ManşetRöportaj

Genç Brezilyalı Smaçör Julia Bergmann

Julia Bergmann bugünlerde voleybol dünyasında isminden sıklıkla söz ettiriyor. Brezilya Kadın Voleybol Milli Takımı ile çıktığı ilk maçın en skoreri olarak milli takım kariyerine büyük bir adım atarak başladı. Almanya karşısında çıktığı ilk maçta 19 sayı alarak Jose Roberto Guimaraes için doğru bir hamle olduğunu kanıtladı ve ikinci maçında da ilk 6 içinde yer aldı. Brezilya Kadın Voleybol Milli Takımı, VNL 2022‘nin ilk haftasında ABD’nin Shreveport-Bossier kentinde Almanya ve Porketiz maçlarına çıktı. 3-1 ve 3-0 kazandıkları karşılaşmaları Julia Bergmann 19 ve 8 sayı ile tamamladı.

Brezilyalı bir anne ile Alman bir babanın kızı olarak 21 Şubat 2001 yılında Bavyera eyaletinin başkenti olan Münih’te dünyaya geldi. Ailesi farklı kültürleri ve dilleri öğrenip, farklı bir ülkeye uyum sağlamayı öğrenmelerini istedikleri için 11 yaşına kadar Almanya’da yaşadıktan sonra 2011 yılında Brezilya’nın Brusque şehrine taşınarak eğitim hayatına orada devam etti. Bu karar neticesinde erken yaşta İngilizce ve Almanca’nın yanında Portekizce, İspanyolca ve Fransızca öğrendi. Lise öğrenimini Brusque şehrindeki Amplo Lisesi’nde tamamladı.

İtalyan gazeteci Alessandro Garotta‘nın bugün VolleyNews sitesinde yayınlanan röportajında söze şöyle başlıyor;

Julia Bergmann 2023

Neredeyse 11 yaşıma kadar yaşadığım Almanya’nın Münih şehrinde doğdum. Babam aslen Würzburg yakınlarındaki küçük bir kasabadan, 2011’de ailem güney Brezilya’da Iguazu Şelaleleri yakınlarındaki bir şehir olan Toledo’ya taşınmaya karar verdi.”

Spora olan tutkusundan bahsederken; hentbol ve golf’ün yanısıra yüzmeyi daha ön planda tuttuğunu belirtiyor ve bir rekor da kırmış olabileceğini söylüyor. ”Söylediğim gibi spor yapmayı her zaman sevmişimdir ama voleybolu sadece eğlenceli bulduğum için seçtim. Almanya’da yaşarken annemle babamın çim voleybolu oynamasını ve uluslararası maçları izlemek bende voleybolda gelişme isteği uyandırdı. Ayrıca voleybolun takım yönünü her zaman sevmişimdir: Voleybol sayesinde en iyi arkadaşlarımdan bazılarını buldum.”

”Voleybol başından beri hayatımın bir parçası oldu. Genelde ailemin voleybolla nasıl tanıştığı merak ediliyor: Münih’in merkezinde voleybol hikayeleri başlamış. Daha sonra bu spora olan tutkularını kardeşim ve benimle paylaştılar, bizi çoğunlukla çim kortlarda oynanan turnuvalara götürürlerdi.”

Garotta, Bergamann’a kendini nasıl bir oyuncu olarak tanımladığını sorduğunda ise genç yıldızın cevabı şöyle oluyor; “Bu soru bana üç yıl önce sorulsaydı, bence cevap tamamen farklı olurdu. Georgia Tech’te geçirdiğim süre boyunca, çevremdeki insanları pozitif etkilemeyi ve insanların hem sahada hem de saha dışında güvenebilecekleri biri olmayı her zaman en büyük hedefim haline getirdim.”

ABD’ye taşınma ve Georgia Tech için oynama kararı nasıl ortaya çıktı?
”Üniversiteyi bitirmeyi çok istiyordum ve Brezilya’da aynı anda hem oynamanın hem de eğitim almanın zor olduğunu düşünürsek, NCAA seçeneği benim için idealdi; Bence herkes ABD’de kolej sporlarının ne kadar ikonik olduğunu biliyor. Ayrıca en yakın arkadaşlarımdan biri olan Mariana Brambilla benden bir yıl önce Georgia Tech’e gelmişti, bu da beni ikna eden bir diğer unsur oldu. Lise son sınıfta Georgia Tech’i ziyaret etme fırsatım oldu. Kampüsten, üniversite atmosferinden ve sunulan hizmetlerden hemen etkilendim.”

Kişisel ve takımının yolculuğunu nasıl değerlendiriyorsun? En iyi an neydi?
”Takımımın başardıklarıyla gerçekten gurur duyuyorum. 2018 ulusal sıralamasında ilk 150’nin dışında kaldık ve üç yıl içinde Elite 8’e girdik. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bu deneyim sırasında hem bir oyuncu hem de bir kişi olarak çok büyüdüm: İstatistiklerimi sezondan sezona geliştirmekle kalmadım, aynı zamanda belirli durumlarda baskıyla başa çıkmayı da öğrendim. NCAA kariyerimin asla unutmayacağım anlarından biri, geçen yıl Georgia Tech’in seçim şovu sırasında ulusal turnuvada sekizinci sırada yer aldığı duyurulduğu zamandı. En iyi takımlardan biri olduğumuzu biliyorduk ama o anı takım arkadaşlarımla birlikte yaşamak bana inanılmaz duygular hissettirdi.”

Profesyonel kariyeriniz 2023-2024 sezonunda başlayacak. Bu yolculuktaki beklentin nedir?
“Önümüzdeki sezon profesyonel olma şansına sahip olduğum için gerçekten mutluyum ve en üst seviyede oynamayı ve yeni zorluklarla karşılaşmayı dört gözle bekliyorum. Olumlu anlar ve daha zor anlar olacağına eminim ama sonunda her zaman hayalini kurduğum bir hedefe ulaştım. Burada, Georgia Tech’teki deneyimimden sonra profesyonel kariyere hazır olacağımı düşünüyorum. Yol boyunca yeni arkadaşlarla tanışmak, yanlarında oynamak veya filenin diğer tarafında onlarla karşılaşmak güzel olacak.”

Geçen yaz Brezilya’nın Milletler Ligi’nde ikinci olmasına önemli bir katkı yaptın ilk deneyimin nasıldı?
”İnanılmaz bir deneyimdi ve böyle harika bir ekibin parçası olduğum için gerçekten çok mutluyum. En iyi milli takımlarla karşılaşmak ve kendimi dünyanın en güçlü oyuncularıyla karşılaştırmak beni zekamdan ve fiziksel gücümden en iyi şekilde yararlanmaya itti. Milli takım forması giymenin getirdiği baskıyı yönetmek kesinlikle oldukça zordu.”

Ze Roberto’dan aldığınız en iyi tavsiye nedir?
”Ze bana sadece oyunu ve tekniği değil, aynı zamanda nasıl geliştireceğimi, nasıl uygulayacağımı ve takım olmanın ne kadar önemli olduğunu öğretti: herkes aynı amaç için çalışmalı.”

Julia Bergmann 2023 Voleybol Aktüel

Gizli hayallerin neler?
”Bir voleybolcu olarak en büyük hayalim olimpiyatlarda yer almak: Umarım Paris 2024 kadrosunda yer alabilirim. Kişisel bir bakış açısıyla, aileme mümkün olan en iyi hayatı sunmak istiyorum çünkü onlar şu anda burada olmamın sebebi.”

Son bir merak: Julia Bergmann saha dışında kim ve en sevdiği hobileri neler?
”Yeni yerler keşfetmeyi seviyorum. Örneğin, bu dönem bile Atlanta’nın yeni köşelerini ziyaret ediyorum ve tanıyorum. Ayrıca gittiğim yerlerin fotoğraflarını çekmeyi, ve ‘düzenlemeyi’ seviyorum.”

Röportaj Kaynağı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu