Genel Haberler

Web Semineri Stres Yönetimi İle Sonlandı

Avrupa Tıp Komisyonu (EMC) Sekreteri ve halen Split Üniversitesi’nde çalışmakta olan Dr.Zoran Nikolovski, CEV Teknik ve Geliştirme Departmanı tarafından düzenlenen ve yürütülen ikinci web seminerleri dizisini çok ilgi çekici bir oturum ile tamamladı. Tıbbi uzmanlığının yanı sıra 15 yıllık Voleybol koçluğu ve spor psikolojisi alanında araştırma yapan Dr. Nikolovski, 78 katılımcı ile stresi nasıl yöneteceği konusundaki zengin bilgilerini paylaştı.

Stres yönetimi ve solunum egzersizleri / fizyolojimiz üzerindeki etkileri ile ilgili bazı araştırmalara katıldı. Gelecekte bu proje, hakemler üzerindeki etkilerin ölçülmesi ve tanıklık edilmesi için CEV’in desteği ve onayı altında devam edecek. Deney ve alıştırmalar koçların ve pratikte stresle karşılaşan herkesin hayatına uygulanabilir.
Dr. Nikolovski dersine stresin tanımı ile başladı ve stres tepkisini açıklayan Genel Uyum Sendromundan bahsetti. Stresin nereden geldiğini veya tam olarak ne olduğunu her zaman biliyor muyuz? Stres yönetilebilir mi? Bundan kaçınabilir miyiz? Onu sınırlamanın, durumu değiştirmenin, uyum sağlamanın, değiştiremeyeceğimizi kabul etmenin ve hatta eğlenmeye çalışmanın yollarını bulabileceğimizi söyledi. Yoga, meditasyon, doğa, kendi kendine hipnoz gibi stresi azaltmaya yardımcı olacak birçok popüler yöntem ve uygulama vardır.
Kalp Hızı Değişkenliği (HRV) duygularımızı kontrol etme şeklimizi yansıtır. Nefes alırken hızlanır ve nefes verdiğimizde yavaşlar. Dahası, hızlı nefes aldığımızda ve olumsuz düşüncelere / duygulara sahip olduğumuzda HRV azalır. Bu, HRV’nin vücudumuzdaki stres hormonları kortizol ve adrenalini etkilediğini bilerek, nefes almamızın kalbin strese tepkisine yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Dr. Nikolovski salınımların (düzenli bir ritimde ileri geri hareket) vücudumuzda doğal olarak meydana geldiğini ve amacın hem zihinsel hem de fiziksel olarak daha iyi performans gösterebilmemiz için doğru dengeyi bulmak olduğunu açıklamaya devam etti.
Yavaş diyafragmatik solunum, otonom sinir sistemini etkiler ve Nikolovski, bu nefesin bir kişide nasıl ölçüldüğüne dair bir sensör gösteriminin fotoğraflarını gösterir. Ayrıca, bir monitörde nefes egzersizinin neye benzediğini ve hız değişikliklerini içeren bir video paylaştı. Egzersiz genellikle 20 saniye sürer ve yazılım, rezonant solunuma doğru ilerlemenizi gösteren bir geri bildirim verir. Örneklerin toplanması, hormon seviyelerinde sürekli bir düşüş olduğunu gösteriyor, bu da bu egzersizin baştan etkileri olduğunu gösteriyor! Bu, stres seviyelerini düşürmenin ölçülebilir yolları olduğu anlamına gelir.

Dr Nikolovski, akıllı telefonlarda bulunan Breath Pacer uygulamasının video demosunu paylaştı ve herkesin günlük yaşamında nasıl kullanabileceğini açıkladı. Kullanıcılar, nefes alma zamanını / nefes verme zamanını / nefesi tutma zamanlarını / toplam egzersiz süresini ayarlayabilir, böylece daha düşük stres seviyeleri elde edebilir.

Daha sonra, bir hentbol antrenörünün bir maç günü boyunca, araba kullanmaktan spor salonuna, ısınmaya, maç saatine ve maçtan sonra devam etmek için kalp atış hızı zaman çizelgesinin fotoğrafını gösterdi. Maç sırasında HRV’de belirgin bir artış oldu ve sonrasında stres seviyeleri azaldı. Aynı bilginin farklı bir maç sırasında ikinci kez toplanması, antrenör maçtan önce 20 dakikalık rezonant nefes egzersizleri yaptıktan sonra çok daha düşük stres seviyeleri gösterdi.

Oturum, voleybol ortamında olduğu kadar günlük hayatta da stres faktörlerine ve bunlarla başa çıkma yollarına odaklanan etkileşimli bir soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu