ManşetRöportaj

Birleşmiş Milletler Avrupa Bahar Toksoy Guidetti ile söyleşi yaptı

Önceki gün duyurduğumuz haberimizde belirttiğimiz gibi Bahar Toksoy Guidetti’nin Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü Avrupa Biriminde kız çocuklarının güçlenmesine katkı sağlamış, çalışmalarıyla toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili farkındalığı arttırmak için çaba gösteren 25 rol modeli kadından biri olarak gösterilmesinin ardından örgütün internet sitesinde detaylı bir söyleşisi de yayınlandı.

Bu söyleşiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

Bahar Toksoy Guidetti: Türk voleybolunda başarılı bir kariyerden kızları sporla güçlendirmeye

Bahar Toksoy Guidetti, kariyerinde birçok kupa kaldırmış bir voleybol oyuncusu. Kızların, yaz akademisinde spor yoluyla güçlenmesine katkıda bulunarak, hayatlarına bir iz bırakmaya çalışır.

Bahar Toksoy Guidetti, 31, çocukların dışarıda özgürce oynadığı ve sporla büyüdüğü İzmir’de, Türkiye’nin batı bölgesindeki bir şehir, doğdu. Bahar’ın ebeveynleri, profesyonel voleybol oyuncusu olma hayalini kovalaması için onu desteklediler. Onlar, ev hayatını, okul, spor ve ders zamanı ile dengelemesine yardımcı oldular. Bahar, “Ben şanslıydım. Her zaman okul ve spordaki performansım ne olursa olsun benimle gurur duyduklarını hissettim.” diyor.

Hatırlayabildiği kadarı ile, Bahar sadece topun olduğu oyunlarla ilgilendi. Uzundu ve arkadaşları ile voleybol oynarken büyük bir avantajdı bu yüzden bu onun favori sporu oldu. Fakat, Bahar çok sık hasta oluyordu, arka arkaya soğuk algınlığı yaşıyordu. Bahar, “Çocukluk anılarımın çoğunda, annemin peşimden koşarak bana bitkisel ilaçlar vermeye çalışması vardı” diyor. Bağışıklık sistemi zayıflığı olduğu ortaya çıktı. Babası, voleybol oynamayı bırakmasını istiyordu fakat annesi, spor yapmasının onu güçlendireceğine inanıyordu.

Bu anne-kız anlaşması ile Bahar okul takımına katıldı. Daha fazla antrenman yaptıkça, daha az hasta oldu. Sonunda, antrenörleri, ondaki kayda değer yeteneği gördü ve onu genç takım antrenmanlarına aldı. 18 yaşında, Bahar ilk profesyonel sözleşmesini imzaladı ve kendi başına İstanbul’a gitti.

Bundaki sonraki kariyerinin, şansla hiçbir şeyi yoktu. Başarısı, sıkı çalışmasında kuruldu. Bahar, “Sporda, yaptığın antrenmanı alıyorsun, ne dilediğini değil.” diyor.

Bahar güçlü ve çok çalışkan kadın olarak yükseldi. Annesi, lise öğretmeniydi, ona en önemli silahı verdi: güven. Bu yüzden, Bahar kendine güvenmeyi seçti ve Türk milli takımının elit oyuncusu olmak için çok çalıştı. Kariyerinde, Avrupa Ligi, Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası şampiyonlukları var. Takımı 2012 Olimpiyatları’na katıldığında, Türkiye’nin 52 yıllık takım sporlarındaki ilk temsiliydi.

Sporda Kadınlar

Bahar dört aylık hamile iken oynadı, voleybola doğum yaptıktan 42 gün sonra geri döndü ve Fenerbahçe Spor Kulübü ile Türkiye Ligi’ni kazandı. Kızı şu an üç yaşında. Bahar, “Bir şey için tutkunuz varsa, kendinizden şüphe etmeyin, çok çalışın ve hiçbir şey sizin başarmanızı durduramaz dediğimde inanın.” diyor.

Erkek meslektaşlarına göre kıyaslandığında, kadın sporcular tüm dünyada büyük bir dezavantaja sahip. Fakat son 15 yılda, Türk kadın voleybolunun, dünya voleybolundaki hızlı ve istikrarlı yükselişi, hak ettikleri tanınmayı kazanmalarına yardımcı oldu. Türk milli takımı, bazı tarihi başarılara imza attı, takımlar uluslararası başarılar kazandı ve voleybol dünyasında en üstte kalmaya devam ediyor. Bahar, sporla ilgilenen ve yetenekli bir genç kız için, voleybolun Türkiye’deki en iyi uğraş olduğuna inanıyor.

Spor yapan kadınlar daha yüksek güvene ve benliğe sahip. Bahar, “Kadınları ve kızları cesaretlendirmemiz ve spor yapmaları için imkânlar sağlamalıyız.” Diyor. “Fakat, daha önemli konunun kadınların lider olarak yeteri kadar sporda temsil edilemediğini düşünüyorum.”

Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de, kulüp ve federasyonlarda kadın oyuncular ve menajerlerin, spor organizasyonlarındaki direktörlerin ve beden eğitimi öğretmenlerinin sayısı az. Bahar’a göre, kadınlarla ilgili geleneksel klişelerle yüzleşmek gerekiyor. Bahar, “Bu yüzden oyuncular, menajer ve çalışanlar açısından cinsiyet eşitliğine olan bağlılığıyla örnek teşkil eden bir kulübün üyesi olmaktan onur duyuyorum.” diyor. “Fenerbahçe, dünya çapında 25 milyon taraftara sahip en eski ve en popüler spor kulüplerinden biridir. Böylesine güçlü bir kulüp, global HeForShe hareketi ile güçlerini birleştirdiğinde, bu ülkede bazı şeylerin değişeceğini anlıyorsunuz.”

2018 yılında, Fenerbahçe Spor Kulübü, cinsiyete duyarlı bir spor kulübü olmak ve kadınların sporda güçlenmesini ilerletmek için, Koç Holding şirketlerinden biri olan Tüpraş desteği ile BM Kadınların Global Cinsiyet Eşitliği İçin Global Dayanışma Hareketi HeForShe ile ortaklık yaptı.

Kızların Büyük Hayaller Kurması İçin Voleybol Akademisi

Kız yetiştiren, sporcu bir anne olarak, Bahar diğer kızlara ilham vermekten daha fazlasını yapabileceğini fark etti, hayatlarına pozitif bir iz bırakmak istediğini fark etti.

Bahar, eşi Giovanni Guidetti ile birlikte, kızlar için bir yaz voleybol akademisi başlattı. Akademi, çocuklara sadece sporda değil, sanat, bilim, iş ve doğada da yetenek ve ilgilerini keşfetmelerini amaçlıyor. Bahar, eğer yeterince çalışır ve asla pes etmezlerse, her şey olabileceklerini onlara göstermek istiyor. Gerek profesyonel voleybol oyuncusu, gazeteci, pilot, eczacı veya avukat olmak istesinler, Bahar yaratıcılık ve problem çözme araçlarını onlara sağlamak istedi.

Bahar, “Son yaz kampımızda, kızlar sabah ve öğlen, ben, Giovanni ve antrenörlerimizle voleybol antrenmanına katıldı fakat hem de bazı workshoplar, etkinlikler, sporla ilgili olmayan söyleşilere de katıldılar.” diyor. “Erkek egemen mesleklerde başarılı olmuş kadınlarla tanışma şansları oldu. Cinsiyet eşitliği konusunda etkileyici workshop düzenleyerek, kızların bu konudaki anlayışlarını derinleştirmelerine ilham vermek istedik. Workshop, HeForShe Kampanyası parçası olan Fenerbahçe sponsorluğunda gerçekleşti.”

Bahar, profesyonel sporcuların genç kızlara harika rol model olduğuna inanıyor. Sadece iyi bir sporcu olarak değil, hayatın her yönünde başarılı olmalarına ilham veriyor. Bahar öğrencilerine “Benim gibi olmaya çalışmayın” diyor, “çünkü benim gibi olmaya çalışırsanız, benden daha iyi yapamazsınız. Ama kendiniz olursanız, daha fazlasını yaparsınız.”

Güçlendirmek için spor

Spor kadınların güçlendirilmesi için önemli bir araçtır ve toplumsal cinsiyet engellerini ve ayrımcılığı yıkmak için bir güç olabilir. Bahar, cinsiyet eşitliğinin akademisinde temel bir konu olmasına karar verdi. Bahar, “Workshop sonrasında, çocukların erken yaşta cinsiyet normları, kimlikleri ve klişeleri anladıklarını fark ettik ”diyor. “Bu yaşlarda onları eğitmezseniz, hangi işlerin kadınlar ve erkekler için olduğuna dair cinsiyet yanlılığı kazanacaklar.”

Giovanni ve Bahar düzenli olarak Türkiye’nin dezavantajlı yerlerine seyahat ediyor ve ücretsiz olarak küçük yerlerdeki kızlara antrenman yaptırıyor. Bu şekildeki birçok kız, ebeveynlerinin profesyonel voleybol oyuncusu olmasına izin vermesi yüzünden ne kadar şanslı olduğunu anlatıyor. Genelde, ailelerinin, erkek kardeşlerinin futbolcu olması için teşvik ederken, onlara ev işlerini yapmalarını ve bu yüzden erken yaşta evleneceklerini söyler. Bahar, “ Biz bunu adım adım değiştirmeye çalışıyoruz fakat daha hızlı değiştirmek için daha fazla gücümün olmasını dilerdim: Bırak kızlar oynasın!” diyor.

Çoğu kadınlar evlendiklerinde veya bir şirkete girdiklerinde, kocası veya şirket onlarla ilgilenecek diye düşünürler. Bahar, “Yetenekleriniz için tamamen saygı duyulmasını, başarınızla tanınmasını ve ne olduğunuzla takdir edilmek istiyorsanız, ilgilenilmeyi beklemeyin.” diyor.
“Kariyerinizi kontrol edin. Sizin hayatınız!”



Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu