Dünya

Saeid Marouf, İran’ı Altın Çağına Taşıyor

Saeid Marouf’un başka hiçbir şeye benzemediğini söylemek aslında yetersiz kalıyor. İran kaptanı ve pasörü, kendi liginde, oyunları düzenleme ve dünyanın en iyilerinden biri haline gelen bir takımı yönetme becerisiyle ülkesinin spor bilincinde önemli bir değişime neden olan bir adam.

Marouf, savunma ve hücum alanında inanılmaz bir beceri yelpazesi sergiledi ve milyonlarca kişiyi hayran bırakan dudak uçuklatan oyunları düzenli olarak bir araya getiriyor. O gerçekten birinci sınıf bir şovmen ve voleybol büyücüsüdür.

Her şeye rağmen ve sayısız saat antrenman yapan Marouf, ekibini Asya kıtası sıralamasında zirveye taşıdı ve İran artık kesinlikle dünyanın en iyi erkek takımları arasında yer alıyor.

Marouf, Volleyball World’e “Son 10 yılda İran erkek milli takımı tarihi başarılara imza attı” dedi.

“Bu başarılar, Asya’da üst düzey bir sıralamayı sürdürmeyi, Dünya Kupası’na arka arkaya üç kalifikasyonu ve en önemlisi, İran Voleybol tarihinde ilk kez üst üste iki Olimpiyat Oyunları için kalifikasyonumuzu içeriyor.

“Ama bana göre, tüm bu şaşırtıcı başarıların dışında, en sevecen başarımız, tutkuyu ateşlemek ve İran halkına büyük bir neşe vermek oldu. Bu da voleybolu ülkemde popüler ve favori bir spora dönüştürdü. Gençliğimize de büyük bir heyecan ve özgüven getirdi. ”

35 yaşındaki oyuncu, takımının lideri olmakla övünüyor, ancak aynı zamanda hayranlarının yolculuğu boyunca verdiği destekle de alçak gönüllü oluyor.

İran’ın dünya sahnesinde başarılı bir yarışmacı olabileceğini gösterdik ve İran erkek voleybolunun bu uzun ve altın çağının bir parçası olduğum için çok mutluyum ve onur duyuyorum.

Geriye dönüp bakıldığında, bu dönem doğal olarak birçok güzel ve zor anıyı beraberinde getirdi ve bütünlüğü ayrıntılara ayrılamaz. Ama kesinlikle söyleyebileceğim şey, bu yolculukta beni destekleyen tüm insanlara çok minnettar olduğumdur. ”

Marouf, büyük voleybol tarihi ile tanınan bir eyalet olan Urmiye’dendir. Sporda amcalarının izinden gitti ama aynı zamanda arazi koşusu, basketbol ve hentbol gibi diğer sporları da oynamaktan zevk aldı.

Voleybol yolculuğu, 2001 yılında genç milli takım için seçildiğinde başladı. Dört yıl sonra kıdemli takıma katıldı ve takımın teknik direktörlüğünü efsanevi Julio Velasco’nun yaptığı takıma 2012 itibariyle kaptanlık yaptı. Marouf o zamandan beri takımı 2013 Asya Erkekler Voleybol Şampiyonası da dahil olmak üzere çok sayıda zafere taşıdı.

Aynı yıl İran, FIVB Voleybol Dünya Ligi’nde ilk kez sahneye çıktı ve güçlü rakipler olduklarını göstererek İtalya ve Küba’nın güçlü takımlarına karşı galibiyetler kazandı. Sonraki sezon Grup 1’de dördüncü oldular ve Brezilya, İtalya ve Polonya’ya karşı daha unutulmaz galibiyetler kazandılar. Marouf, yarışmanın En İyi Pasör’ü seçildi.

Polonya’daki 2014 FIVB Dünya Voleybol Şampiyonası’nda altıncı sırada, 2014 ve 2018’de Asya Oyunlarında arka arkaya altın madalya kazanarak, ilk kez Olimpiyat Oyunlarına katılma hakkı kazanıyor ve 2017 FIVB Voleybol Dünyasından bronz madalya getiriyorlardı. Grand Champions Cup en büyük başarıları arasında idi.

Birlikte kimya geliştirdiği oyunculardan biri olan Seyed Musavi ile birçok galibiyet paylaştı.

Takım arkadaşına duyduğu saygı ifadesi olarak Musavi, İran voleybolu için çok önemli bir oyuncu olan yetenekli, dünya çapında bir yıldız.

Kulüp düzeyinde Marouf, ülkesindeki çeşitli kulüplerde becerilerini sergiledi ve bir takımı zafere götürme yeteneği nedeniyle yabancı kulüpler tarafından arandı. Rusya’da Zenit Kazan için ve İtalya’da Emma Villas Siena için oynadı. Halen Çin Voleybol Süper Ligi’nde Beijing BAIC Motor’da oynuyor.

Marouf, en iyi performansları için çalışırken, İran’a liderlik etme misyonuna devam ediyor.

Sayılarla Saeid Marouf

2014 – Dünya Ligi’nde En İyi Pasör’ü kazandığı yıl

2005 – A Milli Takım’da oynamaya başladığı yıl

2001 – Genç milli takımına ilk çıkışını yaptığı yıl

1063 – Dünya Ligi 2014 ön eleme turundaki toplam set deneme sayısı

327 – Dünya Ligi 2014 Grup 1 Finallerindeki toplam set deneme sayısı

189 – Santimetre cinsinden yüksekliği

182 – Oynadığı FIVB maçlarının sayısı

35 – Şu anki yaşı

10 – Dünya Ligi 1. Grup Finallerinde set başına yaptığı ortalama set sayısı (10.47)

7 – Kazandığı ulusal ve uluslararası toplam şampiyonluk sayısı – Zenit Kazan (2), Matin Varamin (2), Paykan (1), Sanam (1), Kalleh (1)

6 – Asya Şampiyonasında (2), Asya Oyunlarında (2), Asya Kupası’nda (2) kazanılan toplam altın madalya sayısı

4 – Forma numarası

3 – Kulüp voleybolu oynadığı yabancı ülkeler – Rusya (Zenit Kazan), İtalya (Siena) ve Çin (BAIC Motor)

2 – Takımının Olimpiyat Oyunlarına katılmaya hak kazanması için kaç kez liderlik ettiği (Rio 2016 ve Tokyo 2020)

1 – Bir FIVB etkinliğinde kazandığı madalya sayısı (2017 FIVB Voleybol Erkekler Büyük Şampiyonlar Kupası’nda bronz madalya)

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu