Köşe YazarlarıManşet

Voleybolun Tıp İnsanları

Genel Yayın Yönetmenimiz Savaş Eskigülek'in 14 Mart 2022 tarihinde Aydınlık Gazetesi'ndeki Haberiniz Olsun isimli köşesinde 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle yolu voleyboldan geçen doktorlar hakkındaki yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Merhaba kıymetli okurlarımız,

Bugün 14 Mart. Türkiye’de ilk cerrahhanenin (tıp fakültesi) kurulduğu gün.
1827 Yılında 30. Osmanlı padişahı 2. Mahmut’un Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle Şehzadebaşı’nda bulunan Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire ismiyle hizmete açtığı iki tıp fakültesi, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor ve 14 Mart 1910 yılından beri Tıp Bayramı olarak kutlanıyor.
Özellikle geçtiğimiz son iki senede tüm dünyayı etkileyen yeni tip coronovirüs pandemisinde hayatları pahasına mücadele eden, ailesi ve sevdiklerinden uzakta adeta insanlık için savaşan tıp ordusunun her bir ferdine gönülden teşekkür ediyor; bu savaşta canlarını kaybeden tüm sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet diliyorum.

Ben de günün önemine istinaden, voleybolumuzdaki tıp insanlarından bahsetmek istedim.

Kıymetli Okurlarımız,

Voleyboldaki tıp insanlarına geçmeden önce sizlere dünyada eşi, benzeri olmayan bir eserden bahsetmek istiyorum.
Kısa bir süre sonra yazı dizisi halinde sizlerle tanıştıracağım Voleybolun Unutulmazları “Biz Takımı” ® nın müellifi Gülnur Özfer Görgün’ün hayata geçirdiği 5 ciltlik ansiklopedinin varlığından şimdilik bu kadarcık kaydıyla ‘Haberiniz Olsun’ istedim.

 

 

 

 

 

 

Yolu Voleyboldan Geçen Doktorlar

Tıp Bayramında yolu voleyboldan geçen tıp insanlarını nereden bulabilirdim?
1905-1965 yılları arasında doğmuş ve belirli kriterlere sahip 712 kişinin hayat hikayeleri, anıları, fotoğrafları ve yakın çevresindeki kişilerin düşüncelerinin bir araya getirildiği inanılmaz bir emek ürünü olan Voleybolun Unutulmazları Ansiklopedisi’nden başka nerede olabilirdi ki? Elbette, 2218 sayfa, 5 cilt, 18,7 kg ağırlık, 10.000’den fazla görselin yer aldığı eserde bulamazsam hiçbir yerde bulamazdım.
Nitekim öyle de oldu. Bu inanılmaz eserde, tıp ve voleybol camialarına aynı anda emek veren kişileri buldum!
Ancak hemen belirtmek istiyorum; yazımda yer alan isimler, bu alandaki tek kaynak eser olan Voleybolun Unutulmazları Ansiklopedisi’ne girebilmiş kişilerdir. Hem voleybolun hem de sağlık sektörünün içinde yer aldığı halde yazıda ismi bulunmayan herkesten peşinen özür dilerim. Çünkü bu konuda maalesef başvuracağım çok fazla kaynak bulunmuyor.

Gördüğünüz gibi, sadece bu örnek bile bu tür bilgilere ulaşabilme kolaylığı sağlaması bakımından
Voleybolun Unutulmazları Ansiklopedisi’nin doldurduğu boşluğu ne kadar güzel anlatıyor!

İsimleri aşağıda bulunan voleybol ve tıp dünyasında yer alan kişiler ve geçmiş yıllarda voleybola ve sağlık dünyasına katkı veren tüm voleybol emekçileri ile günümüzde aktif olarak, sporcu, yönetici, antrenör, hakem, gözlemci, saha müdürü kısaca voleybolun içinde yer alan ne kadar doktor, hemşire, fizyoterapist, ortopedist, paramedik, diş hekimi, veteriner hekimler ve tüm sağlık sektörü çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum.

Umarım bu bayramla birlikte sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet son bulur, tüm emeklerinin karşılığını alacakları günler başlar.

Kıymetli Okurlarımız,

Bugün de 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla daha sonra uzun uzun anlatacağım eşsiz bir eserden ve voleybolun içindeki doktorlardan ‘Haberiniz Olsun’ istedim.

Sizler lütfen yeleştiri, görüş, öneri ve istekleriniz ile tüm sorularınızı mail adresim aracılığı ile bana ulaştırmaya devam edin.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

İşte yolu voleybolla kesişen doktorlar:
Ayten Salih Berkalp – İlk kadın Başhekim (1934 – )
Burhan Yamanoğlu – Veteriner Hekim (1930 – 2020 )
Fevzi Akkan – Göz Doktoru (1919-1978)
Gültekin Gürel – Diş Doktoru (1929 – 2012)
Orhan Ertem  – Fizyoterapist (1931 – )
Saman Belgerden – Ortopedist (1927 – )
Yılmaz Karaözbek  – Genel Cerrah (1932-1998)
Ünal Gökyayla – Kadın Doğum Uzmanı (1935-2013)
Edip Uğurcan Kürklü – Kalp ve Göğüs Cerrahı (1939-1988)
Bozkurt Şener – Göz Doktoru (1956 – )
Hayım Büberoğlu – Diş Doktoru (1960 – )
Nuray Sıdkı Uyar Dişçi Doktoru (1960 – )
Ali Temel Öneri – Aile Hekimi (1959)
Eray Alpan – Aile Hekimi (1963)
Hüsnü Güzel – Göz Doktoru (1953)
Kamil Ergün – Pratisyen Hekim
Ümit Sönmez – Diş Hekimi

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu