Genel Haberler

Voleybolda Kol Hareketi

Koç olsam da, oyunculuğumun ilk günlerinden itibaren kuvvetli bir omuza sahibim. Sonuç olarak, omuz sağlığını etkileyebilecek voleybol kol salınımı ile ilgili şeylere dikkat etme eğilimindeyim. Zaman zaman bu konuda yorum yapıyorum.

Ne yazık ki, yıllar içinde omuz sağlığı için iyi olmayan pek çok şey duydum.

Bence bu günlerde sporumuzda çok daha gerçek bilimden yararlanıyoruz ki bu iyi bir şey. Tabii ki, çoğu, benzer kol hareketlerinin ve iyi araştırma yapmak için çok paranın gerektiği beyzbol ve tenis gibi sporlar sayesinde geliyor. Yine de, hepsi voleybol kol salınımını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

İşte bir oyuncu hücum ettiğinde omzunda neler olduğunu gösterme konusunda oldukça iyi bir video. Burada temel olarak gördüğünüz şey, hazır pozisyonda yüksek bir dirsek kullanmanın pek de iyi bir fikir olmadığıdır.

Hücum oyuncusunun üst kolları ve omuzları arasında düz bir çizgi olması fikri, Jamie Morrison’ın katıldığım 2019 AVCA oturumunda gündeme getirdiği bir fikir. Koldan hareket etmek için gövdeyi ateşleyerek güç üretmeye çok odaklandı. Aynı konsepti bu ikinci videoda da görebilirsiniz. Aslında, 4:40 civarında Jamie’nin sahnede gösterdiğine benzer bir şey kullanıyorlar.

Videonun ilk kısmında, topu fırlatma ile kol sallama mekaniğinin kullanıldığını fark edeceksiniz. Bu, daha önce Onlara nasıl servis atılacağını anlattığım öğretide yazdığım bir şey. Burada başlangıç ​​pozisyonundan ve oradan ne olacağından da bahseden bu makalede, hücumu  geliştirmek ve ilgili beceri özelliklerine hizmet etmek için fırlatma ve diğer rotasyonel aktiviteleri kullanmak anlatılmaktadır.

Yere İniş

Videolardan ve makaleden dikkat edilmesi gereken iki şey vardır. İlk olarak, eğer vurucu kolunu sallarken omuzlarını ve üst kolunu aynı hizada tutuyorsa sallanan kolla aynı taraftaki bacak diğerinden daha yükseğe çekilecektir. Bu nedenle vurucular genellikle tek ayak üzerinde yere iner. Kontrol altındaysa bu kötü bir şey değil. Oyuncu kontrolden çıktıysa, o kadar iyi değildir.

Diğerinde ise arkadaki bacağın temelde öndekiyle aynı hizada veya biraz önde olup pozisyonun nasıl bitmesi gerektiği hakkında. Bu, gövde rotasyonunu gösterir. Bunu görmüyorsak, oyuncu temelde sadece kolunu sallar. Tabii ki, bu kasıtlı bir teknik olabilir (vücutlar arası çizgi salınımını düşünün).

Söyleneni harfi harfine yerine getirmek

Vuranlar ve servis kullananlar kol hareketlerini takip etmelidir. Ağa sıkı sıkıya bağlı olma ihtimali dışında, bir kol salınımını durdurmak için kesinlikle hiçbir sebep yoktur.

Antrenörlerin, özellikle servis atarken, oyunculara teması sürdürmeyi öğrettiğini gördüm. Oyunculara kollarını salladıktan sonra kollarını geri döndürmeyi öğrettiklerini gördüm. Aslında bir keresinde bir gençler turnuvasında bir koçun tüm takımının bunun üzerinde çalıştığını ve maç öncesi ısınma tipi bir egzersizle topu yere indirdiğini gördüm. İkisi de omuz için iyi değildir.

Hiç bir beyzbol atıcısının atışlarından sonra durduğunu veya geri geldiğini gördünüz mü? Hiç servislerini takip etmeyen bir tenisçi gördünüz mü? Cevap, eminim, hayır. Bunlar temel olarak voleybolda vuruş veya servis atma hareketiyle aynı hareketlerdir. Neden sporumuzda bu konuya koçluk yapalım?

Bunun, topun dönüşüyle veya topun uçuşuyla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Bu şeyler topa temas ettiğiniz yerden ve o temasın yönünden gelir. Bu teması kurduğunuzda, başka hiçbir şeyin önemi kalmaz. Top elinizi o kadar hızlı terk eder ki ikincil bir etki olamaz. Örneğin, pek çok kişinin düşündüğünün aksine, bileğinizi kırdığınızda el temas yoluyla topun üzerinden geçmez.

Kol sallama hakkında kötü koçluk geribildirimi

Makalenin sonuna doğru, temasta kol pozisyonundan bahseden bir bölüm var. Özellikle, koçların sunduğu birkaç işe yaramaz geri bildirimi ele alıyor. Vurucunun dirseğini düşürdüğü ve/veya daha yükseğe ulaşması gerektiği fikriyle ilgili. İkisi de gerçekte neler olduğunu ele almıyor.

Bu nedir, sorabilir misiniz?

Ya topa göre kötü konumlandırma ya da kötü zamanlama. Potansiyel olarak, her ikisi de.

Çözüm

Sporumuzun diğer bölümlerinde olduğu gibi, kol sallama konusunda neyin en iyi olduğunu bildiğimizi düşünmeyi bırakıp bilimin bize gerçekte ne gösterdiğine dikkat etmemizin zamanı geldi. Bunu yapmak, daha fazla güç üretebilen daha sağlıklı oyunculara yol açacaktır.


Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu