Genel Haberler

Fair Play Kervanı Yeniden Yollarda…

2014 yılında Başkan Erdoğan Arıpınar tarafından başlatılan bir proje ile Fair Play ruhunu ülke gençliğine aşılamak için Türkiye’deki üniversiteleri ziyaret ederek etkinlikler düzenleyen TMOK Fair Play Komisyonu, Covid-19 salgını ve 6 Şubat depremi nedeniyle ara verdiği programına 2024 yılı itibariyle yeniden başladı. 10 yıldır süren ve ülke genelinde büyük ilgi gören TMOK Üniversiteler Fair Play Kervanı, geride kalan 9 yıl içinde 67 Üniversiteyi ziyaret ederek, 100 binden fazla öğrenciye ulaşmış, projenin başarısından dolayı Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından Fair Play Büyük ödülü ile taltif edilmişti.

10 yıl önce Türkiye’nin en batısından (Edirne) başlayarak her yıl 7-8 kent olmak üzere 67 Üniversiteyi ziyaret eden, zaman zaman dünya çapında yaşanan pandemi, deprem gibi doğal felaketler nedeniyle ara verdiğimiz Üniversiteler Fair Play Kervan’ına devam etmek üzere, 2024 yılının ilk ayında Kervanı yeniden düzerek yola çıktık. Yer olarak da orta yaşlı hemen herkesin adını ilkokulda duyduğu Batman için yola koyulduk.

Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Adana’ya tüm ülkeyi karış karış gezerek yaptığımız ziyaretlerde, ülkenin her köşesinde gördüğümüz ilgiyi, burada da fazlasıyla yaşadık. Soğuk bir kış sabahı İstanbul Havalimanı’ndan başlayan yolculuğun 2 saate yakın bir süre sonrasında Batman’a ulaştık. Prof. Dr. Bilge Donuk, Doç. Dr. Sevim Güllü, Gazeteci, İletişim Uzmanı, Öğretim Görevlisi arkadaşımız Sevgili Fatih Kuşçu’nun yanı sıra, bu yıldan itibaren stajyer/gönüllü olarak Fair Play Destek Grubuna katılan Yüksek Lisans öğrencisi Zeynep Boyama ile birlikte vardığımız Batman’da Ankara’dan yola çıkan Prof. Dr. Gülfem Sezen Balçıkanlı hocamız da aramıza katıldı.

Havaalanında bizi Batman Üniversitesi SBF Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuri Muhammet Çelik, ekibiyle birlikte karşıladı. Muhammet Hocanın gülen yüzü, diğer üniversitelerde gördüğümüz yoğun ilginin aynısına burada da hazır olmamız yönünde mesajdı adeta.

İşe her zaman olduğu gibi Batman Valiliği’ni ziyaretle başladık. Vali Ekrem Canalp’in il dışındaki programı nedeniyle Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz bizleri kabul etti. Sayın Ersöz’e Fair Play Plaketi takdim ederek kendisine kente geliş nedenimizi anlattık, Üniversitenin Merkez Kampüsü’nde düzenlenen Dünya Fair Play Karikatür ve Fotoğraf Sergisi ile ardından yapılacak Fair Play paneline davet ettik.

Doç. Dr. Nuri Muhammet Çelik ve beraberindeki Bilgisayar İşletmeni Fikret Altun, bizleri günlerce tartışılan ama sonuçta Ilısu Barajının su tutması sonucunda 2020 yılı Mayıs ayında sular altında kalan tarihi ilçe Hasankey’in yeni halini görmemiz için götürdüler. Yağmur ve soğuğa rağmen bu tarihi ilçenin son halini görmek bizi ziyadesiyle memnun etti. Baraj gölünün kenarında gezinirken, tarihi cami ve Zeynel Abidin Türbesi her ne kadar taşınarak kurtarılmış olsa da şehrin eski halini bilmesek bile insana yine de bir hüzün çökmüyor değil.

Batman Üniversitesi’nin Hasankeyf’teki uygulama oteline eşyalarımızı bıraktıktan sonra, o puslu ve yağmurlu havada görebildiğimiz kadarıyla çevreyi seyrederek Batman’a Döndük.

Akşam ise bizi Batman Gençlik Spor Şube Müdürü Burak Eren’in, fakültenin yönetici ve öğretim üyeleriyle birlikte ağırladığı akşam yemeği bekliyordu. Gerek üniversite, gerek fair play başta olmak üzere kentteki yaşamla ilgili çaylarla keyif dozu artan sohbet sayesinde, yol yorgunluğunu bile unuttuk.

“İyiye, Doğruya, Güzele” sloganıyla yola çıkan TMOK Fair Play Komisyonu, Batman Üniversitesi’nde törenle açtığı Dünya Fair Play Karikatür ve Fotoğraf Sergisi ile üniversitenin BESYO öğrencilerine görsel bir şölen sundu. Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rohat Cebe, SBF Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuri Muhammet Çelik, Gençlik Spor Şube Müdürü Burak Eren, fakültenin yönetici ve öğretim üyeleri ile Fair Play Komisyonu heyetinin katıldığı törenle Dünya Fair Play Fotoğraf ve Karikatür Sergisini açtık. Her yerde olduğu gibi burada da öğrenciler sergiyi hayranlıkla gezerken, onlara sponsorumuz Hacıbekir’in nefis lokumlarından ikram ettik, kitaplar, broşürler ve dökümanlar dağıttık.

Tabi Prof. Dr. Bilge Donuk hocamızın Başkanımız Erdoğan Arıpınar’la birlikte yazdıkları Fair Play Kitabı ile benim yazdığım Sporda ve Yaşamda Fair Play kitabını imzalamamız için, Doç. Dr. Nuri Muhammet Çelik’in judo takımı sporcusu çocuklar sıra oluşturdular.   

Serginin ardından panele başlamadan önce, bu etkinliğin Batman Üniversitesinde düzenlenmesine katkıda bulunan Rektör Yardımcısı ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rohat Cebe başta olmak üzere, SBF Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nuri Muhammet Çelik, Öğretim Üyesi Dr. Mihraç Köroğlu, Öğretim Üyesi Dr. Sıtkı Özbek, Öğretim Görevlisi Dr. Burcu Yentürk, SBF Sekreteri Mustafa Ok, GSİM Şube Müdürü Burak Eren, görevliler Murat Acar ve Erdal Çetin’e Fair Play’e katkılarından dolayı hizmet madalyası ve sertifikaları takdim ettik.

Rektör Yardımcısı ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rohat Cebe’nin açılış konuşmasıyla başlayan panelde, TMOK Fair Play Komisyonu 2. Başkanı Prof. Dr. Bilge Donuk, Doç. Dr. Sevim Güllü, Prof. Dr. Gülfem Sezen Balçıkanlı ve Komisyon Üyesi Gazeteci Fatih Kuşçu ile birlikte Fair Play’i örnekleriyle öğrencilere anlattık.

Bizi en çok memnun eden şey ise salonun doluluğundan öte, öğrencilerin tüm sunumları dikkatle izlemeleri, alkışlarıyla desteklemeleri oldu. Fair Play andı sırasında salondan çıkan o gür ses, bir anlamda sunumların öğrencileri nasıl etkilediğinin göstergesiydi.

Batman denince ilk akla gelen nedir? Tabii ki kentin adını ta ilkokulda öğrenmemize neden olan petrol. Muhammed Hoca ve Fikret Altun’un, buralara kadar gelip bir petrol kuyusu görmeden gitmeniz olmaz diye bizi kuyuların bulunduğu bölgeye, ardından bölgenin en önemli turizm değerlerinden Malabadi Köprüsü’ne götürmeleri, bu seyahatin en akılda kalıcı güzellikleri arasındaydı. Sevgili Fatih Kuşçu da tam o sırada Selçuk ve Rana Alagöz ikilisinin Malabadi Köprüsü şarkısını açarak, telefonunun kalan %10’luk şarjını da buna harcaması, gezinin lezzetini artıran bir hareket oldu. Ardından Batman Çayı üzerinde kurulan Batman Barajı ve Hidroelektrik santraline geçerek, incelemelerde bulunduk.

Bizlere ve Üniversiteyi ziyaret eden diğer konuklara mihmandarlık yapma görevini üstlenmiş olan Fikret Altun, profesyonel rehber seviyesindeki bilgilendirmeleriyle, bize “turistik gezi” duygusunu tam anlamıyla hissettirdi.

Muhammet Hoca ile birlikte Fikret Altun’a bu ekstra servislerinden dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır. Batman Havaalanından uçağa bindikten sonra dönüşte tek sohbet mevzumuz, Üniversite yönetimi, öğrencilerin ilgisi ve en çok da halkın ilgisi oldu.

Fotoğraflar için Fikret Altun’a teşekkürler.

Kaynak: Türk Spor Ajansı

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu