Para Volley

İstanbul’da Oturarak Voleybol faaliyetleri başlıyor

Ülkemizde Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından yürütülen Oturarak Voleybol faaliyetleri, İstanbul’da da faaliyetlerine başlıyor.

SPOR İSTANBUL’un destekleri ile oluşturulmaya çalışılan Oturarak Voleybol organizasyonu hakkında yayınlanan bülten şöyle:

Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de engelli bireyler toplumun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Son rakamlar, ülkemizde 8,5 – 9 milyona yakın engelli vatandaşımız olduğunu göstermektedir. Bu da demektir ki; Türkiye’de yaklaşık her 9 kişiden biri kısıtlayıcı engelliliğe sahiptir.
Toplumun, böylesi yüksek bir oranda içinde barındırdığı bu bireylerimiz de elbette, tüm diğer bireylerle eşit haklara sahip olmalıdırlar. Engelli meselesi, sadece bir sağduyu değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesidir.
Engelli insanlarımız da, eşit muamele, itibar, yaşamlarını bağımsız idame ettirme ve toplumun bir parçası olma gibi haklara sahip olmalıdırlar.
Bizim üzerimize düşen görev ise engelli vatandaşlarımıza bu haklarından faydalanmaları için imkân ve fırsatlar sağlamak olmalıdır. Bu bağlamda, engelli vatandaşlarımızın da bizler gibi sosyal, kültürel yaşama entegrasyonunun sağlanması amacıyla, İstanbul’da bir ilki gerçekleştirmek için çok yakında yola çıkıyoruz.
“İstanbul’da bir Engelliler için ilk  “OTURARAK VOLEYBOL”u Spor İstanbul’un desteği ile çok yakında başlatacağız.
Öncelikle Engelli Vatandaşlarımız ve Ailelerine duyurulur
Saygılarımızla,

İLETİŞİM :
Abdullah GÜMÜŞBAŞ GSM.05426520923 e-mail.gumusbasa@gmail.com
Doğan AYTEKİN GSM.05305148789 e-mail.doganaytekin_@hotmail.com
Hikmet AKKOYUNLU GSM.05326379444 e-mail.hakkoyun56@gmail.com

SPORCULARIN ENGEL YAPISI OTURARAK VOLEYBOL KLASİFİKASYON

1-ENGELLİ SINIFINA GİREN ENGEL GRUPLARI ;
1.1-Ampute bazlı olan engeller; Kol ve Bacakta organ ve uzuv eksikliği olan kişi.
1.2-Tek bacak diz altı ampute,
1.3-Tek bacak diz üstü ampute,
1.4-Çift bacak diz üstü ampute,
1.5-Çift bacak diz altı ampute,
1.6-Polio(Çocuk felci-Les Autres) olan kişiler,
1.7-Tek kol – El ampute
1.8-Bacak boyunda 7cm ve üstü kısalığı olan kişiler,
1.9-Cücelik, Bir cüce için minimum engel sayılabilecek maksimum uzunluk 145cm ve altı (4 feet 9 inçtir) Sporcu kısa boylu olmanın yanında diğer engelleri de göstermek zorundadır Bundan dolayı Hipofiz bezine ait cücelikler ayrı tutulur.

2- MİNİMAL ENGELLİ SINIFINA GİREN GRUPLAR ;
Bu Grupta;
2.1-Ayak boyunda 1,5cm ve üstü kısa olanlar.
2.2-El ve Parmaklarında ve ayak parmakların da eksiklik olan sporcular.
2.3-Kalca çıkığı olan sporcular
2.4-Kronik menüsküsü olan sporculardan oluşmaktadır.

GENEL SINIFLAMA
1.Ampute Bazlı Sınıflama Sistemi ; Sistem, Edinsel Ampütasyon ve bunlara benzeyen Dismelialar bazında oluşturulmuştur. (Edinsel Amputasyon,daha çok tıpçılar arasında “Doğuşta bulunmayan, sonradan ortaya çıkan” anlamında kullanılır. Desmelia, Kol veya Bacakta bir bölümün doğuştan yokluğu.
2.-Les Autres (Diğer hareket istemi engelleri) bazlı sınıflama sistemi ; Teşhis ne olursa olsun hareket sistemine ait engellere uyulabilen bir fonksiyonel sınıflama sistemidir. Ampute, Serebral Palsi ve Omurilik yaralanmalı (Parapleji-Polio) Sınıfına giren sporcular (Bir Turnuvada onlara uygun yarışma olmadığı durumda Les Autres sınıflanmasına (Minimal engele uyan) girmelere izin verilir.
3.-Özel Tıbbı Durumlar ; Kalça ,Diz, veya Ayak bileğinde endoprotezi olan kişiler.(Endoprotez, eklemlerin metal alışımlardan ve sentetik materyellerden oluşan hareketli yapay eklem modelleri ile rekonstrükte edilmesidir.)

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu