocukluğumuzdaykendi. İşleri yetiştirme telaşı olmadan, biraz aslında ben ne istiyorum, verimli ama nasıl dingin çalışabilirim durumunu fark edip, hazır ailemin bireyleri ile bu kadar zaman geçirme fırsatım normalde yokken beraber birşeyler yapma imkanımı hep beraber oyunlar oynayıp, zamanımızı paylaşıp daha fazla anı biriktirebiliriz değil mi? Örneğin, küçük kızınızla çay içme, evcilik oynama veya tüm ev halkı olarak sessiz sinema, isim, şehir, hayvan adlı oyun veya kelime bulma oyunları oynayabilirsiniz.

4. Sevdiğiniz kişileri arayın: Uzun zamandır konuşamadığınız ve sevdiğiniz arkadaşlarınızı arayın. Artık teknoloji görüntülü aramayı da bize sağladığı için karşımızdaki kişiyi görerek kaliteli, telaşsız bir sohbet edebiliriz. Sohbetin coronavirüsü odaklı olması mümkün olduğundan siz bu eğilimi fark edip arkadaşınızla anılarınızdan, uzun zamandır yapmak isteyip yapamadıklarınızdan, seyrettiğiniz güzel bir film ya da bir kitaptan neden konuşmayasınız! Biraz da hafife almazsak bu ağır hayatın yükü ile nasıl baş edeblecek gücü kendimizde bulabiliriz öyle değil mi? Arkadaşlar ile paylaşacağınız duygularınız sizi ve onları iyi hissettirecektir. Çünkü bu hastalık salgını ile beraber öğrendik ki biz insanların, rengi, dili, dini, mezhebi, ırkı, ülkesi, statüsü, eğitimi ve zenginlik derecesi değişmeksizin ölümcül tehlikesinin hepimize aynı şekilde olduğunu gördük. Ölüm insanın hayatında kaçınılmaz bir sondur. Bu gerçeğin farkında hayata fayda sağlamaya çalışarak geçirilen yaşam verimli hayattır. Bir de güvenip, saygı duyduğunuz sevdikleriniz de var ise şanslı sayılırsınız, bunu bilmek bile kutlamadır.

5. Bu durumun geçici olduğunu unutmayın: Kendinizi çaresiz, kapana kapılmış hissetmeyin. Bu sadece sizin başınıza gelen bir durum olmadığını biliyorsunuz. Tüm dünya aynı durumda olduğu için ne kaçırdığınız birşey var ne de yetişmek zorunda olduğunuz bir konu! Bu durum bir ay içinde kontrolü ele alınacak ve yaza doğru da muhtemelen konu çözülmüş olacaktır. Savaş çıkmış, uzaylılar saldırmış, yiyecek kaynakları bitmiş ve dünyanın sonu gelmiş senaryoları akıl ve mantık dışıdır. Böyle düşünmek ile kendinizi endişe ve kaygı bozukluğuna doğru götürebilirsiniz. Yapılacak en faydalı zihin halinde olabilmek için; düzenli uyuyun, evde yapılacak hareketleri düzenli yapın, immün sisteminizi güçlü tutacak yiyecekler ve gıda takviyesi vitaminleri, mineralleri tüketin, iyi hissettirecek müzikleri dinleyin, karikatür okuyun, komedi filmi izleyin, arkadaşlarınızla telefonda konuşun, aileniz ile sohbet edin. Bu yaşadığımızın durumun geçici olduğunu unutmayın.

Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa kendisine; zeynepeylemsenkal@fransizlape.com adresinden ulaşabilirsiniz.
www. eylemsenkal.com
Psikolog “Uzman spor psikoloğu”
Zeynep Eylem Şenkal

Sağlıklı günler dilerim….

Ufuk Günesen

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu