Köşe YazarlarıManşet

Düşlem Gökgöz Yazdı: Şampiyonlar Ligi’nde 16 Yıl: Naz Aydemir Akyol

Merhaba sevgili voleybol severler,

Naz Aydemir ODTU mezunu voleybolcu Alev Aydemir ve Mülkiyeli voleybolcu Ali Aydemir’in ilk ve tek çocuğu olarak 1990 yılında dünyaya geliyor. Sporcu bir aileden gelmenin artısıyla spora erken yaşta başlayan Naz 9 yaşına kadar atletizm ve basketbolla uğraşsa da hayatının sporunu 9 yaşında Eczacıbaşı’nda buluyor. İlk başta voleybol oynamaya sıcak bakmasa da annesiyle birlikte Eczacıbaşı antrenmanına gidince fikri değişiyor.

Eczacıbaşı spor okulunda başladıktan 2 ay sonra yetenek ve fiziğiyle dikkat çeken Naz altyapıya girmeyi başarıyor.2004 Yıldız Milli ile Balkan Şampiyonluğu yaşayan Naz ayrıca turnuvanın en iyi pasörü seçilince tüm gözleri üzerine çekmeyi başarıyor. Ailesinin desteğini de her zaman arkasında hisseden Naz 15 yaşında A takıma seçiliyor. O günden beri de formasını bırakmıyor.2005-06 sezonunda Eczacıbaşı ile ilk şampiyonluğunu alan ve bunu başaran en genç pasör oluyor. Aynı yıl Şampiyonlar Ligi’ni 8. Sırada bitiren Naz’ın Şampiyonlar Ligi serüveni böylelikle başlamış oluyor. Bir sonraki sezon tekrar şampiyon olan Eczacıbaşı ve Naz Şampiyonlar Ligi’ni yine 8. Sırada tamamlıyor.

2007-08 sezonu da art arda 3. Kez şampiyonluk yaşayan Naz ve Eczacıbaşı Şampiyonlar Ligi’ni yine aynı sırada bitirerek 8. oluyor. Aynı yıl A milli takıma seçilen Naz ilk kez katıldığı Dünya Grand Prix’ini 6. Sırada bitiyor. 2008-2009 sezonu Naz’ın Eczacıbaşı’ndaki son sezonu oluyor ligi 4. Sırada bitiren takım Türkiye Kupa’sını müzesine götürmeyi başarıyor. Ancak Şampiyonlar Ligi’ni  4. Sırada bitiriyor.

2009-2010 sezonunda Fenerbahçe Acıbadem’e transfer olan Naz başarılarını burada sürdürmeye devam ediyor.2 sezon art arda ligi kazanan Naz, Fenerbahçe ile ilk sezonunda Şampiyonlar  Ligi’nde 2. Oluyor. Aynı sezon Türkiye Kupası ve Süper Kupayı da kariyerine eklerken Milli takım ile FIVB Dünya Şampiyonası’nda 6.lık,  CEV Avrupa Ligi’nde 3.lük yaşıyor.2010-11 sezonunda ligi, Süper Kupayı ve Dünya Kulüpler Şampiyonası’nı kazanırken Şampiyonlar Ligi’ni 3. Sırada bitiriyor. Bu sezonda Türkiye Ligi Final Serisi en iyi Pasör Ödülü’nü alıyor. Spora devam ederken akademik hayatını da bırakmayan Naz 2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi Reklamcılık bölümünden mezun oluyor.

İstikrarlı bir şekilde Şampiyonlar Ligi’nde ilerleyen Naz hayal ettiği kupayı 2011-2012 sezonunda kazanıyor ve ilk Şampiyonlar Ligi Kupası’nı Fenerbahçe ile almış oluyor. Aynı yıl Londra Olimpiyat Elemelerinde Avrupa Birincisi olan Millilerimiz Olimpiyatlara gidiyor ve 9. olarak turnuvayı tamamlıyorlar. Bu kafilenin arasında Naz da genç pasör olarak yerini alıyor.

Fenerbahçe serüvenini de bitiren Naz sonradan döneceği Fenerbahçe’ye şimdilik veda ediyor. Ve Vakıfbank’ın yolunu tutuyor. Gittiği yere başarısını taşıyan Naz Vakıfbank’ta da ilk sezonunda lig şampiyonluğunu ve Türkiye Kupası’nı kazanıyor. Üç farklı İstanbul takımıyla üst üste şampiyon olan tek oyuncu olan Naz 2012-2013 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde de üst üste ikinci kez şampiyon olmayı başarıyor. Bir sezonda 5 kupa kazanan Naz ve takım arkadaşları tarihe geçmeyi başarıyor. Bu sezonun ardından Milli Basketbolcu olan eşi Cenk Akyol ile evleniyor.

Türkiye Kadınlar Ligi’ni domine eden Vakıfbank 2013-14 sezonunda da şampiyon oluyor. Türkiye Kupası ve Süper Kupayı da müzesine götüren ekip ayrıca Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda da Şampiyon oluyor. Bu sayede Naz da ikinci kez bu kupayı almış oluyor. Aynı sezonda Vakıfbank Şampiyonlar Ligi’ni 2. Bitiriyor ve Naz Şampiyonlar Ligi’nde art arda  8 yıl oynamış oluyor.

Vakıfbank ekibi 2014-15 sezonunda Ligi ve kupayı 2. Bitirirken Süper Kupa’nın sahibi oluyorlar. Aynı sezon Şampiyonlar Ligi’ni de 3. Bitiriyorlar. Şampiyonluğa 1 yıl ara veren Naz ve takımı 2015-16 sezonunda da ligde şampiyon olmayı başarıyor ve Şampiyonlar Ligi’ni 2. Sırada tamamlıyorlar. 2016-17 sezonunda ligde ve kupada istediğini alamasalar da Şampiyonlar Ligi’ni şampiyon tamamlıyorlar ve Naz kariyerine bir kupa daha ekliyor.

2017-18 sezonu hem Vakıfbank hem de Naz için harika geçiyor. Alınabilecek bütün kupaları alan ekip  ikinci kez sezonu 5 kupayla kapatıyor.

Sonraki sezon hamile olduğu için voleybola ara veren Naz. Oğlu Pamir dünyaya geldikten kısa bir süre sonra sahalara dönüyor. 2019 yılında Fenerbahçe ile voleybola dönen Naz Gloria Cup’da forma giyiyor. Daha sonrasında lig başlasa da dünyayı saran Coronavirüs yüzünden voleybol liglerine 1 yıl ara veriliyor. 2020-21 sezonuna Fenerbahçe’de devam eden Naz ligi 2. Sırada bitirirken kupada da 3.oluyorlar. Naz uzun bir aradan sonra Şampiyonlar Ligi’ni Final Four dışında bitiriyor ve turnuvayı 5. sırada tamamlıyorlar. Bu sezonda Milli Takım ile Uluslar Ligi’ni üçüncü tamamlarken Tokyo Olimpiyat Oyunlarında da 5. sırayı alıyor. Eda ile birlikte 2. kez olimpiyat oyunlarına katılan Naz, takıma ablalık yapıyor.

Kariyerinin başından beri büyük olgunluk taşıyan Naz bunu küçüklükten beri hep kendinden büyüklerle arkadaşlık kurmasına bağlıyor. Bu olgunluk Naz’a 60 kupa 12 bireysel ödül getirdi. Kariyerinin altın çağlarında olan Naz bu başarısını ailesine ve eşine bağlıyor. Oğlu Pamir doğduğundan beri saha içinde onu da sıklıkla görüyoruz. Gittiği her takımda sevilen kendinden küçüklere daima ablalık yapan Naz’ı takım arkadaşları idol olarak alıyorlar. Ayrıca Naz tarihin en iyi 100 voleybolcu listesinde de yer almakta. Hem anne hem başarılı bir sporcu olan Naz Şampiyonlar Ligi’nde 16. sezonuna giriyor. Daha önce 4 kez kazandığı Şampiyonlar Ligi kupasını bakalım tekrar kaldırabilecek mi?

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu