Köşe YazarlarıManşet

Voleybolda Hakemlerin Yardımcısı: GDS

Genel Yayın Yönetmenimiz Savaş Eskigülek, Aydınlık Gazetesi'ndeki Haberiniz Olsun isimli köşesinde bu hafta Görüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS) hakkında bilgiler verdi.

Merhaba Kıymetli Okurlarımız,

Bugün de sizlere voleybolun görüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS) hakkında bilgiler sunacağım.

Voleybol maçlarını salondan, televizyon yada internet üzerinden izleyen voleybol severlerin her maçta karşılaştığı GDS, hakkın teslimi, adaletli yönetimin gerçekleşmesi amacıyla teknik direktörler ve hatta başhakem tarafından müracaat edilen pozisyonların görüntülerine ulaşarak yeniden izlenmesini sağlamaya yarayan bir sistemdir.

Sistem, bundan yaklaşık 7 yıl önce, 28 Mart 2015 tarihinde TVF Bursa Cengiz Göllü Voleybol Salonu’nda Halkbank ve Galatasaray FXTCR takımları arasında oynanan Erkeler Süper Kupa Dörtlü Finali’nin ilk maçında uygulandı. Uluslararası Voleybol Hakemlerimizden Sadettin Deneri ile Ulusal Voleybol hakemlerimizde Sevda Işık, ülkemizde ilk defa GDS sistemini kullanan hakemler olarak tarihe geçtiler.

GDS, ülkemize futbol ve basketboldan 5 yıl kadar evvel girdi ve zaman içinde gelişimini sürdürerek teknik direktörler ile başhakemler için güvenilir bir yöntem haline geldi. Hatta Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Sayın Ali Koç, 5 Kasım 2019 tarihinde Kulüpler Birliği Vakfı’nın olağanüstü genel kurul toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda futbolda uygulanan Video Asistand Referee (VAR) sisteminin voleyboldaki gibi olması gerektiğini belirterek, futbolda da her devre, takımların ikişer VAR talebi hakkı olması gerektiğini söylemişti.
Voleybolda teknik direktörlerin aşağıda bulunan kurallar dahilinde haklı bulundukları sürece sonsuz sayıda GDS talep etme hakları var. Ancak bir koç, talep ettiği GDS haklarında iki kez yanıldığında o set için başka GDS talep etme hakkı bulunmuyor.

2017 – 2018 sezonunda, Efeler ve Sultanlar Ligi’ne yükselme maçları olan 1.Lig Final Etabı maçları ile aynı sezon sadece GDS/Challenge sistemi bulunan Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF)’ye ait İstanbul, Ankara ve Bursa’da bulunan ait spor salonları ile GDS/Challenge sistemine sahip olan takımların spor salonlarında kullanıldı. Bugün ise artık Efeler ve Sultanlar Ligi’ndeki tüm maçlarda GDS kullanılıyor.

Sistemi Hakemler Değil Operatörler Kullanıyor

Voleybol maçlarında sistemi Hakemler değil, GDS Operatörleri kullanabiliyor. GDS Operatörü olmak için voleybol hakemi olma zorunluluğa da bulunmuyor. Her ne kadar resmi bir müsabakada görev almamış olsam da ben de İstanbul’da GDS eğitimi almış ve GDS Operatörü olmuş biriyim.
Ülkemizde 3 farklı versiyonu kullanılan GDS’ de görüntülerine müracaat edilen 13 ile 21 farklı açıdan kamera bulunuyor.

Avrupa ve dünyada, ülkemizde uygulanan sistemden bazı farklılıklar içerse de işin özünde hataları en aza indirmek ve adaletin doğru dağıtılmasına olanak sağlaması bakımından, pozisyonlar hakkında kimsenin aklında şüphe kalmayacak şekilde çözümlemesi sisteme olan güveni arttırdı.

Oturarak Voleybolda Dünyada İlk kez Türkiye’de Uygulandı

Bu arada Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu faaliyet alanı içinde bulunan Oturarak voleybol maçlarında dünyada ilk GDS uygulaması Antalya’nın Kemer ilçesinde 23 Ekim 2021 tarihinde gerçekleşen 2021 Oturarak Voleybol Avrupa Şampiyonası maçlarında TVF’nin verdiği teknik destekle uygulandı.

GDS Talep Edilecek Durumlar

  1. a) Topun zemine teması sonucunda verdikleri “DAHİL TOP” veya “HARİÇ TOP” kararlarına,
    b) Topla oynama hareketi içinde bulunan oyuncunun;
    Filenin antenlerle sınırlandırılmış 9 metrelik uzunluğu içerisindeki herhangi bir yerine hatalı temasına,
    • Oyuncunun antene temasına,
    c) Topun antene temasına,
    d) Topun blok oyuncusuna temasına (Dört Vuruş ve Çift Vuruşlar dahil),
    e) Geri hat oyuncularının, hücum çizgisi ve uzantıları da dâhil olmak üzere ön bölgeye basarak file üst kenar seviyesinin üzerindeki bir topa hücum vuruşunu tamamlamasına,
    f) Oyuncunun rakip oyun alanına hatalı olarak girmesine (Ayak/ayaklarla orta çizgi ihlali) g) Servis atacak oyuncunun servis atışı için topa vuruş öncesi veya anında zemine son bastığı yer itibariyle servis bölgesinin dışı olarak tanımlanan dip çizgiye, kendi oyun alanına veya servis bölgesi dışındaki serbest bölgeye ayak/ayaklarıyla temasına, ilişkin görüntü değerlendirme talebinde bulunulabilir.

Kıymetli Okurlarımız,

Bugün de GDS uygulamalarında ‘Haberiniz Olsun’ istedim.

Kalın sağlıcakla..

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu