Köşe Yazarları

Derbilerin Analizi

Merhaba  sevgili voleybol severler,

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızda oynanan iki maçın analizi paylaşacağım sizlerle…

Galatasaray HDI Sigorta – Eczacıbaşı VitrA

1.Set:
1-ECZACI ORTA oyuncuyu pasörle çok yakın kısaya koşturup 4 numaraya yatık pasla oynuyor fakat oyunun başında ortayı hiç kullanmadıkları için GS’li orta oyuncular direkt köşeye gidiyor.
2-GS pasör  çaprazı Alesia ile sette kalmaya çalıştı. 13/8 ECZACI, Alesia/Cansu. Bu değişiklikte Anti servis karşılayıp Anti ile geriden atak yapmak istiyorlar fakat Anti ,Alesia’dan daha güçlü smaçör değil. Hatalı bir taktik uygulama bence.
Arka alanda Alesia çıkınca geriye tek hücum silahı Anti kaldı. Eczacıbaşı da bu hatalı taktiği iyi kullandı. Spiker de Alesia hala kenarda diye yorumda bulundu. 17/9 Eczacı.
19/14 Eczacı. Bu bölümde Gamze’nin hatalı ve kötü pasları Eczacı smaçörlerini zorladı.
21/14 Eczacı. Cansu-Alesia. Alesia’nın bu kadar çok oyun dışında kalması hataydı bana göre.
13/8 de Alesia’nın çıkmasından sonra GS Anti ile sette kalmak, kazanmak istedi ama bu taktik hatalı bir tercih oldu setin sonucuna göre.
25/18 ECZACI..

2.Set:
ECZACI Anti ye servis atıyor taktik olarak fakat çok yumuşak, kolay servisler olduğu için Anti bu servisleri rahat karşılıyor.
5/4 ECZACI.. 9 sayının yedisi takımların kaçırdıkları servislerden.
7/3 ECZACI…Güldeniz/Cansu.
12/8 Eczacı..
Natalia önünde pasör Çağla varken ısrarla çapraz atak yapması hata. Seti daha önce koparabilirlerdi.
18/11 Eczacı..
25/12 Eczacı..

3.Set:
4/4 … ECZACI Beyza maçtaki ilk hücum sayısını aldı.. (!)
12/9 Eczacı..
13/13… ECZACI servise manşeti getiremeyince ve Kim hücumda paraleldeki alçak blok yerine çapraz vurup blok kez bloklanınca oyun dengelendi.
16/14 Eczacı, Anti/Cansu..18/18. Değişim..
16/16..Bu sette değişen şey, GS’ın ortadan daha çok oynaması ve 4 numarada Güldeniz’in blok avut smaçları.
Üçlü hücumda 2 numarada Boskovic var, önünde Güldeniz var ;4 numarada Natalia var fakat Gamze  pası 6 numaraya, Kim’e atıyor ve Eczacı sayı veriyor. Milli Takım kalitesinde pasörün bu derece kötü tercih yapması büyük hata.
21/18 GS…Bu sette iki pozisyon oldu Boskovic’in karşı sahadaki topa müdahale diye çalınan. bence iki kararda da hakem İlhami kardeşim hatalı karar verdi..
21/19 GS.. Beyza/Yasemin sakat diye oynamıyor denilen yasemin bu kritik sayılarda oyuna alınması da enteresan,.
22/20 GS.. Gamze-Hande..(Hande de sakat diye oynatılıyor deniyordu) X Boskovic
25/20 GS..
Setin özellikle son bölümlerinde ECZACI’da yapılan taktik değişiklik hataları, GS’ın işini kolaylaştırdı ve GS ortadan oynamanın ödülünü seti kazanarak aldı.

4.Set:
4/2 Eczacı..Boskovic ilk servis sayısı.. (!)
8/5 Eczacı..Alesia/Derya…10/5 Eczacı..Değişim..
12/6 Eczacı.
15/8 Eczacı, Çağla/Nilay..
19/13 Eczaci..
3. ve 4. Setlerde Aslı Kalaç’in 15 sayı bulması GS’ın ortadan oynamakla ne kadar doğru yaptığını; Eczacı’nın orta oyuncularının zaafını göstermekte..
19/13 ‘ten 23/21 Eczacı …
25/21 Eczacı..

GS,
Orta oyunculardan skorda daha fazla katkı alamazsa işleri zor. Cağla ısrarla orta oyuncularıyla oynamalı. İki orta da çabuk ve istekli oyuncular, skora katkı yapacaklardır.
ECZACI’nın 4 numara oyuncularının blokları paralelde çok etkili, GS 2 numaradan Alesia haricinde ikiden paralel vurdukları her smaçta blokta kaldı. GS’ın en son kullanmaları gereken hücum seçeneği olmalıydı bence. Ortadan, payp atak ve 4 numaradan blok aut ile atak, GS için daha doğru seçenek olurdu.
Servisleri avuta atmaları dışında taktik olarak Kim’in üstüne atmaları da hatalı tercihti. Natalia’nın üstüne atmaları daha doğru tercih olabilirdi.
GS, Eczacı’ya FB maçında olduğu gibi çok iyi servis atıp, orta oyuncuları ile çabuk oynamalıydı. Pasör Gamze’nin olduğu yerden atak yapmalıydı.

ECZACI,
Pasör Gamze iyi alınan manşetlerde özellikle orta oyuncuları tek ayak paslarda 6-7 mt uzaklıkta olmasına çok zorluyor. Bu da hataya neden oluyor? Çok kolay ve üst üste sayı veriyor Eczacı.
ECZACI, pasör Çağla,4 numaradan Güldeniz, orta Aslı’nın olduğu yerlerden atak yapmalıydı.
ECZACI’nın en zayıf bölgesi orta oyuncuları. tüm sezon rakipleri bu koridoru kullanacaktır.. hücum ve blokta aksayacak orta oyuncular geride defans yapmasını da zorlaştıracaktır Eczacı’nın. Bu nedenle Eczacı tüm maçlarda ilk topta kuvvetli atak ile sayıyı almak zorunda. Uzayan setlerde, bu tür zor maçlarda bu zaafı başlarına çok iş açabilir. ECZACI orta oyuncuların skora ve bloğa katkı yapmalarını sağlaması lazım en kısa zamanda.

İki takımın da yabancı smaçörleri ağır geçen yaz sezonuve  Milli maçlardan çıktığı için 3-4 set çok kuvvetli kalamıyor maçta. Bu nedenle iniş çıkış gösteriyorlar. Ocak ayından sonra bu durum biraz değişecektir ancak.

 

Fenerbahçe OPET – VakıfBank

1.Set:
6/1 FB.. 9/3 FB…12/6 FB..
Serviste üstünlük kuran FB, gelen avantaj toplara Naz’ın iyi organizasyonları ile sete farklı önde girdi.
VAKIFBANK, Haak ile sayılar aldı.
FB,VAKIFBAN’tan fizik olarak uzun ve kuvvetli smaçörlerden kurulu. Bu da file üstünde blok ve smaç kuvveti olarak avantaj sağladı.
18/13 FB. Cansu/Gözde. Haak/Maya.
FB Mihajlovic’i servise karşı manşette kapamaya çalıştıkça Libero Aylin daha fazla hata yapıyor. Fb bundan vazgeçmeli.
23/17 FB. Maya/Haak.
24/18 FB. Gözde/Cansu..
25/18 FB.

2.set,
12/8 FB. Serviste çok etkili oldular. Naz da çok iyi paslar attı. Meliha/Ebrar..
17/11 FB. Rasic/Melis., Cansu/Maya. Son hamlesini yaptı Giovanni, bu kadroda başka yapabileceği hamle yok fakat FB her yönü ile güçlü oynuyor oyunu ,konsantreler.. Bu da hiç nefes aldırmıyor VakıfBank’a.
19/17 FB. Bahar/Beliz. 21/19 FB.
23/19 FB. Haak/Gözde..
25/20. FB.

3.Set:
Ebrar 4, Melis orta, pasör Maya ile başladı Vakıfbank.
Pasör Maya eğer manşet eline gelirse takımı oynatabilir fakat bu süreklilik isteyen bir iş. Giovanni önemli bir kara verecek bence. Kübra gelene kadar Melis’le mi yoksa Rasic’le Türk pasör Cansu ile mi oynayacak?
12/9 FB.
16/13 FB. Vakıf mola.
17/13 FB. Vakıf 2.mola. Bu çok acayip gelebilir fakat bence çok normal. Çünkü bu sayılarda fark açılırsa bunu kapatacak havası yok Vakıf’ın.
18/13 FB. Haak/Cansu. Maja/Gözde.
19/14 FB. İkili değişiklik Maja ve Haak oyunda.
20/17 FB. FB mola..
21/17 FB. Ebrar/Meliha..
21/18 ve 19 da Naz’ınn Eda’ya çok kötü pasları ilk hataları oldu.
22/20 FB. Maçın en iyi rallysi oldu.
23/22 FB. FB mola.
24/22 FB.. Haak servis aut.
25/22 FB.

FB,
FB kadınlar liginin en iyi üç köşe oyuncusuna sahip bir takım. Bu takıma en yakın kalitede Eczacı var ama orta oyuncu ve pasörüde düşününce FB daha ağır basan kalitede takım oluyor. Fizik olarak kuvvetli ve hazır oldukları takdirde FB ligi hep domine eden takım olacaktır. Oyuna gelince;
Servisleri önde olan 4 numaradan smaçörlerine attı. Böylece 4 numaralar manşet alıp kuvvetli atak yapamadı. Blokta da orta-pc-payp ataklara baktılar. Bu da topun 4,5 metre de oynanmasını sağladı.
Libero Aylin servise karşı manşette aksıyor  ve stres yapmış durumda. Böylesi güçlü smaçörlerine oynarken bu kadar strese gerek yok. Bu durumdan 2 libero (Melis ile servis karşılama, Aylin ile defans) oynasa takım daha rahat edecek bence.

VAKIFBANK
Servisleri Libero Aylin’e attı. Kötü manşetlerde köşelere yüksek topla hücum etmek zorunda kalan smaçörlere iyi blokla oynamaya çalıştılar.
İki kısa 4 numara smaçörü ile oynamak VakıfBank’a lig ve Şampiyonlar Ligi’nde zor günler yaşatabilir. Maya ile oynamak için de Ebrar’ı mutlaka oyunda sahaya sokmak zorundalar. Haak’tan vazgeçmeyeceğine göre, Ebrar’ı diğer maçlarda 4 numarada Maya ile çapraz oynarken göreceğiz diye düşünüyorum.
Kübra sakat, orta oyuncu yabancı kullanıyor ve bu yüzden VakıfBank’ınn gücü azalıyor diyorlar fakat sahada 3.orta oyuncu VakıfBank kaptanı Melis ile aynı dizilişi yapabilir.

Bakalım ilerleyen haftalarda takımlar bu yoğun tempodan nasıl çıkacaklar?

Saygılarımla.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu