Genel HaberlerManşet

Kadın güçlenirse, toplum güçlenir!

Bahar Toksoy Guidetti bu kez Kilis'te

Sosyal Sorumluluk alanında şüphesiz en faal voleybolcu, Bahar Toksoy Guidetti. Devre arasını fırsat olarak değerlendiren Bahar Toksoy, Kilis Aktif Yaşam Merkezi’nin faaliyetlerini yerinde görmek ve destek olmak amacıyla Kilis’e gitti.
Ve izlenimlerini şöyle paylaştı:
‘Gelişmiş ülkelerde kadın ve erkek işgücüne katılım oranı neredeyse birbirine eşitken, gelişmişlik düzeyleri daha düşük ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranının erkeklerden çok daha düşük olduğu biliyor musunuz? Ülkemizde de işgücü piyasasındaki en önemli sorunlardan birisi kadınlar arasındaki düşük katılım oranı. Ülkemizdeki kadın istihdamını artırmak için kamu, özel sektör ve sivil toplum birlikte hareket etmeli; ‘kadın güçlenirse, toplum güçlenir’ bakış açısından hareket etmeliyiz. Kadınların işgücü piyasasına girmesinin önündeki engellerin azaltılmasına yönelik çok önemli bir rol model olacak, benim de bir süredir destek verdiğim, iki projeyi yerinde incelemek için geçtiğimiz hafta Kilis’e gittim. Kilis Aktif Yaşam Merkezi, bölgedeki kadınların bakımını üstlenmek zorunda kaldığı aile büyüklerine bakım hizmetleri sağlayarak kadınların evdeki iş yükünü azaltıyor ve çalışma hayatına katılmalarına sunuyor. Argande markası için kurulan atölyelerin hedefi ise, kadınların iş gücü piyasasına katılımının sağlanması ve kadınlar için ekonomik kaynak yaratılması. Argande Markası bugüne kadar 16 farklı koleksiyon hazırladı, bu bölgede 1000 kadına mesleki eğitimler sağladı, iş imkanı sundu. Bu ziyaretlerde tanıştığım herkes içimi umutla doldurdu; kadınların yaşamın her alanında kendilerini gerçekleştirmelerinin önünü tıkayan engel, ayrımcılık, bağnazlık ve önyargıları kırılmak için ne kadar çok çabalarsak o kadar mutlu ve üretken bir toplum olacağız.’

Kilis Aktif Yaşam Merkezi’nde Neler Yapılıyor?

Kilis Aktif Yaşam Merkezi, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2019-2021 yılları arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kadınların güçlenmesi ve sosyal uyumun desteklenmesine yönelik çalışmalar kapsamında kuruldu. 60 yaş ve üzeri Kilis’te yaşayan yerel halka ve Suriyelilere yönelik çalışmalar yapan Merkez, bakım ekonomisi kapsamında yaşlı bakımına ilişkin kurumsal hizmetleri yerelde yaygınlaştırmayı ve bu sayede kadınların ev içi iş yükünü azaltmayı amaçlıyor. Sistemli, planlı ve ihtiyaç odaklı hizmet sunma ilkesiyle faaliyet gösteren Merkez, yaşlıların fiziksel, sosyal ve psikolojik gereksinimlerini karşılamak, moral ve motivasyonlarını artırmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Aktif Yaşam Merkezi’nde gün, uzmanlar eşliğinde yapılan egzersiz çalışması ile başlıyor. Sağlık ekipleri tarafından tansiyon ve şeker düzeyleri takip edilen katılımcılar, gün içinde çeşitli eğitim ve atölyelere katılabiliyorlar. Katılımcıların yaşamlarını kolaylaştıracak akıllı cep telefonu uygulamalarının kullanımı, e-devlet ve HES uygulamalarına erişim ve doktor randevuları gibi konularda eğitimler veriliyor. Ayrıca kitap okuma, film ve belgesel izleme gibi zihinsel ve bilişsel aktiviteler ve psiko-motor becerilerinin geliştirilmesine yönelik aktiviteler gerçekleştiriliyor. Psiko-sosyal destekler kapsamında ise gerek birebir gerek toplu terapiler sağlayan merkezde, Alzheimer ve demansa yönelik testler uzmanlar tarafından uygulanıyor. Sağlıklı beslenme konularında da diyetisyenler tarafından eğitimler veriliyor ve diyet listeleri düzenleniyor. Kilis Valiliği ve Kilis Belediyesi’nin desteği ile kurulan merkez, kuruluşundan bu yana yaklaşık 200 kişiye hizmet verdi. Uygulanan faaliyetlerden halihazırda 109 kadın ve 28 erkek olmak üzere toplam 137 kişi yararlanıyor.

Argande hakkında daha fazla bilgi için: www.argande.org

Argande ürünlerini satın almak için: https://bit.ly/3DIWRf2

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu