Köşe YazarlarıManşet

Buz Tutmuş Salonda Yetişen Sultanlar

Merhaba kıymetli okurlarımız,

Havaların iyice soğuduğu, hastalıkların kol gezdiği ve kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmeye başladığı Aralık ayının başında içinizi ısıtacak bir voleybol öyküsünü paylaşacağım bugün.

Geçen hafta Sports TV’de yayınlanan 5. Set programında Ardahan’ın Göle ilçesindeki 30 Eylül Orta Okulu’nda Türkçe sınavında sorulan bir soruyu ve bir kız öğrencinin verdiği cevabı taşımıştım ekranlara.
Türkçe sınavında öğretmenimiz, nasıl bir sınıf hayal ettiklerini sormuş öğrencilerine. Cevaplardan birinde ‘Sadece voleybolun olduğu bir sınıf isterim. Küçük bir köşede de voleybol oynama yeri olsun isterdim’ yazan öğrencimizin bulunduğu o okula uzanıyoruz hep birlikte.

Kış aylarında ısının eksi 30-35 dereceye kadar düştüğü, kar kalınlığının en az bir metreye kadar ulaştığı, nüfus ve yüzölçümü bakımından Ardahan’ın en büyük ilçesi Göle’de yaşayan kız çocuklarına voleybolla kendilerini ifade etme imkanı sağlayan arkadaşımız Ferdi Altun, bu hikayenin sizlere ulaşmasına yardımcı oldu.

Voleybolu Hiç Bilmiyordum

2013 yılında Celal Bayar Üniversitesi’nden mezun olan Ferdi Altun, KPSS’de derece yaparak memleketi Göle’ye tayin olduktan sonra Güreş Milli Takımına kondisyoner olma hedefine ulaşmak isterken, 3.yılın sonunda kadro fazlası olduğu için 30 Eylül Ortaokulu’na geçiyor. Okul yönetimiyle yaptığı görüşme sonunda bir voleybol takımı kurmaya karar veriliyor.
Filenin Sultanlarının yarattığı etkiyle yöredeki kız çocuklarını voleybola çekmek çok zor olmamış. Voleybolu hiç bilmediğini söyleyen Altun, ‘Okudum, yazdım, izledim ve sürekli voleybol antrenörü arkadaşlarımı, büyüklerimi aradım. Saatlerce telefonda dinledim ya da video izledim.’ diyerek özetliyor sürecini. Kızların voleybol sevgisini ve isteğini de görünce bu branşı onlarla öğrenmeye karar verdim diyor Ferdi Altun.

Takım Kuruldu Ancak Okulun Salonu Yoktu!

Antrenman yapacakları en yakın saha, 2 km ilerde bulunan bir başka okulun salonuymuş. İçleri voleybol sevgisiyle yanan kızlar, servis ücretini karşılayabilme imkanı bulamayınca ilk sezon o yolu yürüyerek gidip gelmişler. Voleybol için doğa şartlarıyla da savaşmak zorunda kalmışlar. ‘Savaşmak zorundaydılar çünkü erkekler için dışarda çok şey vardı ama kızlar için yoktu’ diyor Ferdi koç. Neyse ki bir sonraki sene ulaşım sorunu çözülünce kızlar daha rahat ve güvenli bir şekilde antrenmana gitmeye başlamış.

Salon Buz Tutmuştu

‘Türkiye’nin en soğuk yerinden bahsediyorduk. Doğal olarak buradaki spor salonunu ısıtmak, o şartlarda çalışmak öyle kolay değildi. Salonun soğukluğu, tozu ve kiri sebebiyle kızlarımın ellerinde derin çatlaklar oluştu. Hatta öyle ki çatlakları kanayanlar bile oldu. Asla ince giyinemedik ya da voleybol formasıyla antrenman yapamadık. Doğru düzgün terleyemedik bile. Maçları oynadığımız diğer salonlar bize hep çok sıcak geldi. Hatta çok kritik bir finali bu yüzden kaybettik’ diye özetliyor çalışmaları Ferdi Altun. ‘Kızlarım ne çatlağı ne acısını ne de kanamayı dert ettiler. Bahane üretmediler. Çok çalıştılar hatta o kadar çok çalışmak istediler ki antrenman yok ya da iptal demeye korktum’ diye de ekliyor.

 

O Kızlar Artık 2.Lig’de ve Sultanlar Ligi Takımlarının Alt Yapısında

Oynamanın değil öğretimin önemli olduğunu tecrübeyle yaşayan Ferdi Altun, birlikte voleybolu öğrendiği öğrencilerinin dördünü Sultanlar Ligi takımlarının alt yapısına, beşini 2.Lig takımlarına gönderirken hiçbir bedel istememiş. Erkek voleybolcu yetiştirmeye de başlayan Ferdi Altun, şu an ilçede görev yapan Kaymakam Haluk Koç sayesinde daha temiz ve sıcak bir salonda çalışmalarını sürdürüyor. Belki uzun vadede bir salonu bile olacak. Böylelikle voleybol sevgisi ilçeye tam olarak hakim olacak ve veliler çocuklarını antrenmanlara daha rahat gönderebilecekler.

Emeklerine Sağlık Ferdi Altun

Doğunun kardelenleri, buz tutmuş salonlarda bu kez voleybol için hayat buluyor. ‘Birçok kız çocuğu voleybolcu oldu. Bazıları büyük kulüplere, bazıları da 2. Lig takımlarına gitti. Salonda birçok kız çocuğu antrenman yapıyor. Daha yolun başındayız. Gidecek çok turnuva, yapılacak çok antrenman, okunacak çok kitap, yazılacak çok drill, yapılacak çok plan var’ diyor Ferdi Altun.

Güreş Milli Takımında kondisyoner olma hayali kurarken üniversitede zorla geçtiği ders olan voleybol sayesinde yaşadığı ilçeyi ısıtan Beden Eğitimi Öğretmeninden ‘Haberiniz Olsun’ istedim.

Kalın sağlıcakla.

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu