Genel Haberler

Koçluk İçin Sürekli Eğitim

Jim Stone, blogundaki bir makalesinde, koçluk eğitimi ve gelişimi konusundaki mesele gündeme getiriliyor.

Makalede Jim Stone, voleybol koçluğunda sürekli mesleki gelişimin (CPD) eksikliğinden yakınıyor. Aslında, ABD’de (ve muhtemelen başka yerlerde) pek çok koçluk işi için çok az resmi eğitim veya sertifika gerekmesi gerçeği söz konusu.

ABD’de kolej düzeyinde, iş gereksinimlerinde istenilen standart eğitimdir (Lisans veya Yüksek Lisans dereceleri). Bir üniversite koçluğu işi için bir kez bile CAP yani mesleki yeterlilik sertifikasının istendiğini görmedim.

Ben koçluğa lise seviyesinde başladım. Eyalet, antrenörlerin koçluk sertifikasına sahip olmasını şart koşuyordu. Bunu elde etmek için ne gerektiğini bilmek ister misin? Standart bir Kızıl Haç ilk yardım kursunu tamamlamak. Gerçek koçluk hakkında hiçbir şey yok.

ABD Voleybol sisteminde, genç oyunculara voleybol koçluğu yapmak için yalnızca IMPACT sertifika kursunu tamamlamanız yeterlidir. İki yılda bir SafeSport sertifikası da oluyor, ancak bu koçlukla ilgili değil.

Evet, bir CAP sertifikası kazanırsanız, her 4 yılda bir yeniden sertifika almanız gerekir. Aslında hiç kimse koçluk için CAP istemediğinden, bunu yapmak gerçekten kişisel motivasyona bağlıdır.

Peki ABD dışında durum ne ?

İngiltere

İngiltere’de Ulusal Lig’de çalışan antrenörlerin Seviye 2 sertifikasına sahip olması gerekiyor. Ya da en azından ben oradayken durum buydu. O zamandan beri programda bazı ayarlamalar yaptılar, bu yüzden değişmiş olabilir.

Her halükarda, sorun uygun sertifikanın uygulanmamış olmasıydı. Temel olarak, bu sigorta kapsamı hakkındaydı. Koçu doğru seviyede olmazsa ve bir şey olursa bir kulüp büyük bir derde girebilirdi. Tabii ki gerçekten hiçbir şey olmadı.

Ancak İngiltere, gereksinimler açısından ABD’den marjinal olarak daha iyi olsa da, sürekli eğitim gereksinimleri yoktur.

Almanya

Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Almanya işleri doğru şekilde yapıyor gibi görünüyor. Koçluk için sertifika gerekiyor ki en azından belirli seviyelerde. Bundesliga’da antrenörlük yapmak için A lisansına ihtiyaç olduğunu biliyorum. Bu, CAP III sertifikasına eşdeğerdir.

Ayrıca, koçların sertifikalarını korumak için kurs almaları gerekir.

Dünyanın başka yerlerinde

Dürüst olmak gerekirse, diğer ülkelerdeki ve / veya bölgelerdeki gereksinimler hakkında pek bir bilgim yok.

Yine de, FIVB’nin kendi sertifikasyonunu da yaptığını belirtmeliyim. Esas olarak, yerel federasyon tarafından güçlü bir eğitim çabasının olmadığı dünyanın bölgelerini hedef alıyor. Herhangi bir pozisyon için FIVB sertifikasını gerçekten zorunlu kılan birini tanımıyorum veya yeniden sertifikasyon şartı da yok.

Bu farklı eğitim teklifleri ve gereksinimleri seti, küresel koçlar birliği fikrinin oluşum amacının bir parçasıdır.

Kurslar her şey değildir

Elbette sadece birkaç ders almak yeterli değildir. Bu, Portekizli koç Paulo Cunha’nın ​​bahsettiği bir şeydi. Onun özel noktası, bazı insanların bir kursa katılmanın kendilerini otomatik olarak bir koç yaptığını düşünmesiydi. Ne yazık ki böyle olmuyor.

Jim, resmi işlerin ötesine geçmek ve gelişmeye devam etmek için yapabileceğimiz birkaç şeyden bahsediyor. Bunun bir yolu, bir akıl hocası bulmaktır. Daha deneyimli koçlar için mentor olmanın da bir öğrenme aracı olduğunu düşünüyorum. Oyuncuların koçluk yaparak nasıl daha iyi oynamayı öğrenebilecekleri gibidir.

Bu arada, temel olarak yaptığınız şey hakkında kesin inançlara sahip olmanız, ancak daha iyi bir yol olduğuna dair sağlam kanıtlar sunulduğunda bunları değiştirmeye hazır olmanız gerekir.

Jim’in makalesinde vurgulamak istediğim son bir nokta var. Üniversite maçında uzun bir kariyerin ardından ABD U18 takımına koçluk yapmanın onu nasıl etkilediğinden bahsediyor. Farklı bir sistemde, farklı bir ortamda çalışmak zorunda olduğu için adapte olmak zorundaydı. Bunun onu daha iyi bir koç yaptığına inanıyor.

Bu tamamen desteklediğim bir şey!

Koçluğu farklı bağlamlarda sürekli olarak araştırıyorum. 2019 Euro gezim bunun en dramatik örneklerinden biridir.

Volleyball Coaching Wizards projesi de bunun bir uzantısı. Çok farklı bakış açılarına sahip bir dizi koçtan bir şeyler öğrenmek için bir fırsat.

Olanlardan farklı bir düzeyde öğrenecek hiçbir şeyleri olmadığını düşünen bir koç görmekten nefret ediyorum.

Coaching continuing education – Coaching Volleyball (coachingvb.com)

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu