Genel Haberler

Selay Yöney’i kaybettik

Şekerspor, Petrolspor, Boluspor, Ankara’ya DSİ, Büyükdere Boronkay, Muhafızgücü gibi takımlarda tam 22 yıl voleybol oynayan Selay Yöney hayatını kaybetti.
Merhumun cenazesi 22 Nisan Cumartesi günü İstanbul Sahrayı Cedit semtinde bulunan Arapgir Camii’nden ikindi namaz sonrası defnedilecek.

Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve sevenleri ile voleybol camiamızın başı sağ olsun.

Voleybol Aktüel

Selay Yöney Kimdir?

Voleybolun Unutulmazları Ansiklopedisi’nde kendi kaleminden Selay Yöney’in hayatı:

28 Ocak 1950 tarihinde babamın son tayin yeri olan Ankara’da doğdum. Babam harita yarbaylığından emeklidir. Ankara’nın ilk haritasını yapan ve bu konuda Atatürk’ümüzle beraber çalışan gruptaki kişilerden biridir. Soyadı kanunu çıktığında Atatürk haritacı ve yönlerle ilgili olduğu için “Yöney” soyadını önermiş. Babam İstiklal Madalyası sahibi bir kişiydi, lakin kendisini henüz ben 9 yaşındayken kaybettim.
Annem ev hanımı, ablam teknik ressam ve ilk voleybol hakemlerimizdendir. Aile kökenimiz 1768’de Manisa’dan İstanbul’a gelen atalarımızla başlayıp yine bu şehirde devam etmektedir.
Ben ilk ve ortaokulu Ankara Mimar Kemal okulunda, liseyi Ankara Cumhuriyet Lisesi’nde, 19 Mayıs Koleji’nde ve Yıldırım Beyazıt Liselerinde okudum.
Voleybola 1964’de Ankara Şekerspor genç takımında başladım. İlk başladığım sene 1964-1965 sezonunda Türkiye Şampiyonası dahil 9 resmi maçla sezonu kapattık. Henüz yaşım dolmadan Şekerspor A takımına alındıktan bir yıl sonra kulüp voleybol şubesini kapattı. Bunun üzerine ben de Petrolspor takımına geçtim. 2 yıl burada oynadım. Daha sonra başta Erdoğan Sezgin ve Metin Selçuk’un gayretleriyle Şekerspor takımı tekrar kuruldu ve Ender Kurt’un yönetiminde Ankara şampiyonu olduk. Ben ertesi sene Boluspor’a transfer oldum. Lakin toplama bir takım olduğu için ligde tutunamadı. Tekrar Ankara’ya DSİ’ye döndüm ve hemen bir sonraki sezon Büyükdere Boronkay’a transfer oldum. 1 yıl oynadıktan sonra vatani görevimi yapmak üzere ayrıldım ve her sporcu gibi Muhafızgücü’ne gittim. Askarlik bittikten sonra Yenişehir takımına geçtim. Bölge 2. Liginden Türkiye ligine çıkarken katılarım oldu. 1981’de tekrar İstanbul’a döndüm. Çalışma hayatının yanısıra Tekel ve Bakırköyspor takımlarında oynayarak 22 yıllık voleybol hayatımı noktaladım.
Bu geçen dönemler içinde genç-ümit-A milli takım aday kadrolarına davet edildim. Yaşım mahkeme kararı ile 3 yaş küçültülmüş olmasına rağmen ( Yaş tashihi kabul görmediği daha sonra ortaya çıktı) milli formayı giymek kısmet olmadı.
Oynadığım süre içinde antrenörlerim:
Üner Özkan, Orhan Oruç, Ender Kurt, Naci Bayamlıoğlu, Ekrem Günay, Şaylan…, Erdoğan Kobal, Değer Eraybar, Cafer Aksakal, Cengiz Göllü, Abdullah Dalkılıç (Arap Apo), Coco Tamer…, Güner Sönmez, Ergin Ertunç.
22 sene tozunu yuttuğum parkelerde yaşadığım başarılar:
1964-1965 Şekerspor ile Ankara Şampiyonluğu-Türkiye 4.lüğü
1965-1966 Şekerspor ile Ankara 2.liği-Türkiye 8.liği
1966-1967 Şekerspor ile Federasyon Kupası Şampiyonluğu
1969-1970 ve 1970-1971 Ankara 19 Mayıs Koleji ile Ankara Şampiyonluğu-Türkiye şampiyonluğu
1970-1971 Şekerspor ile Ankara Şampiyonluğu
1971-1972 Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi ile Türkiye Şampiyonluğu
1973-1974 Büyükdere Boronkay ile Türkiye 3.lüğü
1974-1975 Balıkesir Karagücü ile Balıkesir Şampiyonluğu ve Terfi tenzil maçları 2.liği (Acemi birliğinde)
1974-1975 Muhafızgücü ile Türkiye Şampiyonluğu
1975-1976 Muhafızgücü ile Türkiye 3.lüğü
1977-1978 Yenişehir ile Ankara Şampiyonluğu
1978-1979 Yenişehir ile Ankara Şampiyonluğu ve Terfi Tenzil Maçları 2.si olarak lige çıkış.
Resmî çalışma hayatımı bir holdingde muhasebe yardımcısı olarak sonlandırdım. Bu yıl evlilikte eşim Serpil hanım ile 40. yılımızı dolduruyoruz. Cana Meltem adında bir kızım ve Melis Juliette adında bir torunum var.
Ben yaşantımın bir bölümünü İstanbul, bir bölümünü de Ayvalık-Altınova’da bulunan yazlığımda geçiriyorum.

 

Kolaj: Gülnur Görgün- Voleybolun Unutulmazları

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu