Genel HaberlerManşet

Performans Sonrası Mineral Takviyesinin Önemi

Mineraller, hücre korunmasını sağlaması ve çeşitli organların doğru şekilde çalışabilmesine yardımcı olması sebebiyle en önemli gıda türleri arasında yer alır. Vücudun kendi başına üretemediği mineraller, doğal besinler aracılığıyla metabolizmaya dahil edilir. Demir, çinko, sodyum, kalsiyum gibi çok sayıda çeşidi bulunan mineraller, spor performansları esnasında terle birlikte vücuttan dışarı atılır. Yüksek eforlu spor etkinliklerinde ise dışarı atılan minerallerin seviyesi artar ve vücutta mineral eksikliği oluşur. Bu sebeple, spor sonrasında mineral takviyesi yapmakta büyük fayda bulunur.

Mineral Nedir, Ne İşe Yarar?

İnorganik maddeler olan mineraller; vitaminler, proteinler ve yağlarla birlikte dört temel besin ögesinden biridir. Özellikle sebze ve meyvelerde son derece yoğun şekilde bulunan mineraller; kan basıncının dengelenmesi, kemik yapısının güçlü olması, cilt sağlığının korunması ve beyin hücrelerinin doğru şekilde çalışması gibi önemli görevlere sahiptir. Her insanın sağlıklı bir yaşam için yeterli seviyede mineral alması gerekir. Yetersiz mineral tüketimi, hücrelerin ve organların yapısal bozukluğa uğramasına neden olarak vücutta çeşitli problemler gelişmesini tetikleyebilir. Özellikle kemikleri ve kırmızı kan hücrelerini destekleyen minerallerin eksikliği, kısa sürede fark edilen ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sebeple de spor performansı sırasında yoğun seviyede mineral kaybeden sporcuların en kısa sürede bu kayıpları telafi etmesi gerekir.

Mineral Takviyesi Nasıl Sağlanır?

Mineraller, her türlü doğal yiyecek ve içecekte yoğun miktarda bulunur ve bu sebeple de mineral takviyesi yapmanın en etkili yolu, doğal ürünler içeren bir beslenme programı hazırlamaktır. Kimi spor dallarında set aralarında da mineral takviyesi yapılabilir. Özellikle tenisçilerin set aralarında muz ya da çeşitli mevsim meyvelerinden tükettiği bilinir. Bu tercih, performans esnasında eksilen ve kaybedilmesi durumunda vücut dengesini bozan ve gücü azaltan mineralleri en kısa sürede yerine koyma amacı taşır. Bu sebeple spor performansının molalarında, devre aralarında ya da set sonlarında küçük birer meyve tüketerek kaybettiğin mineralleri hemen telafi edebilirsin. Eğer performans esnasında mineral takviyesi yapma şansın yoksa spor etkinliğin sona erdikten sonra mevsim meyveleri, mineral içerikli doğal içecekler ya da sebze tüketerek mineral seviyeni yükseltebilirsin. Ayrıca sporcular için özel olarak üretilen mineral içerikli gıda takviyelerinden ve doğal formüllü sporcu içeceklerinden de faydalanabilir ve mineral eksikliği tehlikesinden kolaylıkla kurtulabilirsin.

Recovery Sürecinde Mineral Takviyesi Nasıl Yapılır?

Recovery, kelime anlamı olarak “toparlanma” demektir ve spordan sonra vücutta oluşan yorgunluğun ve tahribatın giderilmesi amacıyla verilen molaları tanımlamakta kullanılır. Vücudun performans sonrası güçlü bir şekilde toparlanması için, recovery sürecinde mineral kullanılması da büyük önem taşır. Recovery süreçlerinde mineral takviyesinde bulunman kemiklerini, kaslarını ve dokularını daha hızlı ve güçlü bir şekilde geliştirir ve böylece en eforlu spor aktivitelerinin dahi vücudunda herhangi bir hasar bırakmasını önler. Bir diğer deyişle recovery sürecinde mineral takviyesinde bulunmak, sporun etkisini artıya çevirmenin ve spor yoluyla kazanım elde etmenin en etkili yollarından biridir. Bu süreçte alınan minerallerin etki gösterebilmeleri için mutlaka vitamin ve protein de tüketmen gerekir. Bu sebeple recovery süreçlerinde dengeli ve kapsamlı bir beslenme programı uygulayarak vücut gelişimini hızlandırabilir ve bir sonraki spor etkinliğinde kusursuz bir performans gösterecek kadar güç kazanabilirsin.

Sağlıkla ve sporla kal!

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu