DünyaManşet

FIVB, bazı yeni uygulamaları Ankara’da test etti

FIVB, bir takım kuralların ileride uygulanabilirliğini Kulüpler Dünya Şampiyonası'nda test etti.

Kulüpler Dünya Şampiyonası erkeklerde 7-11 Aralık 2021 tarihlerinde Bentim/Brezilya, kadınlarda ise 15-19 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara/Türkiye’de gerçekleştirildi.
FIVB bir takım kuralların ileride uygulanabilirliğini bu organizasyonlarda test etti.
Test edilen uygulamalar ana hatlarıyla aşağıdaki gibi belirlendi:

  • Her maç için, Başhakem, Yardımcı Hakem, 3.Hakem, Lokal Rezerve Hakem ve GDS Hakemi görevlendirilirken, hiç Çizgi Hakemi kullanılmadı.
  • Her maç için bir saat öncesine kadar değiştirilebilecek yeni libero belirlenmesine izin verildi.
  • Her Oyun sahasının arkasına yerleştirilen geri sayma özelliğine sahip dijital saatler ile bir ralli bittikten sonra 15 saniye içerisinde servis atma hakkını kazanan takımın servisini kullanmasını gerektiren değişime gidildi. Servis atma sırası gelen oyuncuya, servise hazır olmak için 7 saniye ve servisi tamamlamak için 8 saniye tahsis edildi. Bu kararın amacını; oyunu hızlandırmak, ralliler arasındaki gereksiz gecikmeleri önlemek ve taraftarların servis atan oyuncuya odaklanmasını sağlamak, servis zamanlamasına belirli bir sınırlama getirerek servis hareketinin heyecanı artırmak olarak açıkladı. Bir önceki rallinin sonu ile başhakem servis için izin verdiği düdüğü arasında 15 saniye geri sayım yapıldı. Servis atacak oyuncunun; servis bölgesine ulaşması, topu alması ve servis atmaya hazır olması için 7 saniye, servis zamanlayıcısında kalan 8 saniye de Başhakemin düdük çalarak servise izin vermesi için kullanıldı. Saat operatörü geri sayım saatini başlattı, servis atacak oyuncu, topu toplayıcıdan aldı ve doğrudan servis bölgesine gitti. Oyuncuların birbirlerini kutlaması 7 saniyeyi geçemedi. 7 saniye sonra, saat yeşilden kırmızıya döndü ve Başhakem bu anda servis için düdük çalarak işaret verdi. Servis atacak oyuncu, 8 saniye içinde servis atışını yaptı. Hakem, bazı durumlarda bir miktar toleranslı hareket etti. Aşırı zemin ıslaklığı, yaralanma, GDS talebi, oyuncu değişikliği, disiplin yaptırımları ve takımlardan kaynaklanamayan diğer beklenmeyen gecikmeler olduğunda süreyi sorun ya da talep bittikten sonra başlatmaya yetkilendirildi. Data Project sistemin tüm gereksinimi olan yazılımları sağlayarak hakemlerin kullanımına sundu. Servis hareketi başladığında süre bitse bile oyuncunun hareketi kesilmedi ve hata olarak kabul edilmedi.
  • Takım oturma sıraları ve ısınma alanı ana TV kamerasının karşısında ve Başhakem arkasında yer aldı.
  • Yardımcı Hakemin takım oturma sıralarına uzak olması 3.Hakem kullanımını gerektirdi.
  • 3.Hakem; molalar, oyuncu değişiklikleri ve GDS talepleri için düdük çaldı ve izinleri vererek talepleri kontrol etti. Gerekli hallerde de telsiz kulaklık ile diğer hakemlerle iletişime geçti.
  • Takımlara ilk dört sette 12.sayıya ulaştıklarında 60 saniyelik 1 tane “Teknik Mola” ve diledikleri zaman kullanacakları 30 saniyelik 1 “Mola” hakkı verildi.
  • Bütün hakemlerin müsabakalar sonunda Hakem Koçu olan FIVB yetkilisine test uygulamasının zayıf ya da güçlü yönlerini bildirme görevi verildi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu