Genel HaberlerManşet

UZMAN GÖRÜŞÜ: Sporcularda Kasık Ağrısı

Merhaba Sevgili Voleybol Severler,

Bugünkü Uzman Görüşü bölümümüzde Genel Cerrah Prof. Dr. Bülent Kaya ile Sporcu Sağlığı Uzmanı Funda İmre ile birlikte olacağız.

Kendilerine sporcularda kasık (inguinal bölge) ağrısı hakkında bilgilerine müracaat ettik.

Kendilerine teşekkür ediyoruz.
Voleybol Aktüel

Sporcularda kasık ağrısı sık görülen bir şikayettir. Kasık bölgesindeki kas ve tendon yaralanmaları özellikle uzun mesafe koşucuları, futbol ve buz hokeyinde görülmekle birlikte; voleybol, basketbol, paten, tenis, yüksek atlama, karate, binicilik, engelli koşuda  da oldukça sık gözlenmektedir. Birçok vakada tanı koymada güçlükler yaşanabilmektedir. Hastaların yaklaşık % 90’ında  birden çok patoloji aynı anda mevcuttur. Tanıda inguinal bölgenin anatomisine ayrıntılı hakimiyet, anamnez ve fizik muayene önem taşır.

 

KAS VE TENDONLARDA GERİLMEYE BAĞLI AĞRI

Özellikle adduktor longus kasına yapılan ani yüklenmeler bu ağrılara yol açabilir. Yine  iliopsoas kas grubu incinmelerinde kasık ağrısı görülür. Ultrason ve MR tetkiklerinde ilgili kas gruplarında yırtık görüntülenebilir. Birçok vak’ada dinlenme ve fizik tedavi  yeterlidir. İnatçı olgularda tenotomi seçkin tedavidir.

KASIK FITIĞI

Sebebi bulunamayan kasık ağrısı olan sporcuların yaklaşık % 25’ inde kasık fıtığı tespit edilmiştir. Bu hastalarda ele gelen şişlik, en önemli fizik muayene bulgusudur. Tanı güçlüğü yaşanan olgularda USG-MR-Herniografi yardımcı tanı yöntemleridir. Kasık fıtıklarında seçkin tedavi açık ya da laparoskopik yöntemle yapılan cerrahidir.

SPORCU FITIĞI

Gilmore tarafından tanımlanan klinik bir durumdur. Eksternal oblik kası aponörozunda yırtık, konjoint tendonda yırtık, dış inguinal kanalda genişleme, konjoint tendon ve inguinal ligament ayrışması ve belirgin bir fıtık kesesi olmayışı ile karakterizedir. Bu hastalarda gerçek bir fıtık yokken inguinal kanaldaki hasar dikkat çekicidir. Hastaların çoğunda ağrı, fizik egzersiz ile artarken istirahat ile rahatlar. Ağrı inguinal bölgede ve derin olarak hissedilen bir ağrıdır. Hastalık erkeklerde daha sık görülmektedir. Hastaların MR incelemelerinde, inguinal bölge arka duvardaki hasar ortaya konabilir. Tedavi için öncelikle analjezik ilaç kullanımı ve fizik tedavi başlanır, ağrının geçmediği durumlarda da cerrahi tedavi önerilir.

STRES KIRIĞI

Ciddi spor, kişilerde kalça ve pelvik kemiklerde stres kırıklarına sebep olabilir. Bu kırıklar pubik kemik ve femoral kemikte sık görülür. Kadınlarda 4 ile10 kat daha sık rastlanır. Uzun mesafe koşan kadınlarda sık görülen amenore, kemik mineral yoğunluğunu belirgin şekilde azaltır. Özellikle ağırlık kaldırma ile ağrılar artar. MR seçkin tanı koyma aracıdır. Çoğu olguda konservatif tedavi yeterlidir.

SİNİR SIKIŞMALARI

İnguinal bölgeden geçen sinirlerin sıkışması sonucu kronik kasık ağrıları görülebilir. Bu bölgeden ilioinguinal, iliohipogastrik ve  genitofemoral sinirler geçmektedir. En sık bu bölge cerrahileri sonrası sinir sıkışmaları görülür. Yine müsabakalar sırasında meydana gelen kasık yaralanmaları kronik kasık ağrısına neden olur. 4 haftadan uzun süren ağrılarda EMG testi faydalıdır. Birçok olguda konservatif tedavi yeterli olur.

KEMİK ANORMALLİKLERİ

Osteitis Pubis

Pelvik bölgede simfisiz bölgesinin kronik mikro travmaya uğraması sonucu gelişir. Özellikle kalçanın açıldığı hareketlerle ağrı görülür. MR tetkikinde simfisiz bölgesinde ödem tespit edilir. Ağrı kesici ilaç kullanımı ve fizik tedavi sıklıkla uygulanan tedavi metodudur.

SONUÇ

Kasık bölgesi ağrısı, sporcularda sık görülen bir patolojidir. Uzman hekim muayenesi ve tanı konduktan sonra yapılacak uygun tedaviler birçok hastada olumlu sonuç verecektir.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu