ManşetRöportaj

Mehmet Akif Üstündağ her şeyi açık açık konuştu

İlk kez A Milli Takım düzeyinde bir maça ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşayan Malatya, bu kez Filenin Sultanlarını ağırlamaya hazırlanıyor.

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, “Sultanlar bu memlekete gelecek. En kısa sürede en üst düzeyde hangi müsabaka oynanır, hangi müsabaka planlamamız olabilir, bu sezonun sonuna doğru bu planlamayı yapacağız. Mutlaka Malatya’ya bu organizasyonu vereceğiz. Anadolu’daki bu güzel şehrimizi Sultanlarla buluşturacağız” dedi.

VOLEYBOL ANADOLU’YA YAYILDI
Türk voleybolunun elde ettiği başarılar, bu spora olan ilgili artırdı. Voleybolun zirvesindeki Malatyalı Mehmet Akif Üstündağ, 42 yılını verdiği Türk sporunda önemli başarılara imza attı. Voleybolu Anadolu’ya en iyi şekilde yaydıklarını ifade eden Üstündağ, “Bugün Şırnak’ın, Kızıltepe’nin Efeler Ligi’nde takımları var. Erkek takımları denildiğinde önceden İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa deniliyordu. Fenerbahçe ile Galatasaray kaldı, erkek takımlarında Anadolu’dayız. Solhan, Sorgun, Cizre, Kızıltepe, Tokat, Bursa, Ankara… Yaşadığımız voleybol hikayesinden sonra 160 takım 2.Lig’de devam etmek için talepte bulundu. Bugün 2.Lig’de 160 kadın, 105 erkek takımıyla mücadele ediyoruz. Takım sayılarımızda rekora ulaştık” dedi.

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Filenin Sultanlarını Malatyalılarla buluşturacaklarını söyledi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından Kernek Onur Ödülü verilen Üstündağ, ödülden dolayı çok duygulandığını söyledi.

“Malatya benim memleketim” diyen Üstündağ, “Baba ocağım, heyecanlanmamak mümkün değil. Cumhuriyetimizin 98.yıldönümünde Kernek Meydanı’nın açılışında bizi hatırlayıp bizi davet eden başta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kernek Meydanı çok güzel olmuş, oranın bende çok apayrı bir yeri var. Sahne öyle bir yere kurulmuştu ki hem Kernek Parkı’nı seyrettim, hem de müzeyi gördüm. O müzenin bende ayrı bir yeri var; Malatya’nın gururu, bu kentte çok büyük bir yeri ve sevgisi olan ve müzede bir dönem müdürlük yapan Enver Üstündağ ağabeyimi de görünce duygulanmamak içten değil” ifadelerini kullandı.
Üstündağ, hiçbir zaman memleketini bırakmadığını kaydederek, “Dünyanın en iyi ülkesi Türkiye, Türkiye’nin de en iyi şehri Malatya. Burada gözümüzü açıp, büyüdük. Malatya’da ilkokulu, ortaokulu ve liseyi okudum. Malatya’nın bende çok ayrı bir yeri var. Onun için çok duygulu ve gururluyum” diye konuştu.

“HİÇBİR BAŞARI TESADÜF DEĞİL, MUTLAKA EMEK VAR”
Hiçbir başarının tesadüf olmadığını, mutlaka bir emek olduğunu dile getiren Üstündağ, şunları söyledi:
“Ben, 42 yıldır sporun içindeyim. Türkiye Futbol Federasyonu’nda görev aldım, basketbola 17 yıl hizmet ettim, voleybolun her zaman içindeydim. Sporculuğumuz, antrenörlüğümüz, yöneticiliğimiz ile Türk sporunun her bölümünde görev yaptım. Türkiye’nin sistem problemi var. Bir spor sistemimiz, politikamızda taşları yerine oturtup, dört dörtlük yaparsak başarılı olmamak için bir neden olmaz. Bugün voleybol bunu gerçekleştirdi ve başardı.”

“HER ŞEYİMİZ DÖRT DÖRTLÜK”
Üstündağ, Türkiye’de lisesi olan tek federasyon olduklarına dikkat çekerek, “Bu lise Türkiye’nin dört bir yanından, illerinden, ilçelerinden, köylerinden yetenekli çocukların taramalarla belirliyoruz. Bazı illerde 2, 3, 4 ve 5 teknik ekiple çalışıyoruz. Bu yetenekleri belirledikten sonra en iyi eğitimi almalarını, en iyi şekilde çalışacakları ortamı hazırlıyoruz. Bu ikinci yılımız, tarihinde bir ilki gerçekleştirdik. Avrupa’dan gelen ülkelerde bu konuda bizi örnek gösterdiler. Bugün 365 öğrenciye eğitim veriyoruz. Bununla da kalmıyoruz 212 öğrenci yatılı olarak kalıyor. Bu öğrencilerin sabah, öğle ve akşam yemekleri beş yıldız, yurtları beş yıldız, eğitimleri beş yıldız, çalışıp, teknik eğitim görecekleri alanlarımı beş yıldız. Otellerimiz var. Bu öğrencilerimize karşılıksız burs bağladık. Bu Türkiye’de bir ilktir, başka bir örneği yok. Bunu hayata geçirmek kolay olmadı ama bizim yol arkadaşlarımız ve paydaşlarımızla çok iyi bir iş birliği içindeyiz. Gerek kulüpler bazında gerek antrenörler gerek hakem camiası… Pandemi döneminde sponsor rekoru kırdık, 21 sponsorumuz var. Çok şükür kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı beceriyoruz. Hiç kimseye de bir kuruş borcumuz yok. Her şeyimiz dört dörtlük” ifadelerini kullandı.

“İLK VE TARİHİ BAŞARILAR ELDE ETTİK”
Voleybol camiası olarak önemli başarılar elde ettiklerini ve bununla gurur duyduklarını dile getiren Üstündağ, şunları söyledi:
“Göreve geldiğim 5 yıl içinde 3 Avrupa Şampiyonası oynadık, 1 ikincilik, 2 üçüncülük aldık. Kürsüde yer alarak mutlaka madalyayla döndük. Milletler Ligi ve Dünya finali oynadık, üçüncü ve dördüncü olduk. Hep final fourda yer aldık. Olimpiyata katılma hakkı elde ettik. Olimpiyatlara gittik, tarih yazdık. Ülkede parklarda, bahçelerde, evlerde, her yerde bütün ekranlarda voleybol izlenir hale geldi. Bir voleybol hikayesi yaşandı. Bu yaşanan voleybol hikayesinde de olimpiyat madalyasının ucundan döndük. 100 maç yapsak 99’unu kazandığımız Kore maçını kaybettik ve yarı finale gitmemizi engelledi. Yarı finalde de bana göre madalya şansımız yüzde 75 idi. O moral motivasyon bozukluğunda tekrar moral ve motivasyonumuzu üst seviyeye getirerek, 10 gün arayla Avrupa Şampiyonasına gittik. 9 maçta 8 galibiyet, 1 mağlubiyet ile Avrupa üçüncüsü olduk. Bunlar hep gurur verici başarılar. Voleybolda hep kadınların başarısının yanında erkekler soruluyordu. Öyle bir noktaya geldik ki şimdi hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Erkek takımımız son 2 yılda Avrupa Altın Ligi’nde namağlup şampiyonluklarıyla, aldığı puanlarla bu yıl Rusya’da yapılacak Dünya Şampiyonası’na katılma hakkını elde etti. Kızlarımız Hollanda’da, erkeklerimiz ise Rusya’da Dünya Şampiyonası oynayacak. Kızlarımız ve erkeklerimiz Olimpiyat elemesi oynayacak. 1998 yılından itibaren erkeklerde Dünya Şampiyonası’na katılamıyorduk ama artık katılıyoruz. Bununla da kalmıyoruz Olimpiyat eleme hakkını elde ediyoruz. Çok inanıyorum, muhteşem bir jenerasyon geliyor. Bugün Avrupa ve dünyanın bütün ülkelerin takımlarına baktığımızda en genç yaş ortalamasına sahibiz. 2-3 oyuncumuzun 2002, 2001, 2000, 1999 doğumlu olduklarını görüyoruz. Dünyanın en genç yaş ortalamasına sahip bir takım oluşturduk. Bu takımın önü açık. İlk ve tarihi başarılar elde ettik.”

“ÇITAYI YÜKSELTTİK”
Çıtayı yükselttiklerini ve artık beklentinin çok yüksek olduğunu kaydeden Üstündağ, “Bizim artık bu saatten sonra erkeğiyle, kadınıyla Olimpiyat, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda yer almakla kalmayım, mutlaka kürsüde olmamız lazım. Mutlaka bu ülkeye madalya getireceksiniz. Bu artık bizim bir görevimiz, mecburiyetimiz. Biz bunu yapıyorsak buradayız, yapmıyorsak hiç olmamızın gereği yok” dedi.
Üstündağ, Fabrika Voleybol projesiyle 6-12 yaş arasındaki çocuklara voleybol eğitiminin verildiğine dikkat çekerek, “33 ildeyiz. Pandemi olmasaydı bunu hemen hemen her ile yayacaktık. Belki 60-70’i geçecektik. Dünyayı, Avrupa’yı, ülkemizi saran bu pandemi olayı bizi ciddi sıkıntıya soktu. Ama artık durmuyoruz, devam ediyoruz. 6-12 yaş çocukların Fabrika Voleybol eğitimini yaptıktan sonra 12 yaşına gelen çocukların artık kulüp sporcusu olmasını sağlıyoruz. Bir çocuk 12 yaşında nasıl bir voleybolcu olacağını belli ediyor. Biz o çocukların kulüpler tarafından izlenmesini, takip edilmesini ve o çocuklara en iyi imkânı sağlayacak, en iyi değeri verecek ve milli takımlarda devamlılık arz edecek, yetiştirecek bir durum söz konusu ise tercih eden kulüplere sıfır bedelle veriyoruz. Kulüplerde yetişiyor, takımında oynadığı süre içinde de A takımlarda yer alıyorlar. Yani temelden başlamak lazım, ben yetiştiriyorum sen devam ediyorsun. Sen devam ediyorsun, ben derece elde ediyorum. Kulüp-federasyon ilişkisini bizim kadar mükemmel sağlayanı ben spor hayatımda görmedim” diye konuştu.

“EN İYİ LİG TÜRKİYE’DE”
Dünya ve Avrupa’nın en iyi liginin Türkiye’de olduğuna dikkat çeken Üstündağ, şunları söyledi:
“Transfer sertifikaları federasyon tarafından onaylanıyor. Amerika’ya, Uzak Doğu’ya, Çin’e, Japonya’ya, İtalya’ya, İspanya’ya giden sporculara baktığımızda burs karşılığı hem eğitimini hem de sporculuğunu idame ettirecek 21 sporcunun sertifikasını imzaladım. Ebrar 4 lig maçına çıktı, 2’sinde MVP seçildi. Adis, 3 lig maçına çıktı, 1’inde en skorer MVP seçildi. Bunlar bizim için gurur verici. Biz artık Türkiye’yi Avrupa ve dünyaya açtık. Dünyanın ve Avrupa’nın en iyi ligi bizde. Ligler sıralaması açıklandığında da kadınlar en iyi ligi Türkiye. Biz ülke olarak dünyada bütün kıtalar içinde Avrupa’da dahil biz dünya dördüncüsüyüz. Önümüzde Amerika, Brezilya ve Çin var yani Avrupa’nın birincisiyiz. Bu çok önemli bir başarı.”

“ANADOLU’DA İYİ BİR NOKTADAYIZ”
Üstündağ, voleybolda Anadolu’nun iyi bir noktada olduğunu belirterek, “Bugün Şırnak’ın, Kızıltepe’nin Efeler Ligi’nde takımları var. Erkek takımları denildiğinde önceden İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa deniliyordu. Fenerbahçe ile Galatasaray kaldı, erkek takımlarında Anadolu’dayız. Solhan, Sorgun, Cizre, Kızıltepe, Tokat, Bursa, Ankara… Yaşadığımız voleybol hikayesinden sonra 160 takım 2.Lig’de devam etmek için talepte bulundu. Bugün 2.Lig’de 160 kadın, 105 erkek takımıyla mücadele ediyoruz. Takım sayılarımızda rekora ulaştık” diye konuştu.

“AVRUPA VE DÜNYAYA EN FAZLA HAKEM VEREN ÜLKEYİZ”
Voleybol Lisesi’nde son sınıfta yaş sınırını aşağı çekerek hakem dersini koyduklarını kaydeden Üstündağ, “Voleybol Lisesi’nde voleybol hakem eğitimi dersi de veriliyor. Her yıl 350 öğrenci okutuyorsunuz, bu oyuncuların hepsi milli takımda oyuncu olamaz. Bunlar istatistik hocası, hakem, spor yöneticisi olacak. Biz tabana indik. Avrupa ve dünyada en fazla hakem veren ülkeyiz. 20’nin üzerinde Avrupa ve dünyada uluslararası hakemimiz var. Hakem anlamında da çok iyi bir noktadayız” dedi.

“SULTANLARIMIZI MALATYA’YLA BULUŞTURACAĞIZ”
Üstündağ, voleybolu Anadolu’ya yaydıklarını ifade ederek, “Pandemi süreci olmasa 2 milli maçı deprem bölgesi olan Malatya ve Elazığ’a verecektik. Moral olsun diye milli takımları buralara götürüp, organizasyon yapma arzusundaydık. Malatya’ya en üst düzey Türkiye kupasını biz getirdik. Salon tıklım tıklım doldu, dışarıda kalan seyircilerimiz oldu. Malatyalı olmam dolayısıyla da bana en çok sorulan soru, ‘Sultanlar ne zaman bu ile gelecek?’ Sultanlar bu memlekete gelecek. En kısa sürede en üst düzeyde hangi müsabaka oynanır, hangi müsabaka planlamamız olabilir, bu sezonun sonuna doğru bu planlamayı yapacağız. Mutlaka Malatya’ya bu organizasyonu vereceğiz. Anadolu’daki bu güzel şehrimizi sultanlarla buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

“SPORCULARIMIZLA İLETİŞİMİMİZİ KOPARMADIK”
Eski milli voleybolcularla da hiçbir zaman diyaloglarını kesmediklerini anlatan Üstündağ, “Başkan olduktan hemen sonra 2003’te Avrupa finali oynayan Neslihanlar, Esralar, Özlemlerin, Çiğdemlerin, Pelinlerin olduğu bütün oyuncuları İstanbul’da topladım. Hepsine, ‘Voleybol faal durumunuz bitebilir ama voleybol faal durum yaratmak sizin elinizde. Hiçbiriniz voleybolun içinden kopmayacaksınız’ dedim. Kızlarımızın 10’u 4.kademe antrenör oldu. Bir kısmı spor yöneticisi, Neslihan bana danışman, Pelin milli takımın sorumlu menajeri oldu. Şimdi Neslihan VakıfBank’ta menajer, Pelin ise hem milli takım hem de Fenerbahçe’de menajer. Çiğdem menajerlik yapıyor, Bahar Yönetim Kurulu üyemiz” diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: FERDİ DURDU – Malatya

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu