ManşetRöportaj

Oğuz Değirmenci Söyleşisi

Merhaba Sevgili Voleybol Aktüel takipçileri,

Bugün Türkiye Voleybol Federasyonu Plaj ve Kar Voleybolu Yönetmeni, Avrupa Plaj Voleybolu ve FIVB Kar Voleybolu Komisyonu Üyesi, aynı zamanda Türkiye’nin tek FIVB ve CEV Plaj ve Kar Voleybolu Süpervisoru sevgili dostum, arkadaşım Oğuz Değirmenci ile beraberiz.

Kendisi ile bugün Türkiye’deki Plaj ve Kar Voleybolu üzerine derinlemesine bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Hoş geldin Oğuz öncelikle sevgili okurlarımızın seni daha iyi tanıması açısından kendini tanıtabilir misin?

Merhabalar, tabi. Özellikle ablamın ve rahmetli babamın yönlendirmesi ile spora ve rekabete tutkun bir insanım. Annemin Karadenizli genleri ile babanım Ege genlerinin iyi bir karışımı olarak yerinde duramayan ve hayatın getirdiği şartlara göre kendine sürekli yeni hedefler koyan bir insanım. En önemli prensibim her zaman üstüne koyarak yaptığımın daha iyisini yapmaya çalışmak. Babamın “Oğlum ne yaparsan yap ama yaptığın işin en iyisini yap!” ve “Benim oğlum sadece tüketici değil üretici olacak” sözleri hiç aklımdan çıkmaz. Rahmetli babam Hüseyin Yaşar Değirmenci’nin dileklerini elimden geldiğince yerine getirdiğim için mutluluk duyan bir insanım. İşin bu duygusal boyutu haricinde sporun her türüne tutkuluyum ama kendimi adamak ve geliştirmek için seçtiğim branş başlangıçta voleybol ve sonrasında plaj voleybolu olmuştur. Şimdi bu hem plaj hem de kar voleyboluna dönüştü. Plaj Voleybolunun yanı sıra bilardo (Amerikan, pool) için de ayrıca ikinci sporumdur diyebilirim. Hemen hemen her Türk çocuğu gibi bol futbol ve basketbol da oynamışlığım vardır. Ablamın ve yine babanım yönlendirmeleri ile de 11-12 yaşlarından beri birçok değişik işte çalıştım. Çok kısa bir dönem Antalya’da yerel gazetecilik bile yaptım. Birçok farklı sektörde genç yaşta tecrübe kazandım ve şu an hepsini Türkiye Voleybol Federasyonu, FIVB ve CEV’deki pozisyonlarımda yaptığım işlerin başarılı olması için elimden geldiğince kullanıyorum. Plaj voleybolunda yapmadığım iş kalmadı desem yeridir. Uzun yıllar oynadım, antrenörlüğünü yaptım, aynı zamanda organizasyonlarını düzenledim, sunuculuğunu, kurulum işçiliğini, top toplayıcılığını bile yaptım. Biraz fazla uzattım sanırım 😊 iple çektiğim diğer soru neydi?

Dünyada ve Türkiye’de bir örneği olmayan ve yıllardır ilmek ilmek hazırladığın kitabını tebrik etmek istiyorum. Benim de hazırlanması aşamasında okuma şansını bulduğum Tüm Yönleriyle Plaj Voleybolu kitabının hikayesini okuyucularımıza anlatır mısın?

Çok teşekkürler 😊 Amerika’ya 2004 yılı sonunda gittiğimde kendimi plaj voleyboluna adamaya karar vermiştim. Antrenmanlara başladığımda ve bolca kaynak aramasına başladım. Voleybol ve plaj voleybolu ile ilgili ne kadar İngilizce kaynak varsa satın aldım ve hepsine tek tek bir öğrenci gibi çalıştım. 2005 itibariyle tüm AVP maçlarını TV’de yayınlanırken kaydetmeye başladım. Her bir maçı izliyor hatta ağır çekimde profesyonel sporcuların her bir adımını tek tek inceleyip notlar alıyordum. O zaman Plaj Voleybolunun gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olan Karch Kiraly’nin kitaplarını bile alıp çalıştım. Onun tavsiye ettiği diğer kitapları da alıp çalıştım. Beslenmeden, kondisyon ve antrenman kitaplarına kadar bir sürü kaynak inceledim. Aynı zamanda genç ve minik kız voleybol takımlarına (salon) antrenörlüğü de yapıyordum. O yüzden birçok İngilizce voleybol kitabı da alıp çalıştım. Öğretirken insanın daha da çok öğrendiğini orda çok iyi tecrübe ettim. ABD’de voleybolu baştan yeniden öğrendim diyebilirim. O aralar tüm bu kaynakları edinirken Türkçe hiçbir plaj voleybolu kitabının olmadığını fark ettim. 2010’da aslında ilk kez karar vermiştim Türkçe plaj voleybolu kitabı yazmaya, hatta başlangıcı bile yapmıştım ama yoğun spor ve iş hayatı nedeniyle devam ettiremedim. Sonra bir şekilde hayat beni tekrar Türkiye’ye getirdi. Pişman da olmadım. Türkiye Voleybol Federasyonu’nda çalışmaya başladıktan sonra ulusal ve uluslararası birçok profesyonel plaj voleybolu organizasyonu düzenlemeye başladım. Düzenlerken ya da gittiğim başka birçok organizasyonda da birçok şey öğrendim. Artık tüm tecrübelerimi bir kaynakta toparlamam gerektiğini hissediyordum. Bildiklerimi başkaları ile paylaşmaktan hiçbir zaman çekinmedim. Paylaştıkça daha çok birbirimizi geliştireceğimizi ve otomatik olarak kendimi de daha çok geliştirdiğimi her zaman düşünmüş ve bunu devam ettirmeyi kendime prensip edinmişimdir. Covid 19 nedeniyle resmi karantina günlerinin ilan edildiği gün bu kitabı yazmaya karar verdim. Evde geçireceğim bu günleri sabah akşam kitap yazarak geçirdim. 1,5 yıla yakın Türkçe yazım kısmı sürdü. Bu arada kitabı belki 20 kere baştan yazmışımdır nerdeyse. Binlerce fotoğraf taraması yaptım. Sıkıcı değil keyifli bir kitap olması için elimden geleni yaptım. Kendim okurken haz alacağım bir kaynak oluşturmaya çalıştım. En nihayetinde plaj voleybolu serüvenime başladığımda bir sporcu, antrenör ya da organizatör olarak bu yolda öğrenmeye ihtiyaç duyduğum her şeyi fazlası ile kitaba aktardım ki ben zamanında çalışırken bu kadar bilgiye bir tek kitapta ulaşamamıştım. Bu yüzden kitap çok kapsamlı oldu. Bu kadar kapsamlı bir kitaba isim bulmakta bir hayli zordu. İncelemeler sırasında bana büyük destek veren Başkan vekilim sayın Alper Sedat Aslandaş da kitabın ismini verdi: “Tüm Yönleriyle Plaj Voleybolu” ben de çok beğendim ve kitabın ismini bu şekilde resmen belirledim. Kapağını da bilardo sporundan bir profesyonel tasarımcı olan arkadaşım Onur Alp Güçer tasarladı.

Salon Voleybolunda elde ettiğimiz başarılar birçok organizasyonu ülkemize getirirken Plaj ve Kar Voleybolunda da birçok uluslararası ve yerel organizasyonlar dikkat çekmeye başladı. Yakından da takip ettiğim bu organizasyonlar hakkında bize bilgi verebilir misin?

Tabi. Düzenlediğimiz organizasyonlar bize belediyelerden ya da diğer kurum ve organizatörlerden gelen taleplere göre şekilleniyor aslında. Bizde her bir organizasyon için şartları ve nasıl yapılabileceğini anlatan, yıllar içinde oluşturduğumuz ayrıntılı ama esnek yapıya sahip olan dosyalarımızı gönderiyoruz. Şartları sağlayabilen ev sahipleri ile küçüklü büyüklü birçok organizasyon düzenliyoruz. 2013 yılı itibariyle Türkiye Voleybol Federasyonu tüm organizasyonların üst seviye geçmesi için gereken profesyonel çalışmayı yapıyor ve Türkiye’nin ve illerinin adını tüm dünyaya başarı ile duyuruyor.

Bu organizasyonların meşakkatli bir hazırlık süreci var. Ön aşamasından başlayıp en son sürece kadar yapılanları detaylı bir şekilde anlatabilir misin?

Her bir organizasyon bizim yeni bir macera oluyor. Her organizasyon farklı bir alana sahip olduğu için her seferinde farklı bir tesis kuruyoruz aslında. Üzücü olan kısmı ise haftalarca uğraşıp kurduğumuz bu tesisi 4-5 günlük bir organizasyon sonrasında kaldırmak zorunda kalışımız.

Öncelik alan teftişi yapıyoruz. Ev sahibi kuruluşla saha planını kaba taslak kurguladıktan sonra 3D çizimler yapıyorum ve saha planlamasını ayrıntılandırıyoruz. 3D çizimi yapamadığımız durumlarda ise 2D olarak saha planlamasını yapıyoruz. Aynı zamanda organizasyon müsabaka programını çıkarıyoruz. Bu arada tabi organizasyon ekibi önceden ayarlamış oluyoruz. Ona göre de ayrıntılı bir konaklama planı çıkarılıyor ve otel rezervasyonları yapılıyor. Ardından 150-200 kalemlik bir tasarım işi oluyor ki bunlarla da tek tek ilgilenmek gerekiyor. Yaptığımız organizasyon alanı planına göre bunların üretimini ve montajlarını ayarlıyoruz. Bu arada yine Ankara’dan organizasyonun yapılması için gerekli resmi yazışmalar ve izinler alıyor. Ayrıca ev sahibi ile bir protokol yapıyoruz. Yapılan görev paylaşımına göre sorumluluklar bu protokolde belirtiliyor. Protokollerimiz oldukça ayrıntılı oluyor ama aslında iyi bir organizasyon için gerekli iş planı olarak görev yapıyor o yüzden ayrıntılı bir protokol oluyor. Yapılacaklar işlere göre ayrıntılı bir eylem planını gün gün oluşturmuş oluyoruz ve buna göre artık alana gidip ölçüm işlerini yaptıktan sonra önce sahaların kumunun temizliğinden emin oluyoruz, ardından sahaları onun ardından tribünleri kuruyoruz. Sonra tüm alanın giydirmeleri yapılıyor ve malzemelerin tek tek yerleştirildiğinden emin olunuyor. Aynı andan çalışma ofisleri ve dinlenme alanları oluşturuluyor. Bu çalışmalara göre de önce elektrik ve su tesisatları kuruluyor. Işıklandırma yapılacaksa ışıklandırma kuruluyor. Daha fazla sıkmamak için daha yapılan bir çok işi artık burada sıralamıyorum ama son birkaç gün kalan tüm ekip artık alana varıyor. Turnuvaya birkaç gün kala takımlar da artık antrenman yapmak ve turnuva alanına alışmak için organizasyon alanına geliyor antrenmanlar başlıyor. Orta boyutlu organizasyonlar için 100-150 kişi büyük organizasyonlarda ise 350-400 kişi görev alıyor.

Yurtdışında da CEV ve FIVB organizasyonlarında Süpervisor olarak görevler alıyorsun oralarda bu spora ilgi takip ve katılım nasıl?

Dünyanın dört bir yanındaki organizasyonlarda görev aldım. Her bir ülkedeki spor kültürünün gelişmişliğine göre ilgi şekilleniyor. Benim gittiğim yerler arasında en yoğun ilgiyi ABD’de, Avusturya’da ve Hollanda’da gördüm diyebilirim. Buradaki organizasyonlarda maçların çoğu dolu tribünlerle oynanıyor. Üstelik bu tribünlere girmek için bilet satın almak gerekiyor. Plaj voleyboluna ilginin en yoğun olduğu ülkerin iç yapısına baktığımda yerel seviyede yüzbinlerce hobi oyuncusunun da olduğunu fark ettim O yüzden de bir sporun büyümesi için hobi yani amatör oyuncu kitlesinin büyüklüğünün ne kadar önemli olduğunu her seferinde yeniden hissettim. O yüzden Türkiye’de kendi hobi kitlememizi de büyütmemiz gerekiyor. Büyüyecek hobi kitlesi ile hem seyirci sayımız hem de profesyonel elit sporcu sayımız artacak. Aynı zamanda bu da sponsor ve TV yayın sayımızı arttıracak. Bunun için en önemli adımlardan biri de yerel belediyelere plaj voleybolu sahaları kurdurmak gerekiyor. Federasyon olarak biz çeşitli illerde tesisler kurduk ama her yere maalesef yetişemeyiz o yüzden plaj voleybolu severleri kendi bölgelerinde saha oluşturmaları için belediyelerine tavsiyede bulunmalarını salık veriyoruz. Bu hem voleybolu hem de plaj voleybolunu daha da ileriye taşıyacak bir faktör. Çünkü kum sahayı ve direklere asılı fileyi gören halkımız hem o sahaları doldurup plajda ya da kum sahada voleybol oynamaya başlıyor.

Bu sene yoğun bir takvim vardı.2022 takviminizden bahseder misin?

Evet pandemi sonrası tabi ilgi de yoğun bize gelen talepler de yoğun oldu. Çok hızlı başladık. Önce Antalya ve İzmir’de amatör turnuvalarla sezonu açtık. Halkın katılımına açık yerel seviyede ama amatör müsabakaları çeşitli illerde Beach Tour adı ile başlattık. Burada amaç aslında antrenman maçlarını biraz resmi boyuta sokup düzenli maç yapma alışkanlığı kazandırmak ve asıl büyük organizasyonlara sporcuları hazırlamak. O yüzden Pro Beach Tour organizasyonları ile bunları karıştırmamak lazım. Beach Tour amatör turnuvaları ile diğer bir amaç da tesislerimizi canlı tutmak ve büyük organizasyonlar için kurduğumuz alanlarda yine alt yaş gruplarının ve amatör sporcuların da keyif alarak oynamasını sağlamak.

Sezonun profesyonel turnuvalar serisini 150.000 dolar ödüllü VW Beach Pro Tour Challenge organizasyonu ile Kuşadası’nda Kuşadası Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde başlattık. Bu organizasyon son 10 yılda yaptığımız en iyi organizasyonlardan birisi oldu. Aydın’da yaptığımız her organizasyonun neredeyse her bir maçının dolu tribünlerle oynaması bizi çok mutlu ediyor. Turnuvalarımız Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız 8 turnuvalık anlaşma ile devam etti. Erdek Ocaklar ve Avşa’da iki Pro Beach Tour etabını arka arkaya hafta sonlarında gerçekleştirdik. Durmadık Ayvalık’ta bir VW Beach Pro Tour organizasyonu da gerçekleştiriyoruz. O turnuvanın ardından da Ören Plajında Balkan Şampiyonası düzenlenecek. Selçuk Pamucak Plajında SWS Sports Gürsel Yeşiltaş organizasyonu ve Selçuk Belediyesi işbirliğinde U20 Avrupa Şampiyonası düzenlenecek. Hopa’da İbrahim Dağıstanlı ve Deniz Dağıstanlı organizasyonu ve Hopa Belediyesi ev sahipliğinde Pro Beach Tour Hopa etabını gerçekleştiriyor olacağız. Ardından pro Beach tour organizasyonlarımız Mersin’de Mersin Büyükşehir Belediyesi ile devam ediyor olacak. Sezonun sonunda ise yine çok büyük bir organizasyon yine SWS Sports Gürsel Yeşiltaş ve Dikili Belediyesi iş birliğinde düzenliyor olacak. O da 2022 FIVB Plaj Voleybolu U19 Dünya Şampiyonası. 14-18 Eylül’de bu organizasyon Dikili’de kurulan kalıcı plaj voleybolu tesislerinde düzenlenecek. Bu organizasyonların haricinde Beach Tour turnuvaları da çeşitli yerlerde düzenliyor olacak. Her bir turnuvanın öncesinde de plaj voleybolu seminerlerini düzenliyoruz. Bu seminerler özellikle çocuk ve gençlere açık olmakla beraber yeteri kadar yetişkin olması halinde ayrı bir kategori olarak yetişkinlere de açık oluyor. Bu mini seminerler Tüm Yönleriyle Plaj Voleybolu kitabımın çerçevesinde düzenleniyor. Önce özet teorik bir şekilde plaj voleybolunun can alıcı kısımları, voleyboldan farkları katılımcılara anlatılıyor ardından da 2 saatlik bir uygulamalı antrenman ile plaj voleybolunun tüm incelikleri kitabın içeriğinden çeşitli ip uçları ile katılımcılara Oğuz Değirmenci, Burak Gözbak ve Burak hocanın eşi 2008 Pekin Olimpiyatları Üçüncüsü, 2013 Dünya Şampiyonu ve 2012 Londra Olimpiyatları dördüncüsü eşi Zhang Xi (Selin) tarafından gösteriliyor.

Tüm etaplarımız ve seminerlerimiz yeni web sitemizde yer alıyor olacak. Yeni sitemiz hazırlanıyor ve çok güzel olacak. Planlamasını ve tasarımı oldukça zaman alıyor ama değecek. Şuan tüm müsabakalar geçici sitemizde: https://plaj.voleybolpark.com/ Çok yakında www.tvfplaj.com genel bir duyuru ile devreye girecek ve tüm organizasyonlar, seminerler bu sitede olacak. Site ayrıca ayrıntılı müsabaka programları, sporcu sıralamaları, sporcu profil sayfalarına, foto galeriye ve hatta canlı skor ve online maç yayın özelliklerine bile sahip olacak. Bu özellikler zaman içinde bir bir içeriğe eklenecek ve tüm plaj voleybolu turnuvalarına katılım bu site üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Önemi bir not da plaj voleybolu müsabakalarımız özellikle Pro Beach Tour etaplarımız artık federasyonumuzun YouTube kanalında da canlı yayınlanmaya başladı.

Bu organizasyonlarda ekip önemli bildiğim kadarı ile yıllardır beraber çalıştığın arkadaşlarından da bahsedebilir miyiz?

Her bir turnuvada 300-350 iş kaleminin yapıldığından emin oluyoruz. Oldukça ayrıntılı geçen organizasyon hazırlığına son bir iki gün kala gelenler tabi ön hazırlık işlerinin çoğunun farkında bile olmuyor ama gördüğünüz organizasyonların öncesinde fedakârca çalışan bir kurulum ekibimiz var. Ekibimiz önce Başkanımız Mehmet Akif Üstündağ ve Başkan vekilimiz Alper Sedat Aslandaş desteği ve liderliğinde ardından da Genel Sekreterimiz Nihal İşçi’nin yönetimi ve desteği sayesinde bu kadar işin üstesinden geliyor. Tüm federasyon ekibimiz yapılacak işler öncesinde üzerine düşen görevleri profesyonelce yerine getiriyor. Bu açıdan Türkiye’nin en iyi yönetilen ve iş gören, en profesyonel federasyonunda çalıştığımız için de ayrıca gururluyuz. Plaj voleybolu departmanı Antalya’da oluşturduğumuz Türkiye’nin en büyük plaj voleybolu tesisinde konuşlanmış durumda fakat ekip sürekli Antalya’da duramıyor, tüm Türkiye’deki organizasyonlara bizzat gidip bu organizasyonları bizzat ev sahipleri ile iş birliği halinde organize ediyoruz. Uluslararası İlişkiler Departmanı’nda Plaj voleybolu departmanında yıllardır birlikte çalıştığım iş arkadaşlarım Ahmet Salman, Pınar Açıkgöz, Yavuz Sert, Şara Altürk, Mehmet Semiz ve birim müdürümüz Nilüfer Shimonsky ile tüm organizasyonların ana planlamasını be iş yükünü organizasyon başlamadan çekiyoruz. Ahmet Salman Operasyon Menajerimiz olarak tüm tesislerin ve organizasyon alanlarının kurulum operasyonunu yürütüyor. Pınar Açıkgöz’de Ahmet Salman’ın yardımcısı olarak hem ekipmanlardan hem de sekretarya kısmında çalışıyor. Yavuz Sert arkadaşımız da yıllardır yanımızda yevmiyeli olarak dışardan çalıştıktan sonra 2022 yılında nihayet resmi personelimiz olarak yine kurulumda bize yardımcı olmak ekibe resmen dahil oldu. Şara Altürk ise Ankara’dan ulusal ve uluslararası yazışmaları ve takım ilişkilerimizi koordine ediyor ve tüm organizasyonların resmi olurlarını ve başvurularını yapıyor. Mehmet Semiz abimiz ise hem web sitemizin koordinasyonunu sağlıyor hem de müsabaka programlarının sitemize ve uluslararası kuruluşların sistemlerine sorunsuzca girildiğine emin oluyor. İstanbul’dan Sezgin Eren, Burak Gengönül, Mert Bülent Uçma, Bilge Sancar da basın ve pazarlama birimi ekibi olarak sürekli destek veriyor. Ankara’dan yine Orhan Aydın, Yasin İlhan, Ömer Kütükçü, Selçuk Akgül, Dilek Yıldız, Cengiz Yelken, Merve İlhan ve İhsan Özbaşı da aktif olarak plaj voleyboluna destek veriyor. Ekimize daha sonra dışardan da birçok kişi katılıyor. Özellikle Meltem Emel Öztürk de hem plaj voleybolu komisyon üyemiz olduğu halde yıllardır organizasyonlarımızın her birinde bizim yanımızda görev almış ve organizasyonların başarısı için çalışmıştır. Yanı sıra Murat Bostan, Orhan Eren, Bayram Türkoğlu, Cengiz Salman, Deniz Çulfa, Cem Severoğlu, Can Çelik de organizasyonlarımızda sürekli görev almış ve başarılı işler çıkarmışlardır. Burada ismini anamadığımız ama birçok bize yardımcı olan birçok kişi daha vardır. Her birine müteşekkiriz.

Son olarak okuyucularımıza ve bu spora başlamak isteyen genç sporculara neler söylemek istersin?

Öncelikle Tüm Yönleriyle Plaj Voleybolu kitabını almalarını ve iyice okumalarını tavsiye ederim. Çünkü bu kitapta bu sporu öğrenirken bir sporcunun ihtiyaç duyacağı tüm konulara yer verildi. Bu süreç ABD’de başladı ve Türkiye’ye kadar uzandı. Yıllarca sürecek tecrübe ile öğrenilecek birçok teknik bu kitapta okuyucularla paylaşıldı. Bu şekilde sporcu, yıllar alacak gelişim sürecini çok daha kısa bir sürece indirgeyecektir. Kitap hem e-kitap olarak “Google Kitaplar”da (plaj voleybolu kitabı diye aratınca direkt çıkıyor) hem de baskısı www.aaobeachvolleyball.com’da yer almakta.

Bu sporda başarılı olmak isteyen sporcuların öncelikle kendilerini bu spora akılcı bir şekilde adamaları, iyi araştırmaları ve profesyonel bir şekilde antrenman yapıp profesyonel bir yaşam tarzını alışkanlık haline getirmeleri gerekmektedir. Kitabın yanı sıra iyi bir plaj voleybolu antrenörünün de desteğini almalarını tavsiye ederim. Olabildiğince de her turnuvayı partner fark etmeksizin oynamalarını tavsiye ederim. Her turnuva ayrı bir tecrübe. Partner çok arzu edilen seviyede bile olmasa her bir maç ayrı bir tecrübe oluyor. Plaj voleybolunda tecrübe de çok önemlidir. Diğer önemli ip uçlarını da yine kitapta tek tek sıraladım. Umarım keyifle okursunuz.

Bizleri kırmayıp röportaj davetimi kabul ettiğin için çok teşekkür ederim.

İşlerinde kolaylıklar diliyorum,

Gelişin Güle Güle

Gidişin Güle Güle

Her İşin Güle Güle Olsun…..

Ufuk Günesen

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu