ManşetPara VolleyRöportaj

Geleceğin World Paravolley Hakem Adayı  

Paravolley'de Uluslararası Voleybol Hakemi Buse Bilecen söyleşisi sizlerle

Bugün söyleşi köşemizin konuğu, ülkemizde son zamanlarda artan faaliyetleri ile tanınmaya başlayan paravolley (Oturarak Voleybol)’dan Uluslararası Hakemimiz Buse Bilecen.

Kendisi ile hem paravolley hem de paravolley hakemliği üzerine gerçekleştirdiğimiz güzel sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.                 

  • Öncelikle Kendinizden Bahseder misiniz? Buse BİLECEN Kimdir? 

1985 yılında Ankara’da dünyaya geldim. İlkokul eğitimimi Elmadağ Barut Fabrikası İlkokulunda, ortaokul ve lise eğitimimi Büyük Kolej’ de tamamladım. Ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümünden mezun oldum.

Voleybol ile ilk tanışmam ortaokul döneminde çok saygı değer öğretmenim Sayın Aynur SARIARSLAN sayesinde oldu. Ardından Sayın Barbaros ÇELENK hocamız ile antrenmanlarımıza devam ettik, bu iki değerli insanın voleybol hayatımdaki önemi çok büyüktür. Bu süreç içerisinde birçok Türkiye şampiyonası, birçok alt yapı turnuvaları gördüm. Voleybol sayesinde ülkemizi karış karış gezdim diyebilirim. Üniversite döneminde, üniversite takımı ve bölgesel ligde voleybola amatör olarak devam ettim. Zaman durmuyor ve yaşımız ne yazık ki ilerliyordu, üniversite hayatımdan sonra sporculuk hayatımı sonlandırmak zorunda kaldım ve mesleğime geçiş yaptım. Sağlık sektöründe yaklaşık 14 yıldır genetik bilimi ile uğraşıyorum. Bu süreçte voleyboldan uzak kalmamak için hakemlik eğitimi alıp voleybol hakemliği yapmaya hak kazandım. Şu an için TVF, TBESF ve Paravolley EUROPE’a bağlı olarak hakemlik yapmaktayım. İlgi alanımın büyük kısmı genetik bilimi ve voleybol. Geri kalan zamanlarımda yeni yerleri görmek, yeni tatlar keşfetmekten hoşlanırım. El becerileri ile ilgili kendime ait çalışmalarım mevcut, boş zamanlarımda üretmeyi ve öğrenmeyi severim. Pati dostu bir hayvan sever olup 3 adet kedi annesiyim.

  • Oturarak Voleybol (Paravolley) Hakemlik Kariyerine Nasıl Başladınız?

Aktif sporcu dönemimi sonlandırdıktan sonra, voleyboldan uzaklaşmak istemedim. Artık voleybolu biraz da bu kulvarda hayatımda tutma kararı aldım. 2014 yılında TVF’ye bağlı olarak voleybol hakemliği yapmaya başladım. 2019 yılında Ankara’da aldığım bir görev sonrası TVF gözlemcilerinden çok değerli hocam, TC. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Spor Federasyonları Daire Başkanlığı Federasyon Hizmetleri Şube Müdürü, Sayın Çetin OK ‘un Oturarak Voleybol Hakemliği yapmak isteyip istemediğimi sormasıyla birlikte 2019 yılında düzenlenen eğitim ve sınav sonrasında Oturarak Voleybol Hakemliği yapmaya hak kazandım. 2020 yılında Uluslararası Aday Hakemliğe layık görüldüm. 2021 yılı itibari ile Paravolley Europe ailesinde ülkemizi temsil etmeye ve Avrupa’da tüm resmi müsabakalarda görev almaya hak kazandım. İlerleyen günlerde Paravolley Europe Federasyonu tarafından verilecek bir eğitim ve sonrasında yapılacak olan sınavı başarı ile tamamlarsam World Paravolley ailesinde ülkemizi temsil eden bir hakem olacağım.

  • Neden Oturarak Voleybol?

Oturarak voleybol çoğunlukla bedensel engelli oyuncularla oynanan, devamlı hareket, canlılık ve iletişim gerektiren bir takım sporudur. Bu özel oyuncuların azmi, başarısı ve hayata tutunuşu, hayatımda engel olarak gördüğüm aslında engel olarak sayılmaması gereken birçok sorunu ortadan kaldırmama yardımcı olduğu için Oturarak Voleybol…

  • Oturarak Voleybolun Klasik Voleyboldan Farkları Nelerdir?

Klasik oynanan voleybolda takımlar yüksek bir file ile ayrılırken, oturarak voleybol daha alçak bir file ile ayrılır.

Klasik voleybol sahası 18X9m, oturarak voleybol sahası 10X6m ölçülerindedir yani daha küçüktür.

İki spor arasındaki asıl fark Oturarak Voleybol isminde de geçtiği gibi oturarak oynanmasıdır. Top ile oynama esnasında, oyuncuların kalça bölgesi zemin ile temas halinde olmalıdır.

Diğer bir fark ise oturarak voleybolda rakibin servisine blok ve hücum vuruşuna izin verilir.

Oturarak voleybol sporunun yukarıdaki birkaç değişiklik dışında klasik voleybol sporu ile birçok benzerliği bulunur.

  • Türkiye’de Engelli Sporları İçinde Oturarak Voleybolun Yerini Nasıl Tanımlarsınız?

Ülkemizde yeni bir spor dalı olmakla birlikte takım oyunu gerektiren bir spor dalı olduğu için bireysel olarak yapılan engelli spor branşlarına göre daha az ilgi görmektedir. Ülkemizin sosyal ekonomik durumu sebebiyle sporcu yetiştirmek bir hayli güç durumda, bu sebepte ne yazık ki ülkemizde Oturarak Voleybol sporunun gelişmesine engel teşkil etmektedir. Ancak son dönemlerde erkek milli takımımızın elde ettiği başarılar sayesinde, ilgili makamlarca farkındalık yarattığını ve hak ettiği yere geleceğini düşünüyorum.

  • Türk Oturarak Voleybolunun Avrupa’daki Yeri Nedir ? 

2015 yılında ilk oturarak voleybol Türkiye Şampiyonası Karadeniz Ereğli’de gerçekleşti. Ardından erkek milli takım kadrosu oluşturuldu. Milli takımımız 27-29 Mayıs 2016 yılında Bosna Hersek’in Sarajevo şehrinde ilk uluslararası turnuvasına katıldı.

2019 yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen, Oturarak Voleybol Avrupa Şampiyonası’nda Milli Takımımız 9.luk mücadelesi veren Litvanya ile karşılaştı ve rakibini 3-1 mağlup etti. Türkiye bu galibiyeti ile 2021 yılında yapılacak olan Oturarak Voleybol Avrupa Şampiyonası’na direkt katılma hakkını kazandı. Ardından 2021 yılında Avrupa 9.su olarak devam eden milli takımımız 2022 yılında Ülkemizin Zonguldak şehrinin, Karadeniz Ereğli ilçesinde yapılan 6 ülkenin katıldığı Avrupa Gümüş Ligi’ni 2.sırada tamamladı. Ülkemiz Oturarak Voleybolda her geçen gün gösterdiği gelişim ve aldığı galibiyetlerle Avrupa’da adını duyurmaya devam ediyor. 

Fotoğraf açıklaması yok.

  • 2021 Yılında Ülkemizde Yapılan Oturarak Voleybol Avrupa Şampiyonasını Kendiniz ve Ülkemiz Açısından Nasıl Değerlendiriyorsunuz? 

17 ülkeden 16’sı erkek 11 i kadın olmak üzere 27 milli takımın katıldığı, gerçekten harika bir organizasyondu. Böyle bir organizasyonun ülkemizde gerçekleşmesi, oturarak voleybol camiasının ufkunu genişlettiğini, eksikliklerimizi görme fırsatı yakaladığımızı ve Avrupa’dan gelen insanların ülkemizi tanıması için harika bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu şampiyonanın gerçekleşmesinde Sayın Onur HOŞNUT, Sayın Ömer ÜNAL ve Sayın Kazım BURUM hocalarımızın emeği çok büyük. Kendilerine buradan verdikleri emekler için çok teşekkür ediyorum. Kendi açımdan ise şu şekilde ifade edebilirim; benim açımdan çok heyecanlı bir şampiyonaydı, ülkemizi temsil eden uluslararası aday hakem olarak ilk kez görev aldığım ve Paravolley Europe a bağlı diğer hakem arkadaşlarımla tanışma fırsatı bulduğum bir şampiyonaydı. Hayatta yaşadığım en gurur verici ve mutlu olduğum anlardan bir tanesiydi. 

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir

  • 2022 Yılı Eylül Ayında Karadeniz Ereğli’de Yapılan Erkekler Avrupa Gümüş Liginde Bahseder misiniz? 

Altı ülkenin katıldığı ve ülkemizin ev sahipliği yaptığı bu turnuvayı ufak aksaklıklar olsa da çok şükür tamamladık. Her yaşanan aksaklık tabii ki de bir sonraki organizasyon için deneyim oluyor.

Ülkemizin erkek milli takımı turnuvayı 2.lik ile bitirdi. Yani bu kısa oluşum içerisinde Avrupa’da biz de varız diyebildiğimiz bir turnuva oldu. Ancak gördüğüm şu ki Milli takımımızın bu üstün başarısı ne yazık ki hak ‘ettiği takdiri alamadı. Sonuç olarak ülkemizde seslerini duyuramasalar da Avrupa’da artık oturarak voleybolda milli takımımızda yerini üst sıralarda almış durumda. Buradan milli takım oyuncuları ve antrenör kadrosunu bu üstün başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Bu kısa sürede elde edilen başarıların karşısında, maddi ve manevi destekler artarsa oturarak voleybol camiasındaki başarıların hızla artacağını ve dünya da Oturarak voleybolda hak ettiğimiz yerde olacağımızı düşünüyorum.

  • Oturarak Voleybolun Geleceği İçin Düşünceleriniz Bahseder misiniz? 

Son dönemlerde ülkemizin ev sahipliği yaptığı turnuvalardan dolayı oturarak voleybolun ülkemizce artık yavaş yavaş tanındığını, özel oyuncuların yer aldığı bu sporun ülkemizde duyurulmasında federasyonumuza ve oturarak voleybol camiasına çok görev düştüğünü düşünüyorum. Biraz daha sosyal sorumluluk alarak hepimiz taşın altına elimizi koyarak çok iyi sporcular yetiştirme fırsatı ve bu özel oyuncularımızı oturarak voleybol ile birlikte daha mutlu ve sosyal bireyler olarak toplumumuza kazandırma imkanı yaratarak oturarak voleybolun geleceğine katkıda bulunabiliriz. Gerekli imkanlar sağlandığı takdirde, çok büyük başarılara imza atacaklarından hiçbir şüphem yok. Ve şunu unutmayalım hepimiz birer engelli adayıyız.

Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan görseli olabilir

  • Maçlardan Unutamadığınız Bir Anınızı Anlatır mısınız?

Oturarak voleybol hakemliğimi ilk aldığım yıl, ülkemizin Mersin ilinde ilk başhakemlik görevime çıktığım bir maçta, set sonrası yenilen takımın oyuncularından birisi takımlar sahaları değiştirirken bana son pozisyon ile ilgili bir soru yöneltti. O sırada ben ayaktayım tabi, ancak kendisi ayağa kalkamıyordu, MHK Başkanı ve üyeleri tribündeydi ve maçı izliyorlardı. Bir başhakem ne olursa olsun istisnai bir durum olmadığı sürece o kuleden inemezdi kural bunu söylüyordu, ancak kendimi çok kötü hissettim üsten ona bakarak konuşmak istemedim ve ben de yere oturdum, son pozisyon ile ilgili açıklamada bulundum, kendisi sonrasında teşekkür etti ve takımının yanına gitti. O sırada maçın yardımcı hakemi bana tribünde oturan MHK’yi işaret etti. Gerçekten o yaşadığım duygular karşısında her ne olursa olsun yine yapardım. Tabi bu olay Oturarak voleybol hakemliği yapmaya başladığım ilk başhakemlik görevimde oldu. Sonrasında artık çok daha profesyonel olmayı öğrendik.  Özel oyuncularımızın engelsiz bir insandan hiçbir farkı olmadığını, aksine çok daha azimli ve çok daha zoru başardıklarını gördük.

Bu güzel söyleşi için Buse Bilecen’e teşekkür ediyor; kariyerinde başarılar diliyoruz.

Voleybol Aktüel

 

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu