Avrupa

2022 CEV Altın Ligi’nde mücadele edecek takımlar

Süper Finallerle kulüp sezonu sona ererken, Avrupa’nın dört bir yanındaki taraftarlar, favori oyuncularının çeşitli müsabakalarda sahalara çıkacağı ulusal sezonun başlamasını şimdiden dört gözle bekliyorlar. Bunlardan biri CEV Avrupa Altın Ligi. Erkekler ve Kadınların çok beklenen 2022 sezonu, 25 Mayıs’ta başlayacak ve beş erkek ve üç kadın maçı yapılacak.

Her iki turnuvada da kazananlar sadece yüksek bir para ödülüne sahip olmakla kalmayacak, 2023 VNL’de yer alabilmek için bir takımın hak kazanacağı bilet için FIVB Voleybol Challenger Cup’ta yarışma hakkına da sahip olacak.

Öte yandan, 2022 CEV Voleybol Avrupa Altın Ligi’nde son sırayı alacak olan takım gerek kadın gerekse erkeklerde 2023 CEV Voleybol Avrupa Gümüş Ligi’ne düşecek.

Altın #EuroLeagueM

Yarışma Formatı

Grup Aşaması

11 katılımcı takım üç gruba ayrıldılar.

A Grubu : Portekiz, Slovakya ve son şampiyon Türkiye

B Grubu : Hırvatistan, Danimarka, İspanya, Ukrayna

C Grubu : Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya.

Grup aşamasında, takımlar 25 Mayıs’tan itibaren gruplarında iki turlu bir mücadeleye girişecekler.

Dörtlü Final

Grup aşamasının tamamlanmasının ardından Hırvatistan, ev sahibinin üç havuz birincisi ile birlikte en yüksek dereceler için mücadele edeceği erkekler Dörtlü Final’ine ev sahipliği yapacak. Hırvatistan gruplarda ilk sırayı alan takımlar arasında ise tüm gruplarda en iyi 2. sıradaki takım Dörtlü Final oynamaya hak kazanacak.

Takımlar

A Grubu : Portekiz ve Slovakya, sadece 2021’de değil 2019’da da altın madalya kazanan son şampiyon Türkiye ile mücadele edecekler. Yine 2021 MVP’si Adis Lagumdzija’nın yer aldığı Türkiye, şampiyonluğu tekrar elde etmek için favorilerden biri. Türk takımının diğer oyuncuları arasında Metin Toy, Murat Yenipazar ve Yiğit Gülmezoğlu gibi deneyimli oyuncular, Efe Bayram ve Ahmet Tümer gibi bazı genç isimler de bulunuyor.

Portekiz ve Slovakya’ya gelince, Portekiz, geçen yılı 10. sırada bitirirken, Slovakya Çek Cumhuriyeti ve İspanya ile birlikte 7. sırada yer aldığından, kesinlikle sıralamada bir miktar iyileşme arayabilirler.

B Grubu : Geçen yılın finalisti Ukrayna, her iki takım da grubun favorisi gibi göründüğü grupta dörtlü finalin ev sahibi Hırvatistan ile mücadele edecek. Ukrayna takımı, smaçör Oleh Plotnytskyi’ye çok güveniyor, filenin diğer tarafında ise #EuroVolleyM 2021’in en iyi servis atan oyuncusu Leo Andric olacak. Hırvat takımı geçen yıl CEV Voleybol Avrupa Şampiyonası’nda en iyi performansını sergiledi ve kesinlikle gelişmeye devam ederek Altın #EuroLeagueM’in F4’üne ev sahipliği yapmaya hazırlanacak.

2021 CEV Voleybol Avrupa Gümüş Ligi şampiyonu Danimarka takımı da hafife alınmamalı. İspanyol takımı ise rakibini her zaman şaşırtabilse de, muhtemelen bu oyuncu grubuyla grubun en zayıf takımı durumunda.

C Grubu : Oldukça dengeli bir grupta Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonya birincilik için mücadele edecekler. Estonya geçen yılın bronz madalya sahibi iken, Belçika dördüncü oldu. Letonya’nın 2021’deki ile aşağı yukarı aynı performansı göstermesi beklenirken, tüm gözler geçen yıl #EuroVolleyM’de 1/8’lik finallerin sürprizi olan ve son şampiyon Fransa’yı  3-0 yenen Çek Cumhuriyeti takımında olacak.

Altın #EuroLeagueW

CEV Voleybol Avrupa Altın Ligi’nin kesinlikle yeni bir şampiyonu olacak, çünkü geçen yılın kazananı Bulgaristan, bu yıl VNL’de yeni bir mücadeleye girecek. Sonuç olarak, CEV Kadınlar Altın Ligi 2022’nin ikinci takımı, 2022 FIVB Voleybol Challenger Kupası için Bulgaristan’ın yerini almaya hak kazanan bir sonraki takım olacak.

Yarışma Formatı

Grup Aşaması

Yarışmanın 2022 sezonunda dokuz takım yer alacak. Takımlar üç gruba ayrılacaklar.

A Grubu : Bosna Hersek, Fransa, İspanya;

B Grubu : Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya;

C Grubu : Macaristan, Romanya, Ukrayna.

Final Aşaması

Final Four olmayacağı için yarı final ve final tek maç olarak oynanacaktır.

Takımlar

A Grubu : 2021 CEV Voleybol Avrupa Gümüş Ligi’nde Bosna-Hersek bu grupta 2021 CEV Voleybol Avrupa Altın Ligi bronz madalyalı takımı İspanya ve beşinci Fransa ile mücadele edecek. Geçen yıl Gümüş #EuroLeagueW’i kazanmak Bosna takımı için önemli bir başarıydı ve yıldız oyuncuları ve turnuvanın MVP’si Edina Begic’e güveniyorlar, kesinlikle tüm yeteneklerini göstermeye çalışacaklar.

Öte yandan İspanya geçen yıl oldukça iyi bir sezon geçirdi ve kupayı kazanmanın favorisi olarak görülmeseler de, yıllar boyunca yavaş yavaş istikrarlı bir performans sergiliyorlar. Fransa, İspanya’dan tatlı bir intikam alma şansına sahip olacak, geçen yıl olduğu gibi iki takım arasındaki son ve en önemli maçta en çok ihtiyaç duyulan iki seti alan ve F4’e yükselen İspanya olmuştu.

B Grubu : 2019 dörtlü finali gören takımlarından Çek Cumhuriyeti takımı geçen yıl F4’e yükseldi, ancak Bulgaristan’ın Ruse kentinde bir zafer elde edemediler ve dördüncü oldular. B Grubu’nda , 2021 dörtlü finaldeki rakipleri olan ve 2021 ikincisi birçok kişi tarafından 2022 şampiyonluğunun favorilerinden biri olarak görülen Hırvatistan ile karşılaşacaklar. Geçen yılki Altın Madalya Maçını 18 sayı ile tamamlayan Hırvat süperstar Samanta Fabris, kupayı eve getirmek için fazlasıyla kararlı olacak. Daniele Santarelli takımdaki dönemine son verirken, Hırvatistan Takımı kadrosunda önemli bir değişiklik oldu. Ancak yeni teknik direktör, Türkiye’den 35 yaşındaki Ferhat Akbaş’ın hedefi yüksek.

Grubun en zayıf takımı olarak görülen Slovakya, 2021’de beşinci sırada yer aldı ve gruptaki durumu şekillendirmek için bazı sürprizler yapmaya hazır.

C Grubu : Diğer gruplarla karşılaştırıldığında ve 2021 final sıralamasına bakıldığında, bu gruptaki hiçbir takım  kupayı kazanmanın büyük favorisi olarak kabul edilemez. Ancak Ukrayna, Bulgaristan kadın milli takımının eski teknik direktörü ile anlaşarak hedeflere ulaşabilmek için büyük bir adım attı ve Lazar Lazarov ile Darko Mitroviç’i takımın başına getirdi.

Macaristan ise geçen sene çok iyi bir performans göstermedi ve sonuncu sırada yer aldı. Ancak yarışmayı takip edenler, takımın 2018’de Bulgaristan’a karşı final oynadığını hatırlıyor. Romanya’nın EuroLeagueW podyumunda büyük başarıları yok, ancak 2021’deki iyi bir performansın ardından hafife alınmamalılar.

Önümüzdeki haftalarda birçok ilginç maçların oynanmasıyla #EuroLeagueM ve #EuroLeagueW’de yarışan milli takımlar, bu yaz daha sonra gerçekleştirilecek EuroVolley 2023 elemeleri için de kesinlikle bir hazırlık yapmış olacaklar.

Victoria Georgieva

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu